نام کاربری یا پست الکترونیکی
رمز عبور

پزشکی ttedit کنسرسیوم دانشگاهیان و متخصصان ایران - پزشکی

مهندسی پزشکی

مهندسی پزشکی ، علمی چند رشته ای است که شامل کاربردهای اصول و تکنیک های مهندسی در مسایل زیست شناسی و پزشکی است و علمی است که به مفهوم کاربردی، تلفیقی از مهارت های علوم مهندسی و علوم پزشکی و زیست شناسی در جهت کمک به سلامتی انسان و بهبود بیمار است.امروزه تجهیزات پزشکی بکار رفته در دنیا از تکنولوژی بسیار پیشرفته ای برخوردار هستند و هر روز دستگاه های جدیدتر با مزایای بهتر و کاستی های کمتر توسط مهندسین پزشکی ساخته می شود. اما در ایران به دلیل برخوردار نبودن از امکانات و تکنولوژی لازم، نیاز به سرمایه گذاری هنگفت و نداشتن نیروی متخصص در این زمینه و نیز با توجه به تازه بودن این رشته در ایران، اکثر شرکتها به وارد کردن این تجهیزات و ارائه خدمات پس از فروش می پردازند. البته تعدادی از شرکتها نیز تولیداتی در این زمینه دارند و به بعضی از کشورهای خاورمیانه نیز صادر می کنند. فارغ التحصیلان این رشته علاوه بر شرکتها می توانند در بیمارستان های مختلف مشغول به کار شوند و مسوولیت نظارت و سفارش تجهیزات مورد نیاز بیمارستان را بر عهده بگیرند.مهندسي پزشکي رشته ي نوپايي است که دامنه ي مهارت هاي آن به طور روز افزون در حال گسترش است. اين رشته يکي از تازه ترين رشته هايي است که قدم به عرصه دنياي تکنولوژي جهاني نهاده و اين رشته بدين منظور شکل يافته تا پزشکان را در تشخيص و درمان ياري دهد.مهندسي پزشکي دقت و تنوع در تشخيص را گسترش داده است بطوري که تشخيص بدون دستگاهها امکان پذير نيست تاکنون دستگاهايي از جمله PET,EEG,ECG,MRI,CT-Scan کمک بسيار بزرگي به پزشکي نموده اند و هم راستاي وسايل تشخيصي وسايل و ملزومات درماني گسترش يافته تا بيماران را به گونه اي تحت درمان قرار گيرند که مي توان سمعک، ونتيلاتور ،دياليز، اولتراسوند و کاربردهاي متعدد ليزر را نام برد. مهندس پزشک در گام هاي اوليه بهره برداري ، تعمير ، پشتيباني و نگهداري و تنظيم و استانداردسازي دستگاه هاي را انجام مي دهد و در مراحل بالاتر توسعه ، ارتقا و بهبود دستگاههاي پزشکي و يا حتي مي تواند به طراحي و ساخت يک دستگاه اقدام کند.اين رشته در مقطع کارشناسي داري سه گرايش مي باشد:بيوالکتريک، بيو مکانيک و بيومتريال.

گرایش‌ بیوالکتریک:

‌هدف‌ این‌ رشته‌ تربیت‌ متخصصانی‌ است‌ که‌ بتوانند از عهده‌ تجهیز، نگهداری‌ و طراحی‌ دستگاه‌های‌ پزشکی‌ برآیند؛ یعنی‌ مهندس‌ الکترونیک‌ مجربی‌ باشند که‌ با زمینه‌های‌ پزشکی‌ نیز آشنایی‌ داشته‌ و ‌بتوانند دستگاه‌های‌ پزشکی‌ را طراحی‌ کرده‌ و بسازند یا اینکه‌ مسؤول‌ سفارش‌ دستگاه‌ از خارج‌ از کشور باشند.

دروس‌ مشترک‌ در گرایش‌های مختلف‌:

ریاضی‌ عمومی‌، معادلات‌ دیفرانسیل‌، فیزیک‌ عمومی‌، برنامه‌نویسی‌ کامپیوتر، آمار حیاتی‌ و احتمالات‌، محاسبات‌ عددی‌، استاتیک‌ و مقاومت‌ مصالح‌ در مهندسی‌ پزشکی‌، ریاضیات‌ مهندسی‌، مقدمه‌ای‌ بر مهندسی‌ پزشکی‌ زیستی‌، تجهیزات‌ عمومی‌ بیمارستان‌ها و کیلینیک‌های‌ پزشکی‌، مدارهای‌ الکتریکی‌، الکترونیک‌، مدارهای‌ منطقی‌، بهداشت‌ عمومی‌، اصول‌ توانبخشی‌ وسایل‌ و دستگاه‌ها، اصول‌ و کلیات‌ مدیریت‌ خدمات‌ بهداشتی‌ ـ درمانی‌، اصول‌ سیستم‌های‌ رادیولوژی‌ و رادیوتراپی‌، فیزیولوژی‌، آناتومی‌، فیزیک‌ پزشکی‌، زبان‌ تخصصی‌ مهندسی‌ پزشکی‌، بیوفیزیک‌، کارورزی‌ ، پروژه‌.

دروس‌ تخصصی‌ گرایش‌ بیوالکتریک‌:

مدارهای‌ الکتریکی‌، ماشین‌های‌ الکتریکی‌ مستقیم‌ و متناوب‌، الکترونیک‌، میکروپروسسور، مخابرات‌ آنالوگ‌ و دیجیتال‌، تکنیک‌ پالس‌، حفاظت‌ الکتریکی‌ در سیستم‌های‌ بیمارستانی‌، سیستم‌های‌ کنترل‌ خطی‌، اندازه‌گیری‌ الکترونیکی‌، تجزیه‌ و تحلیل‌ سیستم‌ها، مقدمه‌ای‌ بر هوش‌ محاسباتی‌ و زیستی‌.

گرایش‌ بیومکانیک‌:

دانشجوی‌ مهندسی‌ پزشکی‌ گرایش‌ بیومکانیک‌ با به‌ کارگیری‌ مفاهیم‌ مکانیکی‌ در زمینه‌های‌ پزشکی‌ آشنا می‌شود. اهمیت‌ این‌ رشته‌ زمانی‌ آشکار می‌شود که‌ بدانیم‌ جلوه‌های‌ مختلف‌ انسانی،‌ جنبه‌های‌ مکانیکی‌ قوی‌ دارد. مثلاً در ساخت‌ دست‌ یا پای‌ سیبرنتیکی‌ و قلب‌ مصنوعی‌ باید یک‌ متخصص‌ بیومکانیک‌ در مورد نحوه‌ حرکت‌ اندام‌های‌ یاد شده‌ نظر بدهد. همچنین‌ در زمینه‌ سازگاری‌ محیط‌ صنعتی‌ و غیرصنعتی‌ با بدن‌ انسان‌ علم‌ بیومکانیک‌ نقش‌ مهمی‌ را ایفا می‌کند.

دروس‌ تخصصی‌ گرایش‌ بیومکانیک‌:

دینامیک‌ و ارتعاشات‌ در مهندسی‌ پزشکی‌، خواص‌ مواد مهندسی‌، مقدمه‌ای‌ بر کاربرد مواد مهندسی‌ در پزشکی‌، مکانیک‌ سیالات‌، کینزیولوژی‌ و بیومکانیک‌ مقدماتی‌، ارتز و پروتز، طراحی‌ اجزاء، دینامیک‌ ماشین‌، ترمودینامیک‌ و انتقال‌ حرارت‌، طراحی‌ و تولید به‌ کمک‌ کامپیوتر، شیمی‌ عمومی‌، بیوشیمی‌.

گرایش‌ بیومواد:

فارغ‌التحصیل‌ گرایش‌ بیومواد با کار مواد مختلف‌ از قبیل‌ پلیمرها، سرامیک‌ها، کامپوزیت‌ها و مواد فلزی‌ در بدن‌ انسان‌ و در تجهیزات‌ پزشکی‌ آشنا می‌شود(دوره تعمیرات تجهیزات دندانپزشکی).

دروس‌ تخصصی‌ گرایش‌ بیومواد:

ترمودینامیک‌، شیمی‌ عمومی‌، خواص‌ مواد مهندسی‌، مقدمه‌ای‌ بر کاربرد مواد مهندسی‌ در پزشکی‌، پدیده‌های‌ نفوذ، انتقال‌ جرم‌ و انتقال‌ حرارت‌، فرآیند شکل‌دهی‌ و ساخت‌ بیومتریال‌ها، پروتزهای‌ بیومتریال‌ها، کارگاه‌ آزمون‌های‌ بیولوژیکی‌، شیمی‌ آلی‌، دینامیک‌ و ارتعاشات‌ در مهندسی‌ پزشکی‌، مکانیک‌ سیالات‌، بیوشیمی‌.

توانایی‌های‌ لازم‌:

میزان‌ واحدهای‌ غیرمهندسی‌ این‌ رشته‌ بسیار محدود است‌ و دانشجو باید علاقه‌مند به‌ دروس‌ رشته‌ ریاضی‌ فیزیک‌ باشد و این‌ انتظار هست‌ که‌ دید پایه‌ای‌ قوی‌ در مهندسی‌ داشته‌ باشد، یعنی‌ مهندس‌ بیوالکتریک‌ باید به‌ الکترونیک‌ و مهندس‌ بیومکانیک‌ به‌ مکانیک‌ و مهندس‌ بیومواد به‌ دروس‌ مرتبط‌ با مهندسی‌ مواد علاقه‌مند بوده‌ و در آن‌ توانمند باشد. در ضمن‌ یک‌ مهندس‌ پزشکی‌ باید علم‌ زیست‌شناسی‌ و محیط‌ کار بیمارستانی‌ را دوست‌ بدارد یعنی‌ علاقه‌مند باشد که‌ در بیمارستان‌ یا محیط‌های‌ مرتبط‌ فعالیت‌ کند.

موقعیت‌ شغلی‌ در ایران:

یک‌ مهندس‌ پزشکی‌ می‌تواند یک‌ دستگاه‌ پزشکی‌ را به‌ درستی‌ راه‌اندازی‌ کرده‌ و نحوه‌ استفاده‌ صحیح‌ آن‌ را به‌ پرستاران‌ یا دیگر کارکنان‌ بیمارستان‌ آموزش‌ دهد یا اینکه‌ در مؤسسات‌ و شرکت‌های‌ خصوصی‌ و دولتی‌، در زمینه‌ ساخت‌ تجهیزات‌ پزشکی‌ فعالیت‌ کند. برای‌ مثال‌ فارغ‌التحصیلان‌ گرایش‌ بیوالکتریک‌ به‌ راحتی‌ می‌توانند دستگاه‌ شنوایی‌ سنجی‌ بسازند و از سوی‌ دیگر چون‌ دستگاه‌های‌ پزشکی‌ به‌ طور متوسط‌ میلیون‌ها تومان‌ می‌ارزد و مسؤولان‌ بیمارستان‌ها به‌ طور نسبی‌ برای‌ حفظ‌ و نگهداری‌ آنها اهمیت‌ بسیاری‌ قائلند، بسیاری‌ از فارغ‌التحصیلان‌ مهندسی‌ پزشکی‌ گرایش‌ بیوالکتریک‌ و حتی‌ دانشجویان‌ این‌ رشته‌ جذب‌ بازار کار می‌شوند. دانش‌ فارغ‌التحصیلان‌ گرایش‌ بیومکانیک‌ نیز هم‌ در زمینه‌ ساخت‌ اعضای‌ مصنوعی‌ و هم‌ در مبحث‌ توانبخشی‌ مثل‌ ساخت‌ ویلچر یا تخت‌ بیمارستان‌ مورد نیاز است‌ و بالاخره‌ فارغ‌التحصیلان‌ مهندسی‌ پزشکی‌ گرایش‌ بیومتریال‌ یا بیومواد می‌توانند در زمینه‌های‌ مختلف‌ صنایع‌ پزشکی،‌ کارآیی‌ داشته‌ باشند. برای‌ مثال‌ در کارخانه‌های‌ ساخت‌ لوازم‌ یک‌بار مصرف‌ مثل‌ سرنگ‌، سوند، یا دستکش‌های‌ جراحی‌ حضور یک‌ مهندس‌ پزشکی‌ گرایش‌ بیومواد کاملاً احساس‌ می‌شود. همچنین‌ پلیمرهایی‌ که‌ در بدن‌ انسان‌ استفاده‌ می‌گردد باید استاندارد و گریدمدیکال‌ داشته‌ باشد که‌ این‌ نیز در حیطه‌ وظایف‌ مهندس‌ بیومواد است‌.

ایمپلنت چشم

رایج ترین نوع چشم مصنوعی  ایمپلنت های کروی در اندازه و شکل چشم  است که  جراح در کاسه چشم که همان مدار چشم است  بعد از تحلیه چشم قرار میدهد. همانطور که فرایند درمان را می گیرد، دیگر بافت ها و عروق خونی به داخل و اطراف ایمپلنت در محل نگهدارنده مدار قرار داده میشود
عمل تخلیه چشم عبارتست ازبیرون آورن کامل کره چشم و یا محتویات آن که بدلایل مختلفی صورت می پذیرد.
از دلایل شایع آن عدم وجود دید درچشم همراه با درد پیشگیری ازصدمه به چشم مقابل برداشتن تومورهای داخل چشم و اصلاح وضیعت ظاهری بیمار می باشد.
در مواردی که فرد، فقط دچار مشکل ظاهری دریک چشم نابینا باشد عمل تخلیه چشم می توان از لنزهای تماسی مشابه باقسمت رنگی چشم (شامل قرینه عنبیه و مردمک) استفاده کرد.
دربرخی موارد نیز می توان طی یک عمل جراحی نسبتا کوچک، حس خارجی ناحیه چشم راکاهش داد و سپس از پروتزهای نازک شامل بخش رنگی و سفید رنگی خارجی کره چشم استفاده کرد. درصورت عدم تحمل نهایتا تخلیه چشم تنها راه اصلاح ظاهر بیمارخواهد بود .درهنگام تخلیه چشم یک بافت اسفنجی شبیه به استخوانهای بدن بجای کره چشم قرارداده می شود و عضلات چشم به آن متصل می گردد . در انتهای عمل یک پروتز بی رنگ ( کونفورمو) در زیر پلکها روی بافت جایگزین کره چشم قرار میگیرد پس از حدود۶ هفته پروتز بی رنگ بایک پروتز شبیه به چشم طبیعی تعویض می شود.
۱۲- ۶ماه پس ازعمل جراحی و پس از تستهای موید رشد عروق به داخل بافت اسفنجی، عمل سوراخ کردن بافت اسفنجی انجام می شود و تا ۲هفته بعد اتصال پروتز صورت می گیرد تاحرکت کامل در پروتز مشابه با چشم مقابل حاصل گردد. گاهی به علت حرکت قابل قبول در پروتز عمل سوراخ کردن انجام نمی شود.
توصیه
حتما جهت محافظت از تنها چشم سالم از عینک استفاده شود.
پروتزهای چشمی درگروهی از بیماران تولید حساسیت در بافتهای چشم و ترشح می کنند که ضروری است مشاوره باپزشک جراح صورت گیرد.
خارج کردن و شستشوی پروتز با فواصل زمانی مناسب و طبق دستور پزشک انجام شود، زیرا انجام این عمل بیش از حد توصیه شده، سبب افزایش ترشح می شود.
گاهی ماهها تاسالها پس از عمل جراحی و قراردادن پروتز برخی اعمل جراحی از قبیل اصلاح افتادگی پلک اصلاح شلی پلک پایین و برداشتن بافتهای اضافی رشد کرده و…. ضرورت دارد

نتایج تحقیقات انجام شده بر روی نوعی از ایمپلنت های چشمی که در بیماران کاملا نابینا مورد استفاده قرار گرفته بود، به تازگی توسط شرکت آلمانی Retina Implant منتشر شد.

این ایمپلنت حاوی 1500 میکرو فوتو دیود می باشد که هر کدام از این دیودها دارای تقویت کننده و الکترود های تحریکی مخصوص به خود می باشند. این فوتو دیود ها با تولید ایمپالس های الکتریکی که به مغز انتقال می یابند، شبکه ای با ابعاد 38x40 پیکسل ایجاد می کنند. سه نفر از بیمارانی که در این تحقیق مورد بررسی قرار گرفتند و بنا به دلایل موروثی به طور کامل نابینا بودند، پس از استفاده از این ریز تراشه که قطر آن به 3mm می رسد، هر یک به سطوح متفاوتی از بینایی دست یافته اند به طوری که در برخی موارد توانایی تشخیص اشیائی مانند چاقو و چنگالی که بر روی یک میز قرار گرفته بودند نیز مشاهده شد.(ثبت نام کلاس های تجهیزات پزشکی)

هسته اصلی این ایمپلنت، ریز تراشه ای با قطر 3mm و ضخامت 50μm می باشد، که حاوی مجموعه ای از 1500 مولد میدان پیکسلی است. لازم به توضیح است که هر پیکسل میدان دیدی معادل 70x70μm را پوشش می دهد. اساس کار این ایمپلنت بدین صورت است که فوتوسل ها، نوری که وارد چشم می شود را جذب می کنند و به این ترتیب آن را به سیگنالهای الکتریکی تبدیل می کنند. قدرت سیگنالهای نور، مقدار جریان آزاد شده توسط هر الکترود را کنترل می نماید و موجب تحریک مناسب سلول های عصبی سالم شبکیه چشم می گردد. سپس ایمپالس های عصبی ایجاد شده توسط سلول های شبکیه، در شبکه عصبی باقیمانده در شبکیه، پردازش شده و از طریق اعصاب چشمی به قسمت بصری مغز ارسال می شوند و در نهایت منجر به ایجاد حس بینایی می گردند. به همین دلیل در تمام روش های بازیابی بینایی، وجود یک عصب بینیایی شرطی لازم برای عملکرد مناسب ایمپلنت های چشمی می باشد. منبع تغذیه این ایمپلنت نیز منبعی بیرونی می باشد که در پشت گوش قرار می گیرد.

دوره آموزش تعمیر تجهیزات دندانپزشکی

در راستای برگزاری مجموعه دوره های آموزشی نگهداری و تعمیرات و راه اندازی تجهیزات و صنایع پزشکی توسط کنسرسیوم دانشگاهیان و متخصصان ایران؛ دوره ی آموزشی نگهداری و تعمیرات تجهیزات دندانپزشکی برای علاقه مندان و بخصوص مهندسان رشته های مهندسی پزشکی ، مکانیک ، برق ، مکاترونیک و همچنین دندانپزشکان در قطب صنعتی کشور ، تبریز برگزار می گردد .شرکت کنندگان در این دوره ضمن آموزش تئوری مباحث و آشنایی با نحوه کار و عملکرد دستگاه هایی که در یک مطب دندانپزشکی مورد استفاده قرار میگیرد بصورت عملی تعمیرات و عیب یابی این تجهیزات را نیز فرا می گیرند و آماده ورود به بازار عظیم تکنسین های دندانپزشکی می شوند. 

معیار انتخاب اساتید برای این دوره علاوه بر تحصیلات تجربیات کاری می باشد فلذا اساتیدی که برای تدریس این دوره انتخاب می شوند کوله باری از تجربیات و کار عملی را در کارنامه خود خواهند داشت که یکی از امتیازات بی نظیر برای این دوره می باشد.

یکی از آپشن هایی که برای این دوره در نظر گرفته شده است مشاوره کاری رایگان پس از گذراندن دوره می باشد بدین صورت که در بخش تعمیرات و تامین تجهیزات کنسرسیوم ایرکاس حامی و پشتیبان کارآموزان خود خواهد بود. 

آموزش تعمیر تجهیزات پزشکی در تبریز

اموزش تعمیر تجهیزات پزشکی و دندانپزشکی در تبریز

آموزش تعمیرات تجهیزات پزشکی و دندانپزشکی در تبریز

برگزاری دوره آموزش تعمیر دندانپزشکی در تبریز در کارگاههای مجهز آپادانا  زیر نظر تعمیرکار بردهای پزشکی مقدور میباشد. علاقمندان و کارشناسان مهندسی پزشکی و دانشجویان میتوانند با شرکت در دوره آموزش تعمیر تجهیزات پزشکی و دندانپزشکی بازار کار و کسب خوبی بدست آورند.

تعمیرات تجهیزات پزشکی یکی از پردرآمدترین زمینه‌های فعالیت در بازار کار این روزها به حساب می‌آید. آموزش نصب و راه اندازی قطعات پزشکی و تعمیرات آن‌ها عمده‌ترین زمینه فعالیت متخصصان این حوزه است. هنرجویان پس از گذراندن این دوره در مجموعه کاردانش و کسب مدارک معتبر از آموزشگاه آپادانا می‌توانند در شرکت‌های تجهیزات پزشکی و دنداندپزشکی ، بیمارستان‌ها، آزمایشگاه‌ها، مراکز تصویربرداری، کلینیک‌ها و مطب‌های دندانپزشکی مشغول به کار شوند.این دوره بر دو حوزه تعمیرات برد و تعمیرات مکانیک تجهیزات پزشکی تمرکز دارد که عمده تمرکز بر تعمیرات برد این تجهیزات است.

توجه: این دوره برخلاف رویه ای که در برخی موسسات آموزشی اتخاذ شده است بصورت کاملا عملی برگزار می شود و تجهیزات مربوط به هر روش در اختیار کارآموز قرارداده می شود تا خود با انجام تست مراحل عملی آن را فراگیرد و در پابان دوره نفرات علاقمند جهت شرکت در برنامه کارآموزی جهت فراگیری فنون اجرایی کار معرفی می شوند.


سرفصل های این دوره آموزشی

شرکت کنندگان در دوره تعمیرات تجهیزات دندانپزشکی مقدماتی با تعمیرات، ایرادیابی و همچنین نگهداری دوره ای تجهیزات دندان پزشکی به شرح زیر آشنا می شوند:

الکترونیک مقدماتی و آموزش تعمیر برد تجهیزات دندانپزشکی + رادیوگرافی دندانپزشکی + جرم گیر دندانپزشکی + لایت کیور + دوربین داخل دهانی + آمالگاماتور +اینسترومنت ها (شامل: توربین - ایرموتور - میكرو موتور -  پوآر - آب و هوا - هندپیس - آنگل - ایر اسكلر) 


مخاطبین دوره

مخاطبین این دوره آموزشی کليه فارغ التحصيلان رشته هاي فني مهندسي و بالاخص مهندسی پزشکی - مکانیک - برق - مکاترونیک - کامپیوتر و ...  علاقه مندان به حوزه تعمیرات و امورات فنی و همه‌ی پزشکان و دندان پزشکان و کارشناسان، سرپرستان بیمارستان و تعمیر کاران صنایع و تجهیزات پزشکی


امکان حضور مجازی در دوره

در پی درخواست های اعضای محترم شاغل و همچنین شهرستانی های عزیز این امکان برای اعضای محترم ارائه می گردد بطوری که در صورت ثبت نام اعضا بصورت مجازی نیازی به حضور مستمر در کلاس های آموزشی نبوده و صرفا با مطالعه مستندات پک آموزشی ارائه شده با اعمال شرایط خاص امکان صدور گواهینامه وجود خواهد داشت.برای شرکت کنندگان مجازی فیلم های دوره آموزشی به همراه مستندات ارسال می گردد و پس از مطالعه موارد همانند سایر شرکت کنندگان آزمون بصورت اینترنتی برگزار خواهد شد.


آزمون مجازی تعمیر تجهیزات پزشکی و دندان پزشکی

بر اساس دستورالعمل مصوب شورای آموزشی کنسرسیوم، آزمون کلیه دوره های آموزشی بصورت اینترنتی و از طریق سامانه هوشمند آزمون های اینترنتی انجام می گیرد و نیازی به حضور مجدد کارآموز جهت انجام آزمون نمی باشد. امکان صدور گواهینامه فارسی دور زبانه و بین المللی برای دوره تعمیرات تجهیثزات دندانپزشکی فراهم می باشد. آزمون این دوره نیز بصورت اینترنتی از طریق سامانه آزمون ایرکاس می باشد که شرکت کنندگان باید به 20 سوال چهار گزینه ای در 20 دقیقه پاسخ دهند که مدت زمان مجاز جهت ورود به سیستم آزمون 24 ساعت جهت شروع فرآیند آزمون می باشد که زمان شروع و پایان آن برای هر دوره آموزشی، از طریق واحد آموزش کنسرسیوم اطلاع رسانی می گردد که شرکت کنندگان می بایست با ورود سامانه آزمون به آدرس http://azmon.ircas.ir آزمون مربوطه را انجام دهند.


زمان و مکان برگزاری

دوره تعمیرات تجهیزات دندانپزشکی در یکی از سالن های اختصاصی کنسرسیوم ایرکاس برگزار خواهد شد که زمان های استراحت و پذیرایی در آن گنجانده شده است. برای کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با زمان بندی دوره با کارشناسان ما تماس حاصل فرمایید.  

05 08 web banner 02

 


رزرو و یا ثبت نام دوره های آموزشی

رزرو دوره های آموزشی صرفا جهت اعلام آمادگی جهت شرکت در دوره آموزشی می باشد فلذا رزرو دوره به منزله ثبت نام نمی باشد و در صورت وجود ظرفیت بر اساس تاریخ رزرو دوره اطلاع رسانی صورت پذیرفته و از طرف واحد آموزش برای ثبت نام تماس گرفته خواهد شد  فلذا برای قطعی شدن ثبت نام حتما باید ثبت نام قطعی انجام دهید.

برای رزرو یا ثبت نام دوره تعمیرات تجهیزات دندانپزشکی می توانید از روش پیشنهادی زیر استفاد نمایید:

تماس تلفنی با شماره چهار رقمی ایرکاس (4164-041)

 


پرداخت اقساطی شهریه

در جهت ارج نهادن و تسهیل ثبت نام اعضای محترم امکان پرداخت اقساطی شهریه دوره ها با توجه به شرایط شرکت کنندگان فراهم گردیده که عزیزان می توانند جهت اطلاع از شرایط پرداخت اقساطی با دفتر کنسرسیوم 4164-041 تماس حاصل نمایند.

برای ثبت نام های گروهی و همچنین ثبت نام همزمان در چندین دوره آموزشی تخفیفاتی در نظر گرفته شده است که جهت کسب اطلاعات بیشتر با دفتر کنسرسیوم در ارتباط باشید    .

27 10 web banner bank account 01

 تعمیر    ,تعمیر تجهیزات    ,تعمیر تجهیزات پزشکی    ,تعمیر تجهیزات بیمارستانی    ,تعمیر تجهیزات اتاق عمل    ,تعمیر تجهیزات دندانپزشکی    ,تعمیر تجهیزات تصویر برداری    ,تعمیر دی سی شوک    ,تعمیر DC     شوک    ,     تعمیر دفیبریلاتور    ,تعمیر پمپ سرم    ,تعمیر پمپ سرنگ    ,تعمیر ای سی جی    ,تعمیر ای کی جی    ,تعمیر ای ام جی    ,تعمیر ecg,تعمیر EMG,     تعمیرات تخصصی    ,     تعمیر ونتیلاتور    ,تعمیر انکباتور    ,تعمیر سانتریفیوژ    ,تعمیر ترازو    ,تعمیر کارل فیشر    ,     تعمیر اتوآنالایزر    ,تعمیر الایزا ریدر    ,     تعمیر التراسوند    ,تعمیر سونوکید    ,تعمیر سونی کید    ,تعمیر تجهیزات کاردیولوژی    ,تعمیر مانتور علائم حیاتی    ,تعمیر مانیتور پزشکی    ,ECG     شیلر    ,ECG     فوکودا    ,ECG     اسمارت    ,     داوینسا    ,davinsa,تعمیر اسپکتروفوتومتر    ,شوف بالن    ,اتوآنالایزر هیتاچی    ,تعمیر روتور میکس    ,تعمیر شیکر    ,     تعمیر بیوشیمی    ,تعمیر سل کانتر    ,الکتروشوک زول    ,     الکتروشوک zoll,     الکترو شوک فیلیپس    ,     الکتروشوک nihon kohden,     الکتروشوک کد مستر    ,     الکتروشوک hp,     اسپیرومتری jaeger,     اسپیرومتری viasys,     الکتروکوتر valley lab,     الکترو شوک فیزیو کنترل    ,     تعمیر نوار قلب    ,     تعمیر الکترو کاردیوگراف    ,     ای سی جی welch allyn,     الکترو شوک schiller,     مانیتور سعادت    ,     تعمیر فتال مانیتور    ,     ای سی جی bionet,     الکترو شوک HELLIGE ,     الکترو شوک ODAM BRUKER,     فتال مانیتورینگ TOITO,     پمپ سرنگ TOP- 5300,     پمپ سرنگ JMS - SP 500,     ای سی جی fukuda,     ای سی جی kenz,     ای سی جی Dr.LEE,     الکترو شوک Primedic,     تعمیر پالس اکسی متر    ,     مانیتورینگ علائم حیاتی CERITEKON,     پالس‌ اكسي متر NEMOXY 412,     کاپنو گراف MEDAIR,     فتال مانیتورینگ HUNTLEIGH,     پمپ سرم JSB 1200,     پمپ سرنگ B.BRAUN,     مانیتورینگ علائم حیاتی APOLLON,     مانیتورینگ علائم حیاتی BCI,     مانیتورینگ علایم حیاتی Biosys,     پالس اکسیمتر Welch Allyn,     الکترو شوک MATRX,     زول سری ام     ,     الکترو شوک AED,     سرویس تجهیزات پزشکی     ,     کالیبراسیون تجهیزات پزشکی     ,     تعویض باتری     ,     الکترو شوک CORPULS,     ای سی جی شیلر     ,     ای سی جی innomed,     الکتروشوک S & W,     دستگاه رادیوفرکانسی     ,     دستگاه کرایوتراپی     ,     ای سی جی دلتا     ,     ای سی جی delta,     پالس اکسی متر nellcor,     ای سی جی کاردیو لاین     ,     ای سی جی کاردیاکس     ,     تعمیر فتومتر     ,     تعمیر PH     متر    ,     تعمیر رطوبت سنج    ,     تعمیر هات پلیت     ,     کویترون    ,جرم گیر    ,     پیزون    ,     رادیوگرافی    ,یونیت و صندلی    ,     اینسترومنت    ,توربین    ,آنگل    ,ایرموتور    ,کمپرسور    ,     ساکشن    ,ساکشن جراحی    ,     اتوکلاو    ,     آشنایی با تجهیزات پزشکی, آموزش الکترونیک پایه    ,     آموزش تعمیر الکتروکوتر    ,     آموزش تعمیر چراغ سیالتیک    ,     آموزش تعمیر فشارسنج     ,آموزش تعمیر وارمر خون     ,آموزش تعمیر ونتیلاتور    ,     آموزش تعمیرات تجهیزات     ,     اتوسکوپ     ,افتالموسکوپ     ,بازار کار تکنسین های پزشکی    ,     تجهیزات پزشکی    ,     تعمیر الکتروشوک    ,     تعمیر پالس اکسی متر    ,     تعمیر پمپ سرم    ,     تعمیر پمپ سرنگ    ,     تعمیر تجهیزات پزشکی    ,     تعمیر ساکشن جراحی    ,     تعمیر    (ECG) ای سی جی    ,     تعمیرات تجهیزات پزشکی     ,تعمیرات و عیب یابی تجهیزات پزشکی    ,     دوره آموزشی تعمیر تجهیزات پزشکی    ,     دوره آموزشی تعمیر و نگهداری تجهیزات پزشکی     ,دوره های مجازی تعمیرات تجهیزات پزشکی    ,     رشته های مهندسی پزشکی     ,شناخت قطعات الکترونیکی     ,     تجهیزات پزشکی    ,,لارنگوسکوپ     ,مارکها و برندهای معروف تجهیزات پزشکی    ,     مهندسی پزشکی ایران     ,مهندسی پزشکی    ,     مهندسی پزشکی ایران    ,     نقشه های الکتریکی و مکانیکی تجهیزات پزشکی    ,     نگهداری پیشگیرانه دوره ای تجهیزات پزشکی    ,     هدلایت    ,آموزش تعمیر تجهیزات پزشکی    ,     آموزش تعمیر و نگهداری تجهیزات پزشکی     ,آموزش تعمیر و نگهداری مهندسی پزشکی     ,آموزشگاه تخصصی مهندسی پزشکی    ,     انجمن مهندسی پزشکی ایران    ,     بزرگترین پایگاه آموزشی و اطلاعاتی مهندسی پزشکی    ,     بزرگترین پایگاه آموزشی واطلاعاتی مهندسی پزشکی     ,بیمارستان     ,تازه های علم و فناوری    ,     تازه های مهندسی پزشکی    ,     تالار گفتگو مهندسی پزشکی     ,تجهیزات تجهیزات دندانپزشکی    ,     تجهیزات پزشکی     ,تعمیرات تجهیزات دندانپزشکی    ,     تعمیرات تجهیزات پزشکی     ,تعمیر تجهیزات پزشکی    ,     دانلود PDF,درمان رادیولوژی    ,     رشته مهندسی پزشکی     ,سایت جامع مهندسی پزشکی     ,سایت مهندسی پزشکی    ,     فروشگاه تجهیزات مهندسی پزشکی ایران     ,فروشگاه تجهیزات پزشکی     ,     مقاله مهندسی پزشکی    ,     مهندسی پزشکی ایران     ,مهندسی پزشکی چیست؟     ,مهندسی پزشکی گرایش بالینی    ,     مهندسی پزشکی گرایش بیوالکتریک    ,     مهندسی پزشکی گرایش بیومتریال     ,مهندسی پزشکی گرایش بیومکانیک     ,نرم افزار MATLAB,پروژه مهندسی پزشکی    ,بازار کار مهندسی پزشکی    ,دستیاری دندانپزشکی    ,دوره های عیب یابی تجهیزات پزشکی    ,عیب یابی تجهیزات پزشکی    ,دانشگاه مهندسی پزشکی    ,دانشجویان مهندسی پزشکی    ,رشته مهندسی پزشکی    ,دانشگاه آزاد مهندسی پزشکی    ,آموزش تعمیر تجهیزات پزشکی در تهران    ,آموزش تعمیر تجهیزات پزشکی در ارومیه    ,آموزش تعمیرات تجهیزات پزشکی در اردبیل    ,آموزش تعمیر تجهیزات پزشکی در تبریز    ,آموزش تعمیر تجهیزات پزشکی در زنجان    ,آموزش تعمیر تجهیزات پزشکی در مهاباد    ,مدرس تجهیزات پزشکی    ,آموزشگاه مهندسی پزشکی    ,آموزشگاه تعمیر تجهیزات پزشکی    ,تعمیر برد های پزشکی    ,نمایندگی تجهیزات پزشکی    ,آشنایی با تجهیزات پزشکی    ,آشنایی با مهندسی پزشکی    ,آشنایی با رشته مهندسی پزشکی    ,رادیولوژی    ,مدیریت درمان    ,لیست بیمارستان    ,مدیریت پزشکی    ,مسول تجهیزات پزشکی    ,مسول بیمارستان    ,فارغ التحصیلان مهندسی پزشکی    ,اداره کل تجهیزات پزشکی    ,تجهیزات کلینیکی    ,آموزش جامع تجهیزات پزشکی    ,ایراد یابی تجهیزات پزشکی    ,آموزش عیب یابی تجهیزات پزشکی    ,مهندسی معکوس تجهیزات پزشکی    ,راهنمای تجهیزات پزشکی    ,بازار یابی تجهیزات پزشکی    ,شغل پر درآمد    ,بازار کار مهندسی پزشکی    ,استخدام مهندسی پزشکی    ,تعرفه تجهیزات پزشکی    ,تجهیزات پزشکی دست دوم    ,تجهیزات دندانپزشکی دست دوم    ,واردات تجهیزات پزشکی    ,تعمیرات تجهیزات آزمایشگاهی    ,آموزش تعمیر سانتریفیوژ    ,آموزش تعمیر مدارات پزشکی    ,آموزشگاه تعمیر برد الکترونیکی    ,آموزش مجازی    ,آموزش مجازی تعمیر تجهیزات پزشکی    ,لیست بیمارستان تبریز    ,دندانپزشکی بدون کنکور    ,بیمارستان دندانپزشکی    ,آموزش تعمیر اتوکلاو    ,آموزش تعمیر رادیولوژی    , آموزش مهارت های فنی    ,پروژه مهندسی پزشکی    ,تعمیر هات پلیت    ,تعمیر سل کانتر    ,تعمیر الایزاریدر    ,تعمیر تجهیزات جراحی    ,تعمیر تجهیزات چشم پزشکی    ,رشته مهدسی پزشکی    ,آموزشگاه تجهیزات پزشکی    ,متخصص تجهیزات پزشکی    ,آشنایی با تجهیزات پزشکی    ,جزوات مهندسی پزشکی    ,جزوات تجهیزات پزشکی    ,جزوات آموزشی پزشکی    ,جزوه آموزش دندانپزشکی    ,Suction,آشنایی با تعمیرات تجهیزات پزشكی    ,     آموزش تعمیر یونیت دندانپزشکی     ,     آموزش مهندسی پزشکیو اجزای ECG,اجزای دستگاه سونی کید    ,     اداره کل ارزشیابی بیمارستانی و اعتبار بخشی    ,     دستگاه الکتروکاردیوگراف    ,     اسپیگومانومتر    ,     تعمیرات تجهیزات پزشکی     ,تعمیر و عیب یابی سونی کید    ,     الکتروکاردیوگراف     ,انواع جنین یاب     ,انواع ساكشن    ,     انکوباتور بیمارستانی    ,     تعمیر     ,تصاویر برد الکتروکاردیوگراف    ,     تصاویر دستگاه سونی کید    ,     تصاویر ساكشن     ,تعمیرات دستگاه جنین یاب    ,     تعمیرات فتوتراپ     ,تعمیر دستگاههای پزشكی    ,     تعمیر فشار سنج جیوه ایی    ,     تعمیر و عیب یابی    ,     توضیح صفحه کلید و اجزای ECG,دستگاه ساکشن    ,     دستگاه فتوتراپی نوزاد    ,     دستگاه فشار خون سنج غیر دیجیتال    ,     رفع عیب دستگاه فتوتراپ     ,ساكشن پزشكی     ,ساکشن     ,عیب یابی     ,عیب یابی دستگاه فتوتراپ    ,     فشار سنج     ,alpk2     فشارسنج عقربه ایی    ,     كالیبراسیون    ,     كاهش بیلی روبین با اشعه ماوراء بنفش    ,تعمیر كلینیكی    ,     تعمیر فتوتراپ    ,     كنترل كیفی تجهیزات پزشكی    ,     لید های الکتروکاردیوگاف    ,     نحوه استفاده از سونی کید    ,     جزوه درس آشنایی با مراكز درمانی     ,نحوه عملکرد سونی کید     ,نحوه کارکرد ECG,کریستال های سونی کید دوره تعمیرات تجهیزات دندان پزشکی در تبریز دوره تعمیرات تجهیزات دندان پزشکی در تهرات دوره تعمیرات تجهیزات دندان پزشکی در شیراز دوره تعمیرات تجهیزات دندان پزشکی در اصفهان دوره تعمیرات تجهیزات دندان پزشکی در مشهد دوره تعمیرات تجهیزات دندان پزشکی در اردبیل دوره تعمیرات تجهیزات دندان پزشکی در ارومیه دوره تعمیرات تجهیزات دندان پزشکی در مرند دوره تعمیرات تجهیزات دندان پزشکی در شبستر دوره تعمیرات تجهیزات دندان پزشکی در اهر دوره تعمیرات تجهیزات دندان پزشکی در قزوین دوره تعمیرات تجهیزات دندان پزشکی در زنجان دوره تعمیرات تجهیزات دندان پزشکی در اراک دوره تعمیرات تجهیزات دندان پزشکی در قم دوره تعمیرات تجهیزات دندان پزشکی در بوشهر دوره تعمیرات تجهیزات دندان پزشکی در اهواز دوره تعمیرات تجهیزات دندان پزشکی در لرستان دوره تعمیرات تجهیزات دندان پزشکی در سنندج دوره تعمیرات تجهیزات دندان پزشکی در بانه دوره تعمیرات تجهیزات دندان پزشکی در رشت دوره تعمیرات تجهیزات دندان پزشکی در ساری

  

آشنایی با تجهیزات پزشکی تجهیزات دندان پزشکی تجهیزات آزمایشگاهی

تجهیزات پزشکی شامل دستگاه‌ها و وسایلی است که در بخش‌های مختلف پزشکی استفاده می‌شوند. این تجهیزات به منظور تشخیص، درمان، پیشگیری و پیگیری بیماری‌ها و مشکلات پزشکی استفاده می‌شوند. در زیر به برخی از تجهیزات پزشکی رایج اشاره می‌کنم:

  1. ایستگاه‌های کاری: ایستگاه‌های کاری پزشکی شامل میز کار، صندلی و سایر تجهیزاتی است که برای ارائه خدمات به بیماران و انجام مراحل مختلف درمان استفاده می‌شود. این تجهیزات عموماً شامل صندلی دندانپزشکی، میز عمل و صندلی بیماران می‌شوند.

  2. دستگاه‌های تصویربرداری: این دستگاه‌ها برای تهیه تصاویر پزشکی استفاده می‌شوند و شامل دستگاه‌های رادیوگرافی، سونوگرافی، تصویربرداری رنگی دیجیتال و ماموگرافی است.

  3. تجهیزات جراحی: تجهیزات جراحی شامل ابزارها و وسایلی است که برای انجام عمل‌های جراحی استفاده می‌شوند، از جمله ابزارهای جراحی، برش‌ها، سوزن‌ها، نخ‌ها و موارد مشابه.

  4. دستگاه‌های تنفسی: این دستگاه‌ها برای پشتیبانی تنفسی بیماران استفاده می‌شوند و شامل دستگاه‌های تنفس مصنوعی (Ventilator)، کنسانتراتورهای اکسیژن و دستگاه‌های CPAP و BiPAP است.

وضعیت تجهیزات پزشکی در ایران

ایران با داشتن چهارمین رتبه مهندسی دنیا با بیش از یک‌هزار تولیدکننده تجهیزات پزشکی، حدود ۲۰۰۰ گونه انواع مختلف تجهیزات و ملزومات پزشکی نظیر انواع وسایل یک بار مصرف استریل گرفته تا دستگاه‌های آزمایشگاهی و بیمارستانی و انواع بیومتریال‌ها و ایمپلنت‌های دندانی و ارتوپدی و. . . را تولید می‌کند و ۴۰۰ گونه از این محصول پزشکی با کلاس خطر C و D تولید می‌شوند که همگی به لحاظ رعایت اصول ایمنی و عملکرد بر اساس استانداردهای اتحادیه اروپا، دارای پروانه ساخت وزارت بهداشت ایران هستند.

محصولات تجهیزات پزشکی ایرانی بر اساس ضوابط و استانداردهای اتحادیه اروپایی تولید می‌شود بطوری که کیفیت محصولات، نیروی کار متخصص، دسترسی به تکنولوژی‌های روز دنیا و پائین بودن قیمت تمام شده محصولات نسبت به کشورهای اروپایی از جمله شاخصه‌های مهم این محصولات است و از این جهات با محصولات کشورهای اروپایی قابل رقابت است.

کشور ایران با همکاری شرکای فعال تجاری در اتحادیه اروپا، تجهیزات و ملزومات پزشکی را مطابق با استانداردهای اتحادیه و نشان CE به کشورهای متقاضی از جمله ۴۰ کشور آسیایی و اروپایی صادر می‌کند که برخی از آن‌ها با انتقال تکنولوژی از ایران به سایر شرکای تجاری در اقصا نقاط دنیا صورت می‌پذیرد.

از جمله روش‌هایی که تولیدکنندگان ایرانی برای صادرات محصولات تجهیزات پزشکی خود به کشورهای خارجی انجام می‌دهند می‌توان به ارسال محصولات با درج نام ایران به عنوان کشور سازنده (made in iran) یا تولید محصولات در داخل و بسته‌بندی آن با نام کشور سفارش دهنده و صادرات آن‌ها اشاره کرد که این روش به دلیل مشارکت سایر کشورها، بسیار مورد استقبال کشورهای اروپایی قرار گرفته‌است. همچنین ایجاد یک خط تولید مشترک بین شرکای تجاری و شرکت‌های تولیدکننده ایرانی برای ساخت و تولید محصولات مورد نظر به سایر کشورهای متقاضی، از دیگر روش‌های تولید و صادرات تجهیزات و ملزومات پزشکی ایرانی است.

 دوره تخصصی تعمیرات تجهیزات پزشکی در تبریز

آموزشگاه آپادانا دوره‌های آموزش تعمیر تجهیزات پزشکی در تبریز را ارائه می‌دهد. این دوره‌ها به افرادی که علاقه‌مند به فنی و مهندسی پزشکی هستند و می‌خواهند مهارت‌های لازم برای تعمیر و نگهداری تجهیزات پزشکی را بیاموزند، مناسب است.

در دوره تعمیرات تجهیزات پزشکی در آموزشگاه آپادانا، شما با اصول و تکنیک‌های تعمیر و نگهداری تجهیزات پزشکی آشنا می‌شوید. این شامل مفاهیم برق و الکترونیک پزشکی، ارتباطات پزشکی، سیستم‌های پزشکی تصویری و تجهیزات تشخیصی می‌شود. همچنین، در این دوره به شما نشان داده می‌شود که چگونه از ابزارها و تجهیزات مربوط به تعمیرات پزشکی استفاده کنید و مشکلات معمول در تجهیزات پزشکی را تشخیص دهید و رفع کنید.

هدف اصلی دوره تعمیرات تجهیزات پزشکی در تبریز آموزشگاه آپادانا، آموزش شما در زمینه تعمیر و نگهداری تجهیزات پزشکی است. با اتمام این دوره، شما قادر خواهید بود به طور مستقل و کارآمد در تعمیر و نگهداری تجهیزات پزشکی مشکلات را تشخیص داده و رفع کنید. این مهارت‌ها به شما در کارهای مرتبط با تعمیر و نگهداری تجهیزات پزشکی کمک می‌کنند و شانس شغلی و پیشرفت حرفه‌ای شما را افزایش می‌دهند.

بازارکار تعمیر تجهیزات پزشکی

دوره تعمیرات تجهیزات پزشکی می‌تواند شانس‌های شغلی و پیشرفت حرفه‌ای بسیار خوبی را برای شما فراهم کند. با توجه به رشد صنعت پزشکی و توسعه تکنولوژی در این حوزه، تقاضا برای تخصص‌های مرتبط با تعمیر و نگهداری تجهیزات پزشکی افزایش یافته است. بنابراین، فرصت‌های شغلی مناسبی در این حوزه وجود دارد. برخی از مزایای بازار کار دوره تعمیر تجهیزات پزشکی عبارتند از:

  1. تقاضای بالا: بر اساس رشد رو به پیشرفت در صنعت پزشکی، تعمیر و نگهداری تجهیزات پزشکی نیازمندی حیاتی برای بیمارستان‌ها، مراکز بهداشتی و تأمین کنندگان خدمات بهداشتی است. بنابراین، تقاضا برای تعمیر کاران ماهر در این حوزه بسیار بالا است.

  2. پیشرفت حرفه‌ای: با فارغ‌التحصیل شدن از دوره تعمیرات تجهیزات پزشکی، شما به یک تخصص کارآمد در صنعت پزشکی دست پیدا می‌کنید. این می‌تواند به شما امکان پیشرفت حرفه‌ای، ارتقاء شغلی و افزایش درآمد را فراهم کند.

  3. چشم‌انداز بین‌المللی: تجهیزات پزشکی در سطح جهانی تجارت می‌شود و تعمیر و نگهداری آنها نیز به صورت جهانی انجام می‌شود. با داشتن مهارت‌های لازم در تعمیرات تجهیزات پزشکی، می‌توانید به عنوان یک تکنسین پزشکی در سطح بین‌المللی فعالیت کنید و در شرکت‌ها و سازمان‌های بین‌المللی شغلی پیدا کنید

دوره آموزش تعمیر و نگهداری تجهیزات پزشکی 1

در راستای برگزاری مجموعه دوره های آموزشی نگهداری و تعمیرات و راه اندازی تجهیزات و صنایع دندانپزشکی توسط کنسرسیوم دانشگاهیان و متخصصان ایران؛ دوره آموزش تعمیرات تجهیزات پزشکی در تبریز برای علاقه مندان و بخصوص مهندسان رشته های مهندسی پزشکی ، مکانیک ، برق ، مکاترونیک و همچنین پزشکان در قطب صنعتی کشور ، تبریز برگزار می گردد.

شرکت کنندگان در این دوره ضمن آموزش تئوری مباحث و آشنایی با نحوه کار و عملکرد دستگاه های پزشکی ، بصورت عملی نیز تعمیرات و عیب یابی این تجهیزات را فرا می گیرند و آماده ورود به بازار عظیم تکنسین های پزشکی میشوند.

معیار انتخاب اساتید برای این دوره علاوه بر تحصیلات آکادمیک تجربیات کاری می باشد فلذا اساتیدی که برای تدریس این دوره انتخاب می شوند کوله باری از تجربیات و کار عملی را در کارنامه خود خواهند داشت که یکی از امتیازات بی نظیر برای این دوره می باشد.یکی از آپشن هایی که برای این دوره در نظر گرفته شده است مشاوره کاری رایگان پس از گذراندن دوره می باشد بدین صورت که در بخش تعمیرات و تامین تجهیزات کنسرسیوم ایرکاس حامی و پشتیبان کارآموزان خود خواهد بود.

 


سرفصل دوره آموزشی

شرکت کنندگان در این دوره آموزشی با تعمیرات، ایرادیابی و همچنین نگهداری دوره ای تجهیزات پزشکی در دو سطح با عنوان دوره تعمیر تجهیزات پزشکی 1 تا 2 آشنا می شوند؛ که سر فصل سطح 1 آن به شرح زیر می باشد:

  1. آموزش الکترونیک پایه
  2. شناخت قطعات الکترونیکی
  3. عیب یابی برد های الکترونیکی
  4. آشنایی با تجهیزات پزشکی، مکانیزم عمل و کاربرد تجهیزات
  5. آشنایی با مارکها و برندهای معروف هر دستگاه و مزایای هرکدام
  6. آموزش تعمیر تجهیزات معاینه عمومی(افتالموسکوپ، اتوسکوپ، هدلایت، اتوسکوپ، لارنگوسکوپ)
  7. آموزش تعمیر فشارسنج - پالس اکسی متر
  8. آموزش تعمیر وارمر خون، پمپ سرم آموزش تعمیر ای سی جی ، آموزش تعمیر پمپ سرنگ
  9. آموزش مدیریت و ثبت شرکت های پزشکی

در این دوره آموزشی ضمن انجام کار عملی بر روی دستگاههای آموزش داده شده به بررسی نقشه های الکتریکی و مکانیکی دستگاهها نیز پرداخته می شود و همچنین اشکالات رایج هر دستگاه و نحوه رفع آنها مورد بررسی قرار می گیرد.آشنایی با مارکها و برندهای معروف هر دستگاه و مزایای هرکدام یکی دیگر از آپشن های بی نظیر این دوره آموزشی می باشد.


مخاطبین دوره

مخاطبین این دوره آموزشی کليه فارغ التحصيلان رشته هاي فني مهندسي و بالاخص مهندسی پزشکی - مکانیک - برق - مکاترونیک - کامپیوتر و ...  علاقه مندان به حوزه تعمیرات و امورات فنی و همه‌ی پزشکان و دندان پزشکان و کارشناسان، سرپرستان بیمارستان و تعمیر کاران صنایع و تجهیزات پزشکی


امکان حضور مجازی در دوره

در پی درخواست های اعضای محترم شاغل و همچنین شهرستانی های عزیز این امکان برای اعضای محترم ارائه می گردد بطوری که در صورت ثبت نام اعضا بصورت مجازی نیازی به حضور مستمر در کلاس های آموزشی نبوده و صرفا با مطالعه مستندات پک آموزشی ارائه شده با اعمال شرایط خاص امکان صدور گواهینامه وجود خواهد داشت.برای شرکت کنندگان مجازی فیلم های دوره آموزشی به همراه مستندات ارسال می گردد و پس از مطالعه موارد همانند سایر شرکت کنندگان آزمون بصورت اینترنتی برگزار خواهد شد.


آینده شغلی دوره تعمیر تجهیزات پزشکی

آینده شغلی تعمیر تجهیزات پزشکی بسیار واعظ است و می‌تواند فرصت‌های شغلی بسیار خوبی را به افراد ارائه دهد. با توجه به پیشرفت تکنولوژی در حوزه پزشکی و نیاز روزافزون به تجهیزات پزشکی، تخصص در تعمیرات تجهیزات پزشکی بسیار ارزشمند است. در زیر چند نکته مهم درباره آینده شغلی تعمیر تجهیزات پزشکی آورده شده است:

  1. رشد صنعت پزشکی: صنعت پزشکی به سرعت در حال رشد و توسعه است. تجهیزات پزشکی پیچیده‌تر و پیشرفته‌تر مورد نیاز بیمارستان‌ها، مراکز درمانی و کلینیک‌ها قرار می‌گیرد. بنابراین، نیاز به تعمیر و نگهداری این تجهیزات به طور مداوم افزایش می‌یابد.

  2. تخصص و تجربه مورد نیاز: تعمیر تجهیزات پزشکی نیازمند دانش و تجربه ویژه است. افرادی که دارای تخصص و مهارت‌های لازم در این حوزه هستند، در بازار کار پزشکی بسیار مورد تقاضا هستند. تسلط بر تکنولوژی‌های پیشرفته، توانایی تشخیص و رفع خطاهای فنی و توانایی همکاری با تیم‌های پزشکی مهمترین مهارت‌هایی هستند که برای یک تکنسین تعمیر تجهیزات پزشکی ضروری است(آموزش تعمیرات تجهیزات پزشکی در تبریز).

  3. فرصت‌های شغلی: تکنسینان تعمیر تجهیزات پزشکی می‌توانند در بیمارستان‌ها، مراکز بهداشتی، کلینیک‌ها، شرکت‌های تولید تجهیزات پزشکی و مراکز خدمات پس از فروش مشغول به کار شوند.

 


زمان و مکان برگزاری

این دوره آموزشی در یکی از سالن های اختصاصی کنسرسیوم ایرکاس برگزار خواهد شد که زمان های استراحت وپذیرایی در آن گنجانده شده است.برای کسب اطلاعات بیشتردر رابطه با زمان بندی دوره با کارشناسان ما تماس حاصل فرمایید(ثبت نام دوره تعمیرات تجهیزات پزشکی در تبریز).

05 08 web banner 02

آپتولموسکوپی ,آخرین محصولات مدرن ,آزاد اسلامی واحد تهران جنوب ,آزاد دزفول ,آزاد مشهد, آزاد واحد تبریز, آزاد واحد خمینی‌شهر ,آزاد واحد قزوین, آزمایشگاه, آزمایشگاه مهندسی پزشکی ,آزمایشگاه‌ های پزشکی ,آزمایشگاهی پزشکی آشکارسازی, آشنايی كامل آشنای با رشته مهندسی پزشکی, آشنایی با زبان انگلیسی, آشنایی به بازاریابی و فروش, آشنایی کامل با رشته مهندسی پزشکی, آگهی های استخدامی مهندس پزشکی, آماده سازي دستگاه ونتيلاتور, آمریکا ,آموزش پزشکی, آموزش عالی ,آموزش عالی کشور, آموزش فیزیک, پزشکی, آموزش مهندسی پزشکی ,آموزش و نظارت تکنسین تجهیزات پزشکی, آموزشی تخصصی مهندسی پزشکی, آناتومی آنالیز آنتون لیون هوک, آندوسکوپی آنژیوگرافی, آینده شغلی آینده‌ی شغلی, ابداع ابزار ,ابزار تشخیصی, ابزار دقیق ,ابزار دقیق در مهندسی پزشکی, ابزارهای پزشکی, ابزارهای تشخیصی, ابزارهای کمکی مهندس پزشکی ,ابن سینا ابوعلی سینا ,اتاق عمل, اثرات بيومتريال, اجرای تخصصی مهندسی پزشکی, اخبار مدرسه مهندسی پزشکی ایران, اخبار مهندسی پزشکی ایران ,اختراع ارائه برنامه آموزشی ارشد مهندسی پزشکی, اساتید دانشگاه, اسپکتروفتومتر, استاد دانشگاه, استخدام ,استخدام شغل مهندسی پزشکی ,استخدام مهندس پزشکی ,استخوان اشعه ایکس, اشعه ی کاتد, اصلاح سطوح مواد ,اصول الکتریکی ,اطلاع رسانی پزشکی ,اعصاب اعضای مصنوعی ,الکتروفیزیولوژی ,الکتروکاردیوگرام ,کامپیوتری, الکترومغناطیسی الکترومغناطیسی ,در حوزه پزشکی, الکترومکانیک ,الکترومکانیک پزشکی, الکترونیک ,الکترونیک پزشکی ,الکترونیکی ,الکتریسیته ,الگوبرداری از سیستم های بیولوژیکی, الگوریتم‌های آماری, الگوریتم‌های پردازشی, ام آر آی, انجمن انجمن فناوری, اطلاعات آمریکا ,انجمن ملی, انجمن ملی مهندسان, انجمن مهندسی برق و الکترونیک ,اندازه گيری اندازه‌گیری, اندام,‌ اندام مصنوعی, اندام مصنوعی بدن, اندام‌های مصنوعی, انگشت چوبی ,انواع اشعه, اولین آزمایشگاه مهندسی پزشکی, اولین اندام مصنوعی, اولین پای الکتریکی, اولین پژوهش‌, اولین دانشجوی دکترای مهندسی پزشکی ,اولین دانشجویان کارشناسی, اولین دانشجویان کارشناسی ارشد مهندسی پزشکی, اولین کنفرانس مهندسی پزشکی, اولین مهندس پزشک ,ایده ایران ایمپلنت ها, بازار کار بازار, کار رشته مهندسی پزشکی ,بازارکار رشته مهندسی ,بازارکار رشته مهندسی پزشکی, بازارکار و فرصت های استخدامی مهندس پزشکی ,بازاریابی و فروش ,بازیابی اطلاعات بافت ,بافت‌های دینامیک در بدن بالینی, بخش مهندسی پزشکی, بدن ,بدن انسان, بررسی پتانسیل های برانگیخته, بررسی روشهای نظری و عملی ساخت وسایل جراحی ,برق و الکترونیک, برنامه آموزشی, دوره برنامه آموزشی ,مقطع کارشناسی ارشد, برنامه تربیت تکنولوژیست وسائل پزشکی ,برنامه تنظیم شده آموزشی ,برنامه‌ ریزی, برنامه ‌ریزی آموزشی ,برنامه ‌ریزی پزشکی, برنامه نویس ,برنامه‌ریزان رشته مهندسی پزشکی ,بنیاد مستضعفان و جانبازان ,بنیان های مهندسی پزشکی ,بهبود زندگی انسان, بهبود کیفیت تجهیزات و دستگاه های پزشکی ,بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی, بهداشت و درمان بهره‌برداری از وسایل پزشکی, بهینه‌سازی تجهیزات پزشکی, بيماری بيوسنسورها, بيولوژيك بدن, بيولوژی بيومتريال, بیمار, بیمارستان ,بیمارستان های دولتی, بیمارستان‌ها ,بیمارستان‌های دولتی و خصوصی, بیهوشی, بیو فیزیک, بیوالکتریک, بیومتریال, بیومواد, پای مصنوعی ,پایگاه داده ,پایه گذاری الکتروفیزیولوژی ,پتانسیل های برانگیخته,طراحی و ساخت ,پروژه دستگاه دیاترمی, پدر علم باکتریولوژی, پدرمهندسی پزشکی ایران ,پدیده‌های درون یاخته‌ای, پدیده‌های فیزیکی در بدن, پدیده‌ی خواب و بیهوشی, پذیرش دانشجو ,پذیرش دانشجوی کارشناسی ارشد ,پذیرش دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی پزشکی گرایش بیوالکتریک پرتوپزشکی پردازش پردازش الکتریکی پردازش تصاویر پزشکی پردازش تصویر پردازش تصویر در پزشکی پردازش داده‌ها پردازش سیگنال پردازش سیگنال های حیاتی پردازش سیگنالهای حیاتی پردازش صوت وگفتار پردازش گفتار و نوشتار پروژه‌ پروژه دستگاه آپتولموسکوپی پروژه دستگاه تنفس مصنوعی پروژه دستگاه دیاترمی پروژه دستگاه فشارسنج پروژه دستگاه قالب‌گیری دورانی پروژه سنسور فنواکوستیک پروژه سه بعدی سازی تصویر دستگاه ام آر آی پروژه کنترل کامپیوتری فشار خون پروژه های رشته مهندسی پزشکی پروژه هوترمانیتورینگ پروفسورنحوی پزشكی از راه دور پزشكی و مهندسی پزشکان پزشکی در ایران پزشکی در ایران و جهان پزشکی درایران پزشکی گرایش بالینی پژوهش مهندسی پزشکی پژوهش و تحقیقات پژوهشگر پژوهشگر علوم کامپیوتر پژوهش‌های علمی و صنعتی پژوهش‌های علمی و صنعتی ایران پیاده سازی تکنولوژی پزشکی پیراپزشکی پیشرفت پیشرفت تجهیزات مهندسی پزشکی پیشرفت شغلی تابش اشعه تاثیر تشعشع تاثیر مهندسی پزشکی بالینی تاریخچه تاریخچه در ایران تاریخچه مهندسی پزشکی درایران تاریخچه ی مهندسی پزشکی تازه های تکنولوژی تجارت تجهیزات پزشکی تجارت و بازرگانی تجزیه و تحلیل تجهیزات الکتریکی تجهیزات پزشکی تجهیزات پزشکی خارجی تجهیزات پزشکی وارداتی تجهیزات و دستگاه های پزشکی تحصيل دانشگاهی تحقيقات تحقیق تحقیقات تحقیقاتی در رشته مهندسی پزشکی تحقیقاتی در زمینه مهندسی پزشکی تحلیل اطلاعات تخصص‌ تخصص الکترونیک تخصص تعمیرو نگهداری تجهیزات پزشکی تخصصی مهندسی پزشکی تربیت تکنسین تعمیرکار تربیت کاردان با تخصص تعمیرو نگهداری تجهیزات پزشکی تربیت متخصص تعمیر و نگهداری لوازم پزشکی تربیت مهندس تربیت نیروی انسانی متخصص فنی تربیت نیروی متخصص تربیت نیروی متخصص در تعمیر و نگهداری تجهیزات پزشکی ترميم اعصاب تسكين بيماری‌ تشخيص و درمان بيماری تشخیص تشخیص بیماری های قلب و عروقی تصاویر پزشکی تصاویر سه‌ بعدی تصوير برداری پزشکی تصویر برداری تصویر برداری پزشکی تصویربرداری تصویربرداری مولکولی تصویرگر پزشکی تعمیر تعمیر دستگاهها و قطعات پزشکی تعمیر و نگهداری تعمیر و نگهداری تجهیزات پزشکی و بیمارستانی تعمیر و نگهداری لوازم پزشکی تعمیر و نگهداری وسایل پزشکی تعويض اعضاء تعیین جایگاه مهندسی پزشکی تغييرات سلولی تفسیراتوماتیک ECG تکنسین تجهیزات پزشکی تکنولوژی تکنولوژی پزشکی تکنولوژی تصویر برداری پزشکی تکنولوژی تصویربرداری تکنولوژی سلامت تکنولوژیست وسائل پزشکی تکنیک‌های پیشرفته تلمبه ی تنظیم کننده ی قلب تندرستی انسان تنفس مصنوعی تنگستن توانايی‌های يك مهندس پزشکی توسعه رشته مهندسی پزشکی توسعه‌ی مهندسی پزشکی تولید کننده‌های محصولات پزشکی تولیدکنندگان وسایل پزشکی ثبت ثبت سیگنال ثبت سیگنال های حیاتی جايگزينی غضروف جایگاه رشته مهندسی پزشکی جایگاه مهندسی پزشکی جديدترين دستاوردها جديدترين دستاوردهای بشر جذب بازار کار جریان الکتریکی جریان خون در دریچه‌های قلب جشنواره خوارزمی جمع آوری اطلاعات چشم مصنوعی حقوق مهندس پزشکی حل مشکل دستگاه‌های پزشکی حوزه پزشکی حوزه مهندسی حوزه مهندسی پزشکی حوزه های مختلف خاصیت الکتریکی خدمات بهداشتی و درمانی خرید و فروش تجهیزات پزشکی داشتن مهارت و تخصص دانش فناوری اطلاعات و رایانه دانشجو دانشجويان رشته مهندسی فناوری اطلاعات پزشکی دانشجوی دکترای مهندسی پزشکی دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی پزشکی دانشجویان دانشجویان ترم‌های آخر دانشجویان دانشگاه صنعتی امیرکبیر دانشجویان رشته مهندسی پزشکی دانشجویان رشته‌ی مهندسی پزشکی دانشجویان کارشناسی ارشد دانشجویان کارشناسی ارشد مهندسی پزشکی دانشکده پزشکی دانشکده مهندسی برق دانشکده مهندسی پزشکی دانشکده مهندسی پزشکی دانشگاه صنعتی امیرکبیر دانشکده مهندسی مکانیک دانشگاه دانشگاه آزاد دانشگاه آزاد اسلامی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد دزفول دانشگاه آزاد مشهد دانشگاه آزاد واحد تبریزدانشگاه آزاد واحد خمینی‌شهر دانشگاه آزاد واحد قزوین دانشگاه آزاد واحد مشهد دانشگاه اصفهان دانشگاه پیام نور دانشگاه تربیت مدرس دانشگاه سهند تبریز دانشگاه شاهد دانشگاه صنعتی امیر کبیر دانشگاه صنعتی شریف دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی دانشگاه فرانکفورت دانشگاه کشور دانشگاه‌ها دانشگاه‌های تربیت مدرس دانشگاه‌های شاهد دانشگاه‌های مختلف آموزش عالی کشور دانشمندان دانشمندان مهندسی پزشکی در ايران در پزشکی در رشته مهندسی پزشکی درآمد رشته مهندسی پزشکی درآمد سالانه مهندس پزشکی درآمد سالیانه مهندس پزشکی درآمد مهندس پزشکی درآمد و حقوق مهندس پزشکی درمان و آموزش پزشکی دروس مهندسی پزشکی دست سیبرنتیکی دست سیبرنتیکی تهران دستگاه دستگاه آپتولموسکوپی دستگاه اندازه‌گیری بیوچسبندگی دستگاه پزشکی دستگاه تنفس مصنوعی دستگاه دیاترمی دستگاه فشارسنج دستگاه‌ها و تجهیزات پزشکی دستگاه‌ها و وسایل پزشکی دستگاههای آزمایشگاهی دستگاههای تنظیم کننده ی ضربان قلب دستگاههای دریافت کننده سیگنالهای مغزی دستورالعمل دستورالعمل ها دکتر سید صالحی دکتر عرفانیان دکتر فلاح دکتر فیروزآبادی دکتر مرادی دکتر مهیار زردشتی کرمانی دکتر هاشمی گلپایگانی دکترای مهندسی پزشکی بیوالکتریک دکتری مهندسی پزشکی دندان های چوبی دوره آموزشی کارشناسی ارشد رشته مهندسی پزشکی دوره آموزشی مهندسی دوره آموزشی مهندسی کلینیکی دوره الکترومکانیک پزشکی دوره دکترای مهندسی برق دوره دکترای مهندسی پزشکی دوره شبانه و روزانه دوره کاردانی الکترومکانیک دوره کاردانی الکترونیک دوره کاردانی الکترونیک پزشکی دوره کارشناسی دوره کارشناسی ارشد پژوهشی دوره کارشناسی مهندسی پزشکی دوره های کارآموزی دوره‌های آموزشی دوره‌های آموزشی تخصصی مهندسی پزشکی ديابت دیاترمی رئیس بخش مهندسی پزشکی رادیوگرافی رادیولوژی راه اندازی راه‌اندازی و نگهداری وسایل پزشکی رباتیک رباتیک در طراحی‌های پزشکی رژیم غذایی مناسب رسانای جریان رشته رشته تحصیلی رشته تحصیلی و شغل رشته مهندسی رشته مهندسی پزشکی رشته مهندسی پزشکی درایران رشته مهندسی پزشکی گرایش ابزار دقیق رشته مهندسی پزشکی گرایش بیوالکتریک رشته مهندسی پزشکی گرایش بیومتریال رشته مهندسی پزشکی گرایش بیومکانیک رشته مهندسی پزشکی گرایش بیومواد رشته مهندسی پزشکی گرایش پردازش تصاویر پزشکی رشته مهندسی پزشکی گرایش مدل‌سازی سیستم‌های فیزیولوژیکی رشته مهندسی پزشکی گرایش مدیریت فناوری اطلاعات پزشکی رشته مهندسی پزشکی گرایش مهندسی توانبخشی رشته مهندسی فناوری اطلاعات پزشكی رشته های الکترونیک رشته های تخصصی رشته های مرتبط رشته‌ ی بيومتريال رشته ی بیو فیزیک رشته ی مهندسی ورزش رشته‌های تخصصی برق رشته‌های مهندسی رگ مصنوعی رگ‌های مصنوعی رمقطع دکترای مهندسی پزشکی رنگ و طعم پزشکی روش‌های تشخیصی روشهای موثر و رایج در درمان رونتگن ریزپردازنده زمان فارغ التحصیلی دانشجویان زمينه ی مواد زمينه‌های پزشكی زمينه‌های پزشكی از راه دور زمینه بیومواد زمینه رشته مهندسی پزشکی زمینه های شغلی زمینه‌ ی مهندسی پزشکی زمینه‌های تحقیقاتی زمینه‌های علمی و مهندسی زمینه‌های کاری مهندسی پزشکی زمینه‌های مختلف زیست زیست پزشکی زیست پزشکی نوین زیست شناسی ساخت ساخت اولین میکروسکوپ ساخت پروژه دستگاه آپتولموسکوپی ساخت پروژه دستگاه تنفس مصنوعی ساخت پروژه دستگاه دیاترمی ساخت پروژه دستگاه فشارسنج ساخت پروژه سنسور فنواکوستیک ساخت پروژه هوترمانیتورینگ ساخت تجهیزات پزشکی ساخت داربست‌های مهندسی بافت استخوان ساخت دستگاه اندازه‌گیری بیوچسبندگی ساخت دستگاههای آزمایشگاهی ساخت وسایل توانبخشی ساخت وسایل جراحی ساختارهای درون سلولی ساختن گوشی طبی سازمان پژوهش‌های علمی سازمان پژوهش‌های علمی و صنعتی ایران سازمان تامین اجتماعی سر فصل دروس دوره دکترای مهندسی برق سرطان سلامت سلول سلول‌های بنیادی سلول‌های سرطانی سونوگرافی سيستم‌ سيستم تصوير برداری پزشکی سيستم‌های اطلاعات سلامت سيستم‌های انتقال دارو سيستم‌های هوشمند سی‌تی‌اسکن سیستم سیستم بادی سیستم های بیولوژیک سیستم های بیولوژیکی سیستم های درمانی سیستم های مانیتورینگ بیمارستانی سیستم‌های آندوسکوپی سیستم‌های اطلاعات مدیریت سیستم‌های اندازه‌گیری پزشکی سیستمهای پرتوپزشکی سیستمهای تصویر برداری سیستم‌های تصویربرداری پزشکی سیستم‌های تصویرگر پزشکی سیستم‌های سونوگرافی سیستم‌های عصبی و عضلانی سیستم‌های فیزیولوژیک سیستم‌های فیزیولوژیکی سیستم‌های هوشمند سیگنالهای حیاتی سیگنال‌های مغزی سیم ها و اتصالات شاخه مهندسی شاخه مهندسی پزشکی شاخه های مهندسی شبکه‌های عصبی شرایط جذب مهندس پزشکی شرکت های تجهیزات پزشکی شرکت های تجهیزات پزشکی خارجی شرکت های تحهیزات پزشکی شرکت های وارد کننده شغل شغل مهندسی پزشکی شناخت محيط بيولوژيك بدن شناخت واقعی رشته مهندسی پزشکی شورایعالی برنامه‌ ریزی شوک الکتریکی شيمي شیخ الرئیس شیخ الرئیس ابوعلی سینا صادرات و واردات تجهیزات صادرات و واردات تجهیزات و دستگاه های پزشکی صنایع جهان صنعت پزشکی کشور صنعت تجهیزات پزشکی صنعت و بازار کار رشته مهندسی پزشکی صنعتی امیر کبیر ضایعات بافت ضربان قلب طب سنتی ایران طراح نرم افزار طراحی طراحی انواع پروتئینها طراحی بخش های الکترونیکی طراحی روش‌های ساخت طراحی سیستم طراحی سیستم های گفتار درمانی طراحی های نوین مهندسی طراحی و ساخت طراحی و ساخت پروژه دستگاه آپتولموسکوپی طراحی و ساخت پروژه دستگاه تنفس مصنوعی طراحی و ساخت پروژه دستگاه فشارسنج طراحی و ساخت پروژه دستگاه قالب‌گیری طراحی و ساخت پروژه هوترمانیتورینگ طراحی و ساخت تجهیزات پزشکی طراحی و ساخت دستگاههای آزمایشگاهی طراحی و ساخت سیستم های درمانی طراحی‌های پزشکی طرح های تحقیقاتی عرصه بهداشت و درمان عصاهای زیر بغل عضلات عضومصنوعی علاقه به کارهای تحقیقاتی علم بيومتريال علم پزشکی علم توليد علم مهندسی پزشکی علمی و صنعتی علوم پایه پزشکی علوم پایه مهندسی علوم پزشکی علوم پزشکی ایران علوم پزشکی تهران علوم پزشکی شهید بهشتی علوم پزشکی مشهد علوم مهندسی عمر رشته مهندسی پزشکی عمل جراحی عمل جراحی قلب مصنوعی عملكرد سلول عملکرد مغز انسانی عناصر زیستی عوامل موفقیت شغلی غضروف فارغ التحصیل فارغ التحصیلان دانشگاهی فارغ التحصیلان رشته مهندسی پزشکی فارغ التحصیلی دانشجویان فارغ‌التحصیلان فاوا فرانکفورت آلمان فرصت های استخدامی مهندس پزشکی فرصت های شغلی فرصت های شغلی و بازارکار فرهنگ و آموزش فروش تجهیزات پزشکی فشار خون فشارسنج فضای علم پزشکی فضای فنی و مهندسی فناوری اطلاعات فناوری اطلاعات آمریکا فناوری اطلاعات پزشکی فناوری اطلاعات در سلامت فناوری اطلاعات و ارتباطات فنی و مهندسی فنی و مهندسی ستاد انقلاب فرهنگی فيزيك فيزيك مواد فيزيولوژی فيزيولوژی بافت‌ فیزیک پزشکی فیزیکدان فرانسوی فیزیولوژی فیزیولوژی بدن فیزیولوژیکی قالب‌گيری قانون مدیریت خدمات کشوری حقوق قدرت قسمت‌های فنی بیمارستا‌ن‌ها قطعات پزشکی قلب قلب مصنوعی قوانین مهندسی قوانین مهندسی در فیزیولوژی بدن قیمت تجهیزات قیمت تجهیزات و دستگاه های پزشکی كاربرد اختصاصی كاربرد اختصاصی در پزشكی كاربرد مواد كامپوزيت‌ها كنترل کادرمتخصص کار کار رشته مهندسی پزشکی کار مهندس پزشکی کار واردات و صادرات تجهیزات کاربرد الکترونيک کاربرد کامپيوتر در رشته مهندسی پزشکی کاربرد لیزر کاربرد لیزر در پزشکی کاربرد لیزر در تولید کاردانی تجهیزات پزشکی کارشناس استقرار نرم افزار کارشناس امنیت اطلاعات کارشناس پایگاه داده کارشناس پشتیبانی نرم افزار کارشناسی کارشناسی ارشد فناوری اطلاعات کارشناسی ارشد فناوری اطلاعات پزشکی کارشناسی ارشد مهندسی پزشکی کارشناسی ارشد مهندسی پزشکی گرایش بیوالکتریک کارشناسی ارشد مهندسی پزشکی گرایش بیومکانیک کارشناسی ارشد مهندسی کلینیکی کارشناسی ارشد و دکتری کارشناسی رشته ی تجهیزات پزشکی کارشناسی کاربردی کارشناسی مهندسی پزشکی کامپیوتر در پزشکی کتاب نابغه شرق کلیه مصنوعی کمیت و کیفیت وسایل پزشکی کمیته برق گروه فنی و مهندسی کنترل کنترل اعضاء و اندام مصنوعی کنترل کامپیوتری فشار خون کنفرانس کنفرانس مهندسی پزشکی کنکور سراسری کنکور سراسری دکترای مهندسی پزشکی کنکور سراسری دوره دکترای مهندسی پزشکی کنکور سراسری کارشناسی ارشد کنکور سراسری کارشناسی ارشد مهندسی پزشکی کنکور سراسری مهندسی پزشکی کیف سیاه پزشکان کیفیت وسایل پزشکی گرايش‌های مهندسی پزشكی گرایش گرایش ابزار دقیق گرایش الکترونیک گرایش انفورماتیک پزشکی گرایش بالینی گرایش بیوالکتریک گرایش بیومتریال گرایش بیومواد گرایش پردازش تصاویر پزشکی گرایش در مقطع کارشناسی گرایش مدل سازی سیستم‌های فیزیولوژیکی گرایش مدل‌سازی سیستم‌های فیزیولوژیکی گرایش مدیریت فناوری اطلاعات پزشکی گرایش مهندسی بافت گرایش مهندسی پزشکی گرایش مهندسی توانبخشی گرایش مهندسی ورزش گرایش های رشته مهندسی پزشکی گرایش های مختلف رشته مهندسی پزشکی گرایشهای مهندسی برق گروه برنامه ‌ریزی پزشکی گروه فنی و مهندسی گروه فنی و مهندسی ستاد انقلاب فرهنگی گهداری از تجهیزات و دستگاه های پزشکی لابراتورها لامپ اشعه ی کاتد لنز لنزهای نرم چشم لیزر در پزشکی لیگاند-رسپتوری ماتریکس خارج سلولی ماشین های دیالیز ماکرومولکول‌ها ماموگرافی مانیتورینگ متخصصان محصولات محققان بيومتريال محيط بيولوژيك بدن مخابرات مدارهای الکتریکی مدرسه مهندسی پزشکی مدرن مدل ‌سازی مدل سازی سیستم‌های فیزیولوژیکی مدل ‌سازی و تجزیه و تحلیل مدلسازی مدل‌سازی بافت‌ مدل‌سازی درک و تولید گفتار درانسان مدل‌سازی ساختار سلول مدل‌سازی ساختار و توابع عملکرد مغز انسانی مدل‌سازی سیستم‌های فیزیولوژیکی مدل‌سازی کامپیوتری مدل‌های وسايل پزشكی مدیر شبکه مدیر وب سایت مدیریت سیستم‌های اطلاعاتی مدیریت فناوری اطلاعات مدیریت فناوری اطلاعات پزشکی مراکز مراکز آموزش عالی مراکز آموزش عالی مهندسی مراکز پیراپزشکی مراکز تحقیقاتی مراکز درمانی مراکز کلینیکی و درمانی مرکز تحقیقات وزارت دفاع مسئله مهندسی پزشکی در ایران مسائل مهندسی پزشکی مشاغل مشاوره‌ی فنی مطالب و دروس مهندسی مطالعه و تهیه مدل‌های ایده‌آل معادلات ناویراستوکس معالجه معرفی رشته مهندسی پزشکی معلولین گفتاری مغناطیسی مقالات مقاله مقدمه ‌ای بر آموزش مهندسی پزشکی مقطع دکترای مقطع دکترای مهندسی پزشکی مقطع دکتری مقطع فوق دیپلم مقطع کارشناسی مقطع کارشناسی ارشد مهندسی پزشکی مقطع کارشناسی برای رشته مهندسی پزشکی مقطع کارشناسی کاربردی مقطع کارشناسی مهندسی پزشکی مکانیسم‌ مکانیسم تاثیر عملکرد منابع مهارت و تخصص مهارت و توانمندی های مورد نیاز مهندس پزشکی مهم ترین نرم افزارهای تخصصی مهندس بيومتريال مهندس بیوالکتریک مهندس پزشکی بالینی مهندس پزشکی بيومتريال مهندس پزشکی بیوالکتریک مهندس پزشکی بیومکانیک مهندس پزشکی چیست؟ مهندس پزشکی گرایش بالینی مهندسان الکترونیکی مهندسان پزشکی مهندسان پزشکی گرایش ابزار دقیق مهندسان زیست پزشکی مهندسی بافت مهندسی بافت استخوان مهندسی بالینی مهندسی برق مهندسی برق و الکترونیک مهندسی بیمارستانی مهندسی پزشکی مهندسی پزشکی ایران مهندسی پزشکی بالینی بیمارستان‌ مهندسی پزشکی بیوالکتریک مهندسی پزشکی دانشگاه مهندسی پزشکی دانشگاه صنعتی امیرکبیر مهندسی پزشکی در ایران مهندسی پزشکی در ایران و جهان مهندسی پزشکی درایران مهندسی پزشکی گرایش ابزار دقیق مهندسی پزشکی گرایش ابزار دقیق در مهندسی پزشکی مهندسی پزشکی گرایش بافت مهندسی پزشکی گرایش بالینی مهندسی پزشکی گرایش بیوالکتریک مهندسی پزشکی گرایش بیومواد مهندسی پزشکی گرایش پردازش تصاویر پزشکی مهندسی پزشکی گرایش مدل سازی سیستم‌های فیزیولوژیکی مهندسی پزشکی گرایش مدل‌سازی سیستم‌های فیزیولوژیکی مهندسی پزشکی گرایش مدیریت فناوری اطلاعات پزشکی مهندسی پزشکی گرایش مهندسی بافت مهندسی پزشکی گرایش مهندسی توانبخشی مهندسی پزشکی گرایش مهندسی ورزش مهندسی توانبخشی مهندسی در فیزیولوژی بدن مهندسی کامپیوتر و فناوری اطلاعات مهندسی کلینیکی مهندسی مکانیک مهندسی ورزش مهندسین مهندسین پزشکی موسسه‌ی استاندارد موقعیت های شغلی ميکروپروسسور نانوتكنولوژی نرم افزارهای تخصصی مهندسی پزشکی نشریات جهانی مهندسی پزشکی نصب نصب و تعمیر دستگاهها نصب و تعمیر دستگاهها و قطعات پزشکی نصب و راه اندازی تجهیزات پزشکی نظریه‌های درمانی نقش آموزش پزشکی نقش رشته‌ ی بيومتريال نقش مناسب مهندسی پزشکی نقش مهندسی پزشکی بالینی نقش مهندسی درپزشکی نگهداری لوازم پزشکی نگهداری وسایل پزشکی نمایندگان وزارت بهداشت نمایندگی شرکت های خارجی نمونه‌های مصنوعی نورالله لاوردی نوین مهندسی نیاز مهندس پزشکی هدف از رشته مهندسی هدف دوره همایش هوترمانیتورینگ وابسته به وزارت بهداشت و درمان وابسته به وزارت فرهنگ و آموزش عالی واحد تهران جنوب واحد علوم و تحقیقات وارد کننده تجهیزات پزشکی وبمستر ورود به بازارکار ورود به شغل مهندسی پزشکی ورود به مقطع دکترا وزارت بهداشت وزارت بهداشت و درمان وزارت صنایع وزارت فرهنگ و آموزش عالی وزیر فرهنگ وآموزش عالی وسایل از کارافتاده پزشکی وسایل پزشکی وسيله‌ ی پزشكی وظایف مهندس پزشکی چیست؟ ویلهام رونتگن یادگیری نرم افزارهای تخصصی مهندسی پزشکی یک مهندس پزشکی یونیزاسیون

تخفیف ثبت نام

کنسرسیوم ایرکاس به مناسبت عید مبعث به تمامی افرادی که تمایل به شرکت در دوره های حضوری و مجازی این کنسرسیوم را دارند و درروز سه شنبه  مورخه 96/02/05  اقدام به ثبت نام نمایند 10 درصد تخفیف اعمال خواهد کرد.

Web 30254 004Web 30254 006Web 30254 002Web 30254 007

دوره نگهداری و تعمیرات تجهیزات دندانپزشکی1 از مورخه 31 فروردین 96 آغاز و در روز 8 اردبهشت 96 به پایان رسید که شرکت کنندگان در این دوره ها با نحوه کار با تجهیزات دندانپزشکی آشنا شدند و در نهایت پس از قبولی در آزمون به شرکت کنندگان گواهینامه های ایرکاس و بین المللی صادر می گردد.

ولادت امام حسین

پیامبر خدا  در توصیف امام حسین (ع) می فرمایند:”  حسين روح من و ثمره، سكون و طمأنيه قلب من است هرگاه به حسين نگاه مى كنم گرسنگى من تمام مى شود و حسين ريحانه من و نور دو چشم من است “و همچنین می فرمایند: “امام حسن و امام حسين سرور جوانان اهل بهشت هستند ، كسى كه مرا دوست دارد اين دو را نيز دوست بدارد.”
سوم شعبان، ولادت فرخنده مهتر جوانان بهشت و آموزگار شهادت، حضرت حسین بن علی (ع) و روز پاسدار مبارک و خجسته باد.

میلاد حضرت ابوالفضل

عباس آمد تا برادری را معنا کند، وفا را شرح دهد، ایثار را الگو باشد، شجاعت را تفسیر کند و دلاوری را مصداقی والا گردد.
کنسرسیوم ایرکاس این فرخنده رو را تبریک و تهنیت عرض می نماید.

انتخابات

کنسرسیوم ایرکاس بنا به رسالت فعالیتی خود و طبق اساس نامه عملکردی در هیچ جریان سیاسی مشارکت نداشته و نخواهد داشت ولی بنا به هویت ایرانی خود سعی در مشارکت حداکثری خانواده ایرکاس خواهد نمود.
روابط عمومی کنسرسیوم ایرکاس

روز جوان

ميلاد سرو بوستان ايستادگي، زيباترين گل باغ حسين (ع)! جوان رعنا و رشيد حسين (ع) يادگار علي (ع) گلستاني از زيباترين گل هاي فداکاري! و دريايي از آبيِ عطوفت، مبارک باد.

st scan,سی تی اسکن

مقدمه

تصویربرداری سی تی یا سی‌تی اسکن یا توموگرافی کامپیوتری (به فارسی: مقطع‌نگاری رایانه‌ای) استفاده از اشعه ایکس در ارتباط با الگوریتم‌ها و محاسبات کامپیوتری به منظور ایجاد تصویر از بدن می‌باشد. در سی تی، یک تیوب یا لولهٔ تولیدکنندهٔ اشعه ایکس، در مقابل یک آشکارساز (دتکتور) این اشعه قرار داده شده، و با کمک حلقه‌ای که به صورت یک دستگاه و به شکل چرخشی در اطراف بیمار حرکت می‌کند، تصویر کامپیوتریِ مقطعی به صورت برش یا مقطع عرضی تولید می‌نماید. سی تی در سطح آگزیال یا محوری است که تصویر به دست می‌دهد، در حالی که تصویرهای مقطع کرونال (تاجی) و ساژیتال (سهمی) را می‌توان به وسیلهٔ بازسازی‌های کامپیوتری ارائه کرد..
عوامل رادیوکنتراست یا مواد حاجب اغلب در سی تی برای توصیف بهتر آناتومی مورد استفاده واقع می‌شوند. گرچه رادیوگرافی قادر به تولید و ارائهٔ تفکیک‌پذیری فضایی بالاتری است، اما در عوض سی تی می‌تواند اطلاعات بیشتری را در مورد تغییرات دقیق و ظریف مربوط به میرایی پرتو ایکس تشخیص دهد. در ضمن سی تی بیمار را در معرض تابش اشعهٔ یونیزان بیشتری در مقایسه با رادیوگرافی قرار می‌دهد. در سی تی نوع اسپیرال با آشکارسازهای زیاد (مولتی دتکتور) از چند ردیاب یا آشکارساز بهره گیری می‌شود. در این نوع ۸ ، ۱۶، یا ۶۴ ردیاب یا آشکارساز در طول حرکتی پیوسته و مستمر از بیمار، از طریق تابش پرتو تصویر به دست می‌آورند که حاصل تصاویری عالی و با جزئیات بسیار ظریف در زمان بررسی کمتر می‌باشد.
با تجویز سریع کنتراست وریدی در طی سی‌تی اسکن این جزئیات دقیق تصویری را می‌توان بازسازی سه‌بعدی ۳D نمود و بدین ترتیب تصاویری از کاروتید، شریان مغزی و کرونری، یا به صورت سی تی آرتریوگرافی و سی تی آنژیوگرافی حاصل نمود. سی‌تی اسکن است تست انتخابی در تشخیص برخی از شرایط اضطراری و اورژانس مانند خونریزی مغزی، آمبولی ریه (لخته‌ای که موجب انسداد در عروق ریه‌ها شود)، دایسکشن آئورت یا همان پارگی سرخرگ آئورت (پاره شدن دیواره آئورت)، آپاندیسیت، دیورتیکولیت، و سنگ کلیه می‌باشد. با ادامهٔ پیشرفتها و بهبود مداوم در تکنولوژی(فناوری) سی‌تی اسکن، از جمله سریعتر شدن زمان تصویربرداری و بهبود رزولوشن یا وضوح و تفکیک‌پذیری تصاویر، دقت و کارایی این روش به طور چشمگیری افزایش یافته و در نتیجه از سی‌تی اسکن به میزان بیشتری در تشخیص‌های پزشکی استفاده می‌شود.
نخستین دستگاه سی‌تی اسکن (سی‌تی اسکنر) که به لحاظ تجاری قابل بهره‌برداری بود، توسط سر گادفری هانسفیلد در آزمایشگاه مرکزی تحقیقات ایمی (EMI) در بریتانیای کبیر به سال ۱۹۷۲اختراع شد. حقوق قانونی ایمی (EMI) متعلق به شرکت توزیع آثار موسیقیِ گروه بیتل‌ها (بیتلز) بود که منافع آن به بودجهٔ پژوهشی اختصاص می‌یافت. سر گادفری هانسفیلد و آلن مک لود مک کورمک، به خاطر اختراع مشترکشان یعنی سی‌تی اسکن، برندهٔ جایزهٔ نوبل پزشکیِ سال ۱۹۷۹ شدند. نخستین دستگاه سی تی یا همان سی‌تی اسکنر نیز، به سال ۱۹۷۲ در کلینیک میو در روچستر واقع در مینسوتا نصب گردید


تاریخچه سی تی اسکن
مدتی پس از آن که رونتگن اشعه ایکس را کشف کرد، این اشعه برای تصویربرداری پزشکی مورد استفاده قرار گرفت. تصاویری که با این روش از اعضای مختلف بیمار گرفته می شدند تنها تصاویری یک بعدی بودند و نمی توانستند مقطع خاصی از بدن را شناسایی نموده و یا تصویری چند بعدی از اعضای مختلف بدن در اختیار پزشکان بگذارند. با پیشرفت دانش تصویربرداری در پزشکی، سونوگرافی با استفاده از امواج صوتی و پس از آن سی تی اسکن با اشعه ایکس ابداع شد و به این ترتیب امکان تصویربرداری از مقاطع مختلف بدن پدید آمد. کاربرد بالینی سی تی اسکن گسترده تر و پر سر و صداتر از کاربردهای سونوگرافی بود؛ به علاوه سرعت تحول و دگرگونی های آن نیز از سایر دستگاه های رادیولوژی متنوع تر بود، به نحوی که در طی چهار دهه گذشته، چهار نسل از این دستگاه وارد بازار شد و اینک همه ساله انواع جدید و پیشرفته ای از این سیستم به جهان پزشکی عرضه .میشود.دستگاه سی تی اسکن توسط آقای ان. گادفری هانسفیلد یعنی جایی که ای ام آی انگلیسی بود ساخته شد
جالب توجه است که دستگاه سی تی اسکن در کارخانه ی بیتل ها که در آنجا میلیاردها پوند صفحه گرامافون از آهنگ های مختلف موسیقی و جاز پر می کردند ساخته شد. اگر چه هانسفیلد و رئیس گروه بیتل ها هر دو بنا به ملاحظات اقتصادی و سودآوری که فعالیت هایشان در پی داشت به دریافت لقب (سر) مفتخـر شدند اما خدمات ارزنده ی  هانسفیلد به لحاظ معنـوی از ارزشی غیر قابل تصور برخوردار است.وی به جهت ابداع دستگاه سی تی اسکن در سال 1973 میلادی موفق به دریافت جایزه نوبل پزشکی گردید.


سیر تحولی و رشد
مانند تمام رشته‌های تصویر گیری پزشکی (رادیولوژی)دستگاه‌های سی‌تی اسکن بطور مداوم تغییر کرده و بوسیله کارخانه‌ها و سازندگان مختلف پیش رفته است. دستگاه اولیه که بوسیله هانسفیلد و توسط شرکت ای ام آی ساخته شده بود، فقط برای ارزیابی مغز طراحی شده بود، که دستگاه نسل اول یا ای ام آی نام داشت. مدت‌ زمان کوتاهی نگذشت که نسل دوم دستگاه‌های سی‌تی اسکن با امکانات بیشتر به بازار آمد و نسل سوم این دستگاه‌ها با امکاناتی از جمله کم شدن زمان تصویر گیری معرفی شد. هم ‌اکنون نسل چهارم با سرعت خیلی بالا و امکانات بهینه و نتایج عالی موجود می‌باشد.


ساختمان یک دستگاه سی‌تی اسکن
یک دستگاه اسکن توموگرافی کامپیوتری از یک میز برای قرار گرفتن بدن بیمار ، یک گانتری که سر بیمار در آن قرار می‌گیرد، یک منبع تولید اشعه ایکس ، سیستمی برای آشکار کردن تشعشع خارج ‌شده از بدن ، یک ژنراتور اشعه ایکس ، یک کامپیوتر برای بازسازی تصویر و کنسول عملیاتی که تکنولوژیست رادیولوژی بر آن قرار می‌گیرد، تشکیل شده است


سی تی اسکن چگونه کار میکند
برای انجام سی تی اسکن از اشعه ایکس استفاده میشود. در این روش باریکه نازکی از اشعه ایکس (مانند باریکه اشعه لیزر) به اندام بیمار تابانده میشود. این اشعه از تمامی بافت هایی که سر راه آن قرار دارند عبور کرده و مقداری از آن که از طرف مقابل اندام خارج میشود به توسط دتکتور یا آشکارساز های حساسی دریافت میگردد. این دتکتورها اشعه را به جریان الکتریکی تبدیل میکنند. این فرایند هزاران بار از زوایای گوناگون تکرار میشود یعنی باریکه اشعه ایکس از زوایای گوناگون به درون اندام تابانده شده و خروجی آن در طرف مقابل اندام اندازه گیری میشود.
بدین ترتیب اطلاعات بسیار زیادی بصورت مقادیر مختلف شدت جریان الکتریکی که متناسب با شدت اشعه دریافت شده توسط دتکتور است گردآوری شده و به کامپیوتر مرکزی سی تی اسکن ارسال میشود. این کامپیوتر بسیار پر قدرت، اطلاعات را پردازش کرده و نتیجه آن بصورت تصاویر متعددی که سطح مقطع اندام را نشان میدهند بر روی مانیتور دستگاه مشخص میشود. در صورت لزوم این تصاویر بر روی فیلم چاپ میشوند.
 
تصاویر سی تی اسکن با دقت بسیار بیشتر از تصاویر رادیوگرافی ساده، شکل استخوان ها و حتی بسیاری از بافت های دیگر اندام را نشان میدهد. با استفاده از این تکنیک میتوان داخل استخوان را هم مشاهده کرد. اکثر سی تی اسکن های امروزی اسپیرال یا مارپیچی هستند به این معنا که منبع اشعه ایکس مانند یک مارپیچ به دور بدن بیمار حرکت کرده و از جهات مختلف تصویربرداری میکنند. تصاویر سی تی اسکن های امروزی بسیار دقیقتر از قبل شده و سرعت این دستگاه ها هم زیاد شده است بطوریکه معمولا انجام یک تصویربرداری سی تی اسکن چند دقیقه بیشتر طول نمیکشد.


طراحی اتاق سی تی اسکن
دیوارهای اتاقی که دستگاه سی تی اسکن در آن قرار دارد از سرب با ضخامت مناسب پوشیده شده است تا از خروج اشعه ایکس از اتاق و تابش آن به محیط خارج جلوگیری شود. لذا سالن ها و کریدورهای مجاور اتاق سی تی اسکن و حتی اتاقی که اپراتور یا کارشناس دستگاه سی تی اسکن در آن قرار گرفته و بر عملیات  تصویربرداری نظارت می کند به واسطه داشتن شیشه های سربی از تابش اشعه ایکس محافظت می شوند.


ماده حاجب در سی تی اسکن
مواد حاجبی که امروزه در رادیولوژی به کار می روند دیگر مثل مواد قدیمی یونی نیستند، لذا مصرف آن ها با خطر بسیار کمی همراه بوده و ایمن است؛ اما وجود ترکیبات ید در تمامی مواد حاجب یونی و غیر یونی کماکان با احتمال حساسیت زایی و شوک همراه است.
معمولا مقدار ماده حاجب مورد مصرف ۱/۵-۲ سی سی به ازاء هر کیلوگرم وزن در بالغین و حداکثر ۱۵۰ سی سی در نظر گرفته می شود. مصرف کمتر از حد ماده حاجب دقت تصاویر را کم می کند؛ لذا باید سعی شود تا ماده حاجب به میزان مناسب مصرف شود. البته باید به این نکته توجه داشت که با استفاده از دستگاه های جدید مولتی دتکتور می توان ماده حاجب مصرفی را به ۱۰۰۸۰ سی سی کاهش داد. لازم به یادآوری است که در بررسی های قلبی ممکن است مصرف ماده حاجب به ۲۰۰ سی سی یا بالاتر هم برسد؛ضمناباید توجه داشت که ماده حاجب خوراکی مورد استفاده در سی تی اسکن معمولا غیر قابل جذب بوده، و دستگاه گوارش جذب نمی شود.

نسل‌ها
در واقع، تکامل سیستمهای سی‌تی را میتوان بصورت زیر خلاصه کرد
نسل اول: سیستم‌های پرتو خطی                          
نسل دوم: سیستم‌های پرتو بادبزنی باریک
نسل سوم: سیستم‌های پرتو بادبزنی پهن
نسل چهارم: سیستم‌های با حرکت دورانی منشا، اما با آشکارساز ساکن
نسل پنجم: سیستم‌های مقطع‌نگاری رایانه‌ای با پرتو الکترونی
نسل ششم: اضافه شدن حرکت مارپیچی یا اسپیرال
نسل هفتم: استفاده از آرایه‌های آشکارساز چندردیفی
امروزه پویشگرهای سی‌تی نسل هفتم بر اساس الگوی حرکتی سیستمهای نسل سوم کار می‌کنند، و سیستمهای نسل چهارم در واقع از رده خارج شدند. لذا منشا پرتوها و آشکارسازها هر دو حرکت دورانی دارند. همچنین با آمدن به بازار سی‌تی‌های نسل ششم و هفتم با آرایهٔ +۶۴ برش، سیستم‌های مقطع‌نگاری رایانه‌ای با پرتو الکترونی تقریباً از صحنه حذف شده‌اند، و امروزه بیشتر فقط برای پژوهش کاربرد دارند.


چگونه یک سی تی اسکن کار می کند؟
سی تی اسکنر مجموعه ای از پرتوهای باریک ساطع می کند که از بدن انسان به صورت دورانی عبور میکند ، بر خلاف دستگاه اشعه ایکس که فقط یک تابش پرتو می فرستد. جزییات تصویر نهایی به مراتب بیشتر از یک تصویر معمولی اشعه ایکس است.
در داخل سی تی اسکنر آشکارسازهای اشعه ایکسی وجود دارد که می توانند صدها سطح مختلف از دانسیته را قابل دیدن نماید. آشکارسازها می توانند بافتهای درون ارگانهای جامد را قابل رویت نمایند. این اطلاعات به یک کامپیوتر منتقل می شود ، که یک تصویر 3 بعدی مقطعی از بخشی از بدن می سازد و آن را بر روی صفحه نمایشگر به نمایش در می آورد.
گاهی اوقات کنتراست رنگی برای آنکه تصویر با وضوح بیشتری بر روی صفحه نمایش نشان داده استفاده می شود. اگریک تصویر 3بعدی از شکم بخواهیم ممکن است لازم باشد که بیمار باریم بنوشد. باریم با رنگ سفیدی با عبور از دستگاه گوارش ظاهر می شود. اگر تصویر قسمتهای پایینی بدن مانند راست روده لازم باشد بیمار را با باریم تنقیه میکنند. اگر هدف رگ های خونی باشد باریم را تزریق خواهند نمود.
دقت و سرعت سی تی اسکن ممکن است با استفاده از سی تی اسپیرال بهبود یابد .دسته پرتو ایکس در یک مسیر مارپیچی   تصویر می گیرد- داده ها را به طور مداوم و بدون شکاف میان تصاویر گرد آوری می کند. برای اسکن اسپیرال از قفسه سینه ، برای مثال ، از بیمار خواسته خواهد شد که برای چند ثانیه نفسش را نگه دارد.
بیشتر اماکن برای بیمار گان یا همان روپوش فراهم میکنند. بیمار باید لباسهای زیر خود را درآورد و گان بپوشد. اگر محلی برای پوشیدن گان فراهم نیست بیمار باید خود از قبل لباس های گشاد و مناسب پوشیده باشد.
هر زنی که به گمان خود ممکن است حامله باشد باید از قبل به دکتر خود بگوید.
پزشکان ممکن است از بیمار بخواهند قبل از اسکن ناشتا باشند(چیزی نخورند) و حتی دستور به خودداری از مصرف مایعات برای دوره ی زمانی مشخصی بدهند.
از بیمار خواسته خواهد شد که روی میز متحرک آزمون درازبکشد سپس به داخل دستگاه بزرگ حلقه مانندی وارد می شود.
به برخی از بیماران ممکن است ماده کنتراست رنگی داده شود یا از طریق بلعیدن ، یا به صورت تنقیه یا تزریق کردن. این مواد رنگی تصویر برخی از رگهای خونی یا بافت ها را بهبود می بخشد . اگر بیمار به مواد کنتراست حساسیت دارد باید از قبل به دکتر خود بگوید. داروهایی برای کاهش واکنش های آلرژیک به مواد کنتراست وجود دارد.
فلز با فعالیت های سی تی اسکنر تداخل پیدا میکند بیمار باید تمام طلا و جواهر و فلزات همراهش را حذف کند. در اکثر موارد ، بیمار به پشت دراز میکشد. گاهی اوقات دربرخی موارد ممکن است لازم باشد به شکم یا به پهلو دراز بکشد .
بعد از اینکه دستگاه یک عکس اشعه ایکس می گیرد ، تخت کمی حرکت خواهد کرد ، و سپس تصویر دیگری گرفته می شود و به همین ترتیب تصاویر بعدی گرفته می شود ،برای به دست آوردن بهترین نتیجه بیمار باید در همان وضعیت تا انتهای آزمون ثابت بماند.
در طی اسکن هر کس به جز بیمار اتاق را ترک خواهد کرد. پرتونگار در خارج از اتاق قادر خواهد بود با بیمار ارتباط برقرار کند از طریق میکروفن و بلندگو در داخل اتاق. اگر بیمار خردسال است ، پدر ، مادر یا فرد بزرگسالی ممکن است برای ایستادن و یا نشستن در آن نزدیکی اجازه داشته باشد- آن شخص باید یک apron ( روپوش سربی) جهت جلوگیری از قرار گرفتن در معرض تابش بپوشد.
با وجودی که اسکن بدون درد است ، برخی از مردم دچارتجربه ناخوشایندی می شوند هنوز به طور کامل معلوم نیست برای چه آنها این چنین می شوند ممکن است به علت مدت زمان طولانی اسکن باشد. اگر شما تجربه استرس زایی در این مورد داشته باشید می توانید از دکتر خود بخواهید آرام بخش خفیفی به شما بدهد .


کاربرد
تشخیص بیماریهای مغز و اعصاب ،چون سی ‌تی اسکن می‌تواند تفاوت بین خون تازه و کهنه را به تصویر بکشد، به همین دلیل برای نشان دادن موارد اورژانس بیماریهای مغزی بهترین کاربرد را دارد.
بیمارهای مادر زادی مانند بزرگی یا کوچکی جمجمه
تشخیص تومورهای داخل جمجمه‌ای و خارج مغزی
خونریزی در قسمت‌های مختلف مغز و سکته‌های مغزی
تشخیص بیماری اعضای داخل شکمی مانند کبد ،لوزالمعده ، غدد فوق کلیوی


سی تی اسکن از بعد اقتصادی
ظاهرا هزینه انجام سی تی اسکن گران به نظر می رسد. خالی از لطف نیست که بدانید در ابتدای ورود دستگاه سی تی اسکن به ایران در یک برنامه رادیویی طنز علت نامگذاری سی تی اسکن را به جهت هزینه بالای آن «سی تریلی اسکناس» ذکر کرده بود.اما باید یادآوری نمود که در اکثر کشورها این هزینه حداقل ۱۰ برابر تعرفه انجام سی تی اسکن در کشور ماست. علت این موضوع این است که دستگاه سی تی اسکن به ویژه نسل های جدید آن بسیار پیچیده و گران قیمت بوده، به علاوه هزینه نگهداشت آن بسیار بالاست و این در حالی است که نصب و استفاده از دستگاه به ساختمان مناسب و نیروی انسانی متخصص در سطوح مختلف نیاز دارد که جمعا هزینه بالایی را در بر دارد..
توجه به این نکته اهمیت زیادی دارد که در صورتی که سی تی اسکن در زمان و مورد مقتضی صورت پذیــرد سبب حـذف بسیاری از هزینـه های اضافی و تصمیم گیری سریع و صحیح از سوی پزشک خواهد شد.این موضوع خصوصا در موارد اورژانس و سوانح و تصادفات که سرعت تصمیم گیری از سوی پزشک تاثیر بسیار زیادی بر جان بیمار دارد حائز اهمیت زیادی است؛ زیرا هنوز هم سی تی اسکن در خونریزی های ضربه های مغزی روش انتخابی تشخیصی به حساب می آید.
یکی از مزیت های سی تی اسکن آن است که در مواقع اورژانس می تواند در زمانی کمتر از ۱۵ دقیقه بدون هرگونه خطری اطلاعات کافی را از عضو مورد بررسی در اختیار پزشک معالج بگذارد.

 

cyberknife www.ircas.ir

سایبرنایف، شیوه‌ای نوین در درمان سرطان

سرطان، یکی از مشکلات بشر است که انسان ھا در طی سالیان دراز با استفاده از ھمه حوزه ھای مختلف دانش و فناوری -ونه فقط پزشکی- سعی کرده اند به تدریج شناخت خود رااز آن بیشتر کنند، تا درمان ھایی برای آن پیدا کنند و اگر در مورد برخی از انواع آنھا، درمان ھا،علاج قطعی نبوده اند، دست کم بر طول عمر و یا کیفیت زندگی بیماران در روزھا و ماه ھا وسال ھای باقیمانده عمر بیفزایند.

سایبرنایف جدید ترین روش درمان تومورهای سرطانی به صورت جراحی بسته میباشد و کاملا میتواند جایگزینی برای عمل جراحی باز باشد با این تفاوت که درمان با این روش بدون درد،خونریزی و کمترین عوارض جانبی برای بیماران سرطانی میباشد.

علاوه بر این درصد موفقیت و نابود کردن تومورهای سرطانی با این روش بسیار بالاست.

سایبر نایف روباتی است که که به روشی غیر تهاجمی و با هدف قرار دادن بسیار پر قدرت و دقیق تومورسرطانی و یا غیر سرطانی ، به پرتو درمانی می پردازد که جایگزین بسیار مناسبی برای عملهای جراحی برای خارج کردن تومور است. با استفاده ازعکسبرداری های لحظه ایی و دقت بالای این روبات هم اکنون پزشکان میتوانند سرطان هایی را که هیچگاه تصور نمی شد قابل درمان و یا در دسترس جراحان باشند را درمان کنند.

سایبر نایف با بازوی روباتیک خود وبا پرتوهای هماهنگ وارسال آن از مسیرهای چندگانه محل دقیق تومور را هدف و تومور را نابود کند . به وسیله این روش درمان ،میزان عوارض جانبی کاهش پیدا میکند زیرا این دستگاه پرتوهای تابشی را به محل دقیق تومور می تاباند و از درگیر کردن بافتهای سالم آن خوداری میشود

بنابراین استفاده از این روش برای درمان تومورهایی که در محل های بسیار حساس (مانند تومور مغزی و یا تومور نخاع) بسیار مفید و حیاتی میباشد . به وسیلهء بازوهای روباتیک سایبر نایف دیگر نیازی به استفاده از قالب سر و فیکس کردن سر بیمار در پرتو درمانی تومور مغزی نیست واین درمان را برای بیمار بدون درد خواهد کرد

به علاوه، تکنولوژی جدید سایبر نایف میتواند هدف های متحرک مانند سرطان شش و ریه را هم نابود کند. این دستگاه قابلیت تنظیم بر اساس حرکات مرتب سینه هنگام نفس کشیدن را دارد . این باعث میشود که دیگر نیازی به نگهداشتن نفس توسط بیمار نباشد و درمان با سرعت بیشتری پیش رود. بدون هیچ برش و یا بیهوشی در طول درمان، اکثر بیماران میتوانند پس از پایان جلسه درمان به زندگی عادی خود برگشته و به فعالیت روزانه خود بپردازند

نتیجه عمل به وسیله سایبر نایف در بسیاری ازغدد سرطانی بدن مخصوصا مغز، نخاع ، شش ، کلیه ،پانکراس ،ستون فقرات و پروستات شگفت انگیز است و درصد بسیار بالایی از بیمارن هیچ گاه دیگربه بیمارستان بر نمیگردند . باید در نظر گرفت که سایبر نایف برای تمامی تومورهای سرطان قابل استفاده نمیباشد بعنوان مثال نمیتوان از سایبر نایف جهت درمان سرطان سینه و یا کولون استفاده نمود

سایبرنایف جدید ترین روش درمان تومورهای سرطانی به صورت جراحی بسته میباشد و کاملا میتواند جایگزینی برای عمل جراحی باز باشد با این تفاوت که درمان با این روش بدون درد،خونریزی و کمترین عوارض جانبی برای بیماران سرطانی میباشدعلاوه بر این درصد موفقیت و نابود کردن تومورهای سرطانی با این روش بسیار بالاست.

همان طور که می دانیم پرتودرمانی یکی از درمان‌های سرطان است که در آن با تابانیدن اشعه بر توده سرطانی، سلول‌های سرطانی کشته می‌شوند. پرتودرمانی با اهداف و شیوه‌های متنوع و متفاوتی، انجام می‌شود. انجام پرتودرمانی نیاز به امکانات و محاسبات دقیق دارد، باید دقیقا محاسبه شود که چه میزان اشعه به بدن تابانیده شود، این میزان اشعه باید دقیقا بر هدف متمرکز شود.

سایبرنایف جدید ترین روش درمان تومورهای سرطانی به صورت جراحی بسته میباشد و کاملا میتواند جایگزینی برای عمل جراحی باز باشد با این تفاوت که درمان با این روش بدون درد،خونریزی و کمترین عوارض جانبی برای بیماران سرطانی میباشد.

از آنجا که توده‌ای که اشعه می‌گیرد در عمق بدن قرار دارد، باید اشعه طوری تابانیده شود که اعضای سر راه تحت تأثیر قرار نگیرند به همین منظور گاهی اشعه کل مورد نیاز را محسابه می‌کنند و از چند مسیر اشعه را به بدن می‌تابانند، طوری که نهایتا میزان کلی پرتو دریافتی برای کشتن سلول‌های سرطانی کافی باشد، اما از آنجا که اشعه به چند باریکه تقسیم شده و از چند زاویه به بدن تابانیده شده، اعضای سر راه آسیب نمی‌بینند.انجام همین فرایند مشکلات تکنیکی فراوانی دارد، مثلا تصور کنید که بیماری گلیوما در نزدیک عصب بینایی دارد، در این صورت حتی نیم میلیمتر، هم برای ما اهمیت فراوان دارد، چون هر اشتباهی می‌تواند منجر به نابینایی مریض شود.

سایبرنایف، شیوه‌ای است که به وسیله دکتر جان آر آدلر، استاد جراحی مغز و اعصاب و پرتودرمانی دانشگاه استنفورد و همچنین پیتر و راسل شونبرگ از شرکت پژوهشی شونبرگ، بنیان نهاده شد. در این شیوه البته خبری از چاقوی واقعی نیست ولی پرتو تابانیده شده به مانند چاقویی دقیق و بدون درد، بدون اینکه نیاز به بیهوشی باشد، عرصه را بر سلول‌های سرطانی تنگ می‌کند.

سایبرنایف دو جزء اصلی دارد

- پرتوی که توسط یه شتاب‌دهنده خطی ذرات تولید می‌شود

- یک بازوی روباتیک که این باریکه انرژی تولید شده را به نقطه مورد نظر بدن، هدایت می‌کند

هدف‌گیری تومورها در سایبرنایف با دقت بیشتری، نسبت به شیوه‌های معمول صورت می‌گیرد. سایبرنایف نخستین بار در سال ۱۹۹۰معرفی شد. اولین بار از روبات «فانوک» ساخت ژاپن در سایبرنایف استفاده شد اما سیستم‌های مدرن‌تر از روبات آلمانی موسوم به KUKA KR 240استفاده می‌کنند.

پرتو اشعه ایکس تولیدی با انرژی شش مگاوات، انرژی دارد، سایبرنایف می‌تواند هر دقیقه ششصد سانتی گری انرژی پرتو بتاباند، اما مدل‌های جدیدتر می‌تواند هشتصد سانتی گری را منتقل کنند. این پرتوها با استفاده از موازی‌سازها ی  collimator   هایی موازی می‌شوند و روی نقطه مورد نظر با اندازه دلخواه که مثلا می‌تواند از پنج میلیمتر تا شصت میلیمتر متغیر باشد، متمرکز شود.

دور بیمار، دوربین‌های اشعه ایکس‌ای قرار داده می‌شوند که موقعیت آناتومیک عضو هدف را به دقت مشخص می‌کنند، موقعیت بدن، با جایگاه توده که به وسیله سی‌تی یا MRI مشخص شده است، مقایسه می‌شود و یک برنامه کامپیوتری با دقت بازوی روبات را هدایت می‌کند، طوری که پرتو با دقت به توده تابانیده شود.

می توان سایبر نایف را نیزبه این شکل نیز تعریف کرد

روباتی که به روشی غیر تهاجمی و با هدف قرار دادن بسیار پر قدرت و دقیق تومورسرطانی و یا غیر سرطانی ، به پرتو درمانی می پردازد که جایگزین بسیار مناسبی برای عملهای جراحی برای خارج کردن تومور است. با استفاده از عکسبرداری های لحظه ایی و دقت بالای این روبات هم اکنون پزشکان میتوانند سرطان هایی را که هیچگاه تصور نمی شد قابل درمان و یا در دسترس جراحان باشند را درمان کنند.

سایبر نایف با بازوی روباتیک خود و با پرتوهای هماهنگ و ارسال آن از مسیرهای چندگانه محل دقیق تومور را هدف و تومور را نابود کند . به وسیله این روش درمان ،میزان عوارض جانبی کاهش پیدا میکند زیرا این دستگاه پرتوهای تابشی را به محل دقیق تومور می تاباند و از درگیر کردن بافتهای سالم آن خودداری میشود بنابراین استفاده از این روش برای درمان تومورهایی که در محل های بسیار حساس (مانند تومور مغزی و یا تومور نخاع) بسیار مفید و حیاتی میباشد . به وسیله ی بازوهای روباتیک سایبر نایف دیگر نیازی به استفاده از قالب سر و فیکس کردن سر بیمار در پرتو درمانی تومور مغزی نیست و این درمان را برای بیمار بدون درد خواهد کرد.

به علاوه، تکنولوژی جدید سایبر نایف میتواند هدف های متحرک مانند سرطان شش و ریه را هم نابود کند. این دستگاه قابلیت تنظیم بر اساس حرکات مرتب سینه هنگام نفس کشیدن را دارد . این باعث میشود که دیگر نیازی به نگهداشتن نفس توسط بیمار نباشد و درمان با سرعت بیشتری پیش رود. بدون هیچ برش و یا بیهوشی در طول درمان، اکثر بیماران میتوانند پس از پایان جلسه درمان به زندگی عادی خود برگشته و به فعالیت روزانه خود بپردازند.

برای نابود کردن تومور اعضایی که حین عمل ثابت نیستند و حرکت می‌کنند مثل با تومور ریه و پانکراس باید چه کار کرد؟ اگر از فناوری مناسبی استفاده نشود، در حین پرتودرمانی، اعضای سالم مجاور توده، هم در معرض توده قرار می‌گیرند و میزان پرتودهی توده هم کاهش می‌یابد.برای این منظور، از سیستمی به نام سیستم همگام‌سازی استفاده می‌شود. در این شیوه الیاف اپتیکی روی پوست شکم قرار داده می‌شوند که حرکت شکم را حین پرتودهی مشخص می‌کنند، یک الگوریتم کامپیوتری میزان حرکت شکم را محاسبه می‌کند و به بازوی روباتیک دستور می‌دهد که متناسب با حرکت شکم، تغییر جهت دهد.

نتیجه عمل به وسیله سایبر نایف در بسیاری ازغدد سرطانی بدن مخصوصا مغز، نخاع ، شش ، کلیه ،پانکراس ،ستون فقرات و پروستات شگفت انگیز است و درصد بسیار بالایی از بیمارن هیچ گاه دیگربه بیمارستان بر نمیگردند. باید در نظر گرفت که سایبر نایف برای تمامی تومورهای سرطان قابل استفاده نمیباشد بعنوان مثال نمیتوان از سایبر نایف جهت درمان سرطان سینه و یا کولون استفاده نمود.

نحوه کلی درمان بوسیله سیستم روباتیک سایبر نایف به صورت زیر است

مرحله اول : بسته به نوع تومور سرطان از بیمار ام آر آی و یا سی تی اسکن تهیه میشود.

مرحله دوم : اطلاعات سی تی اسکن و ام آر آی به سیستم کامپیوتری سایبرنایف جهت برنامه ریزی درمان داده میشود .نرم افزار پیشرفته این سیستم روباتیک به صورت بسیار دقیق برای نابود کردن تومور ،نوع ،مقدار و جهت تابش پرتو را برنامه ریزی میکند . در این مرحله با نظر متخصص مشخص میگردد چند جلسه برای درمان تومور کافی میباشد.

مرحله سوم : بیمار به اتاق سایبر نایف انتقال پیدا کرده و بر روی تخت دراز میکشد و در حالی که ماسکی بر روی صورت دارد و به موسیقی گوش میکند و بدون درد مورد درمان قرار میگیرد. معمولا هر دوره کمتر از ۵۰دقیقه به طول میانجامد و بیمار میتواند بعد از آن به محل اقامت خود بازگردد.

بسته به نوع تومور تعداد جلسات سایبر نایف مشخص میشود که به صورت معمول بین ۳تا ۱۰جلسه خواهد بود هر چند در تومورهای پیشرفته جلسات بیشتری نیاز است.

یکی از ویژگی های سایبر نایف این است که می‌توان بین جلسات درمانی فاصله انداخت که از نظر بالینی گاهی مفید است. علت این است که سلول‌های سرطانی مکانیسم ترمیم ضعیف‌تری نسبت به سلول های سالم دارند، در فاصله بین جلسات سایبرنایف، سلول‌های سالم غیرسرطانی می‌توانند ترمیم شوند، در حالی که هنوز سلول‌های سرطانی ترمیم پیدا نکرده‌اند. چنین فاصله‌اندازی بین جلسات درمان را نمی‌توان در شیوه‌های روتین، اعمال کرد.روش‌های پرتودرمانی روتین ممکن است به جلسات روزانه نیاز داشته باشند که ممکن است نهایتا چند هفته طول بکشند.

سایبر نایف شیوه ای جدید برای درمان سرطان

سایبر نایف روشی برای درمان سرطان کنسرسیوم ایرکاس

 

پزشکی هسته ای

پزشکی هسته ای

تاریخچه پزشکی هسته ای

یكی از روش های تشخیصی- درمانی ارزشمند در طب، پزشكی هسته ای می باشد. این شاخه از پزشکی، در سال ۱۸۹۵ با كشف اشعه X و در سال ۱۹۳۴ با كشف مواد رادیواكتیو آغاز گردید. اولین استفاده كلینیكی مواد رادیواكتیو، در سال ۱۹۳۷ جهت درمان لوسمی در دانشگاه كالیفرنیا در بروكلی بود. بعد از آن در سال ۱۹۴۶ با استفاده از این مواد توانستند در یك بیمار مبتلا به سرطان تیروئید از پیشرفت این بیماری جلوگیری كنند.

تا سال ۱۹۵۰ كاربرد كلینیكی مواد رادیواكتیو رواج نیافت. طی سال های بعد از آن متخصصین و فیزیكدانان به این واقعیت پی بردند كه می توان از تجمع رادیو داروها در ارگان هدف، تصاویری از آن تهیه نمود و یا به درمان بافت آسیب دیده كمك کرد. به طوری كه در اواسط دهه ۶۰، مطالعات بسیاری در زمینه طراحی تجهیزات لازم برای این هدف، آغاز گردید. در دهه ۱۹۷۰ توانستند با روش جاروب نمودن از ارگان های دیگر بدن مانند كبد و طحال، تومورهای مغزی و مجاری گوارشی تصاویری را تهیه کنند. در دهه ۱۹۸۰ از رادیو داروها جهت تشخیص بیماری های قلبی استفاده شد و هم اكنون نیز از پزشكی هسته ای با اطمینان بسیار بالایی، در درمان، تشخیص و پیگیری روند درمان بیماری ها استفاده می گردد. وقایع مهم و مؤثر بر رشد پزشكی هسته ای در ادامه آورده شده است.

۱۸۹۶ :هنری بكرل (Henri Becquerel)اشعه ساطع شده از اورانیوم را كشف كرد.

۱۸۹۷ :ماری كوری (Marie Curie) این تابش را رادیواكتیویته نامید.

۱۹۰۱ :هنری الكساندر دانلوس (Henri Alexander Danlos) و یوگن بلاچ(Eugene Bloch) ، رادیوم را در تماس با ناراحتی پوستی توبركولوز قرار دادند.

۱۹۰۳ :الكساندر گراهامبل (Alexander Graham Bell) جایگذاری منبع اورانیوم در داخل و یا نزدیكی بافت تومورال را پیشنهاد کرد.

۱۹۱۳ :فردریك پروسچر (Frederick Proescher) برای اولین بار مطالعه درمان بیماری های مختلف را توسط تزریق وریدی اورانیوم بنیان نهاد.

۱۹۲۴ :جرج هوسی (Georg Hevesy)، كریستینسن (Christiansen)و لومهولت (Lomholt)، اولین ردیاب رادیواكتیو را بر روی حیوانات آزمایش نمودند.

۱۹۳۶ :جان لارنس (John Lawrence)، اولین كاربرد كلینیكی رادیونوكلوئیدهای خاص را در درمان لوسمی بنیان نهاد.

۱۹۴۰ :راكفلر (Rockefeller) اولین سیكلوترون را جهت تولید رادیوایزوتوپ های ویژه پزشكی در دانشگاه واشنگتن اختصاص داد.

۱۹۴۶ :ساموئل سدلین (Samuel Seidlin)، لئو مارینلی (Leo Marinelli)و الینور اشری (Eleanor Oshry)، یك بیمار با سرطان تیروئید را با I-131 درمان كردند.

۱۹۴۷ :بندیكت كاسن (Benedict Cassen)یُد رادیواكتیو را جهت تشخیص و افتراق ندول های بدخیم و خوش خیم تیروئید بكار برد.

۱۹۵۱ :سازمان دارو و غذای آمریكا (FDA) استفاده از I-131 را برای بیماری های تیروئید تأیید کرد. این اولین مصوبه FDA در رابطه با رادیو ایزوتوپ ها بود.

۱۹۵۴ :دیوید كول (David Kuhl)یك سیستم ثبت فوتونی را برای اسكن رادیونوكلئیدها اختراع كرد. این پیشرفت، پزشكی هسته ای را هم جهت با رادیولوژی به سمت پیشرفت های بیشتر هدایت نمود.

۱۹۶۲ :دیوید كول (David Kuhl) بازسازی تصاویر توموگرافی نشر شده را ابداع نمود. بعدها این روش SPECT/PET نام گرفت. تعمیم این روش در رادیولوژی همان CT می باشد.

۱۹۶۳ : FDA تنظیم ملزومات و قوانین داروهای جدید مرتبط با رادیو داروها را به سازمان انرژی اتمی واگذار کرد.

۱۹۷۰ : FDA اعلام نمود كه با توجه به كاربردهای این مواد، رادیو داروها را می توان با عنوان دارو خطاب کرد.

۱۹۷۱ :سازمان پزشكی آمریكا، پزشكی هسته ای را به عنوان یكی از شاخه های طب، به رسمیت شناخت.

۱۹۷۳ :ویلیام استراس (William Strauss)، تست ورزش را به عنوان اسكن میوكارد معرفی کرد.

۱۹۷۶ :جان كیز (John Keyes)اولین دوربین SPECT را طراحی نمود و رونالد جازاك اولین هد دوربین SPECT را طراحی كرد.

۱۹۸۱ :مچ(Mach) از مواد رادیواكتیو جهت تصویربرداری از تومورها استفاده کرد.

۱۹۸۲ :استیو لارسون (Steve Larson) و جف كاراسكوایلو (Jeff Carrasquillo)بیماران سرطانی ملانومای بدخیم را تحت درمان قرار دادند.

۱۹۸۹ : FDA اولین رادیو داروی پوزیترون را جهت تصویربرداری پرفیوژن ملانوما تصویب نمود.

۱۹۹۲ : FDA اولین رادیو داروی آنتی بادی را جهت تصویربرداری از تومور تصویب كرد.

تاریخچه پزشکی هسته ای در ایران                                                

استفاده از مواد پرتوزا در پزشکی در ایران با سنجش مقدار یُد رادیواکتیو در سال ۱۳۳۹به وسیله یک شمارشگر گایگر در آزمایشگاه پیمان مرکزی دانشکده علوم پزشکی تهران آغاز گردید. در این راستا، یک کارشناس بریتانیایی به نام Malcolm Cuthbert Nokes سهم بزرگی در پیشرفت کار پزشکی هسته‌ای در ایران ایفا کرد. با یاری وی، دکتر نظام مافی

برای اولین بار در سال ۱۳۴۰ با یک پویشگر تیروئید، تحقیقاتی را به انجام رسانید و پایه‌های پزشکی هسته‌ای را در ایران بنا نهاد . در سال ۱۳۴۶، مرکز پزشکی هسته ای و تحقیقات غدد مترشحه داخلی دانشگاه تهران تاسیس شد که در واقع اولین و قدیمی ترین مرکز پزشکی هسته‌ای کشور محسوب می‌شود. امکانات این بخش در آن زمان در حد یک دستگاه دوربین انگر بود که تدریجاً مجهزتر گردید.

چشمه های رادیواکتیو برای پزشکی هسته ای

سودمندترین رادیو ایزوتوپها در پزشکی هسته ای رادیوایزوتوپهای تابش کننده گاما می باشند ،زیرا پرتوهای تابش شده از این مواد در درون بدن را می توان از بیرون بدن به سادگی تشخیص داد.اندازه های کاربردی مواد رادیواکتیو در روشهای تشخیص از دید جرم بسیار اندک است (نزدیک به میکروگرم) به گونه ای که این مواد بر روندکارهای فیزیولوژیک بدن اثری ندارند.رادیوایزوتوپها بیشتر به گونه ترکیبی ، وارد بدن می شوند. ترکیب های یاد شده مولکولهای نشاندار هستند.

یک مولکول نشاندار مولکولی است که یک یا چند اتم آن رادیواکتیو باشد.ترکیبات رادیواکتیو، داروهای رادیواکتیو یا رادیوداروها باید از استانداردهای ویژه خالص بودن شیمیایی و دارویی برخوردار باشد. بیشتر رادیوداروهای پزشکی هسته ای از شرکتهای بازرگانی دارویی که چگونگی ویژگیهای رادیوداروها را کنترل می کنند خریداری می شوند. تنها کاری که پزشک یا کاربر باید انجام دهد بکارگیری جدولی برای تعیین اندازه دگرگون شده این رادیوداروها از زمان آخرین اندازه گیری اکتیویته آنهاست.برای نشاندار کردن مولکولها شماری از رادیوایزوتوپها بکار برده می شود. این رادیوایزوتوپها بیشتر تابش کنندههای گاما و دارای ویژگیهای گوناگون فیزیکی هستند. نمونه این رادیوایزوتوپها رادیوایزوتوپهای ۵۳I , 43Tc , 79Au , 15P , 31Ga و می باشند که به راههای گوناگون تهیه می شوند. البته باید یادآوری کرد که رادیوایزوتوپهای مناسبی از عنصرهای کلیدی هیدروژن و اکسیژن و کربن وجود ندارد، ولی امروزه با به کارگیری شتابنده هایی مانند سیکلوترون در بیمارستانهای پیشرفته ،برخی از سختی های کار از میان برداشته شده است.

برای نمونه رادیوایزوتوپهایی را در جایگاه مصرف تولید می کنند که نیمه عمر چند دقیقه ای دارند .نمونه این رادیوایزوتوپها Ga , Fe , F , O می باشد. O با نیمه عمر دو دقیقه ای به سرعت جذب بدن می شود و در همین زمان کوتاه می توان بررسیهای دقیق فیزیولوژیک انجام داد. شماری از رادیوایزوتوپهای کاربردی در پزشکی از ژنراتورهایی بدست می آیند که درباره آنها بیشتر گفتگو خواهد شد. رادیوایزوتوپهای مورد استفاده در کارهای تشخیصی باید تابش کننده گاما بوده گاهی پوزیترون بکار می رود و نیمه عمر مناسب کارتشخیصی را داشته باشند.از با ارزش ترین رادیوایزوتوپها در کار تشخیص، Tc است که شمار فراوانی از ترکیب های شیمیایی کاربردی را با آن نشاندار می کنند. تکنسیم بصورت پرتکنتات سدیم ( NaTco12 ) برای نشاندار کردن بکار می رود. درتهیه این مولکولها در آغاز پرتکنتات به یون Tc کاهش داده شده و سپس آنرا با ماده شیمیایی دلخواه بصورت کمپلکس در می آورند. ماده شیمیایی آماده است و تنها باید پرتکنتات بگونه ای استریل و بدون پیروژن به آن افزوده شود

و پس از چند دقیقه ترکیب برای کاربری آماده است. راندمان این فرایند شیمیایی به ۹۰ درصد می رسد و باقیمانده ترکیب نشده به گونه ناخالصی درترکیب وجود خواهد داشت.به علت تابش شدید پرتو در ترکیب ،ترکیب های یاد شده می توانند دی ناتوره شوند از این رو ترکیب بدست آمده باید در همان روز بکار برده شود و اگر اجبار در نگهداری آنها وجود داشته باشد،

باید با افزودن نگهدارنده های مناسب در دمای پایین نگهداری شوند.رادیوایزوتوپهای پرکابرد پزشکی بیشتر از ژنراتورها بدست می آیند. دو رادیوایزوتوپ بسیار پرکاربرد برای کارهای تشخیصی و درمانی رادیوایزوتوپهای Tc و I می باشند. نیمه عمر ۸ روزه I اجازه می دهد که آن را به جاهای دور دست انتقال دهند. این رادیو دارو در درمان سرطان تیروئید و همچنین کنترل پرکاری آن نقش اساسی دارد.تکنیسم با نیمه عمر ۶ ساعته اجازه می دهد که بیشتر کارهای تشخیصی به آسانی انجام پذیرد.

ژنراتورهای مواد رادیواکتیو

رادیوایزوتوپ ها چشمه های رادیواکتیو ژنراتورهای رادیواکتیو پزشکی هسته ای

در یک ژنراتور یک رادیوایزوتوپ دختر با نیمه عمر کوتاه که کاربرد پزشکی دارد از یک رادیوایزوتوپ مادر که نیمه عمر طولانی دارد به دست می آید. نمونه های این ژنراتورها چنین اند:

Tc (6 hrs)

Mo (67 hrs)

(I( 2.3 hrs

Te ( 78 hrs)

Sr (2.8 hrs)

Y ( 80 hrs)

a ( 67 min)

Ge (271 ds)

Kr ( 13 Sec)

Rb ( 4.6 hrs)

رادیو اکتیویته ها در بافت هدف تجمع می کنند بعضی از رادیو ایزوتوپ ها که بافت هدفشان چند گانه است در اسکن از کل بدن کاربرد دارند.به طور مثال رادیو ایزوتوپ TC-Dtpa در ناحیه ی کلیه و TC_ Dmsa در ناحیه ی کبد تجمع می کنند .وقتی رادیو ایزوتوپ تجویز شد به سه شکل به بیمار داده می شود:

۱درون رگ تزریق می کنند ۲ به صورت خوراکی ۳ استنشاق

رادیو نوکلید شکل شیمیایی کاربرد
99mTc پرتکنتات سدیم مغز ، تیروئید ، غدد بزاقی ، عکس برداری استخر خونی ، مکان یابی ، جفت جنین
99mTc کلوئید آلبومین جگر ، طحال ، عکسبرداری مغز استخوان
99mTc اتیدرونات EHDP عکسبرداری استخوان
99mTc پنتتات DTPA عکسبرداری مغز ، ریزش کلیوی ، عکسبرداری تنفس شش
99mTc پیروفسفات PPi عکسبرداری استخوان ، عکسبرداری آرواره
131I یدید سدیم تشخیص کار تیروئید ، عکسبرداری تیروئید
125I آلبومین تعیین حجم خون و پلاسما ، بررسیهای تیروئید
123I یدید سدیم تشخیص کار تیروئید ، عکسبرداری تیروئید
201Tl کلرید تالوس عضلات قلب ، گردش خون
133Xe گاز عکسبرداری تنفسی ، مطالعات جریان خون
67Ga سیترات گالیم عکسبرداری تومور

آشکارسازی پرتوها در پزشکی هسته ای

دو گونه جداگانه از شمارش در پزشکی هسته ای انجام می گیرد:

الف)جهت تعیین اندازه رادیواکتیویته در نمونه یا حجمی معین

اتاقک یونش

آشکار ساز کنترگایگر مولر

ب)جهت تعیین چگونگی پخش رادیواکتیویته در بدن

-دستگاه های نگاره برداری

اتاقک یونش

ساختار یک اتاقک یونیزاسیون

اتاقک یونیزاسیون را می‌توانیم به صورت یک خازن با صفحات موازی تلقی کنیم که ناحیه بین صفحات آن را گازی که معمولا هواست، پر کرده است. میدان الکتریکی در این ناحیه مانع از ترکیب مجدد یونها و الکترونها می‌شود و برای درک بهتر وضعیت درون اتاقک باید گفت در حالی که ابری از الکترونها به سوی صفحه متصل به پتانسیل مثبت رانده می‌شود، یونهای مثبت به طرف صفحه دیگر خازن سوق داده می‌شود.برای ورود دسته پرتوها به داخل اتاقک ، روی بدنه جانبی اتاقک سوراخی تعبیه شده است و برای اینکه پرتوهای ورودی بتوانند بدون برخورد به مانعی (بجز هوا) از اتاقک خارج بشوند، در مقابل همین سوراخ ، روی بدنه مقابل ، سوراخ وسیع‌تری ایجاد شده است.

طرز کار اتاقک یونیزاسیون

هنگامی که پرتوها از سوراخ اول وارد و از سوراخ دوم خارج می‌شوند، در محدوده طول مسیر خود ، حجم مشخصی از هوای درون اتاقک را یونیزه می‌کنند. الکترونها و یونهای تولید شده تحت تاثیر میدان الکتریکی هر کدام به سمت صفحات مخالف حرکت می‌کنند تا به آن برسند. با اندازه گیری مقدار بار الکتریکی که به یکی از صفحات رسیده است و با دانستن مقدار حجم هوایی که در آن یون سازی صورت گرفته،

می‌توان به کمیت پرتو پی برد. برای اندازه گیری دقیق مقدار پرتوها با این وسیله نکات مهم زیر رعایت می‌گردد: ابعاد اتاقک طوری انتخاب می‌شود که پرتوهای یونساز تمام انرژی خودشان را درون اتاقک از دست بدهند و به همین دلیل ابعاد اتاقک تابع انرژی پرتوهاست. با گذاردن مانع کافی در سر راه پرتوها ، بجز آنچه از سوراخ تعبیه شده وارد اتاقک می‌شود، از ورود بقیه پرتوها جلوگیری می‌شود.سعی می‌شود

که بین دو صفحه فلزی و بخصوص در محدوده‌ای که یونها جمع‌آوری و اندازه گیری می‌شوند، شدت میدان الکتریکی یکنواخت باشد و به همین سبب است که یکی از صفحات جاذب یونها به سه قسمت تقسیم می‌شود و فقط یونهایی که در محوطه میانی اتاقک تولید می‌شوند، جمع‌آوری و اندازه گیری می‌شوند. با دخالت دادن ضریبی که مربوط به تاثیر درجه حرارت و فشار در حجم هوای مورد تابش است، نتایج حاصل از اندازه گیریها تصحیح می‌گردد.

ساختار یک اتاقک یونیزاسیون اتاق یونش پزشکی هسته ای یونیزاسیون

سیستم های دزیمتری با اتاقک یونش

1-اتاقک ها والکترومترها

اتاقک های یونش،درپرتودرمانی وپرتوشناسی تشخیصی برای تعیین دزتابش مورداستفاده قرار می گیرند.تعیین دزدرشرایط پرتودهی مرجع،مدرج سازی باریکه نیز نامیده می شود.اتاقک های یونش بسته به نیازهای خاص به شکل ها واندازه های مختلفی عرضه می شوند،ولی همگی به طورکلی ویژگیهای زیر را دارا هستند:

یک اتاقک یونش اصولاحفره ای پر از گازاست که توسط یک دیواره خارجی فلزی احاطه شده است ودارای یک الکترود مرکزی جمع آوری کننده می باشد.دیواره والکترود جمع آوری کننده توسط یک عایق با کیفیت بالا از یکدیگرجداشده اند،تاهنگامی که یک ولتاژ قطبی کننده براتاقک اعمال می شود،نشت جریان راکاهش دهد.

معمولایک الکترودمحافظ دراتاقک تدارک دیده شده است تا نشتی اتاقک رابیشتر کاهش دهد.الکترودمحافظ باگذشتن ازکنارالکترودجمع آوری کننده باجریان نشتی تلاقی کرده، به آن اجازه میدهد تابه زمین شارش پیداکند.

2- اتاقک های یونش استوانه ای(ازنوع انگشتانه ای(

عمومی ترین اتاقک یونش استوانه ای،اتاقک۶/۰۳CM است که به منظور مدرج سازی باریکه درزیمتری پرتو درمانی توسط فارمرطراحی شده وتوسط بالدوین ساخته شده است،ولی اکنون توسط فروشندگان مختلف عرضه می شود.حجم حساس اتاقک آن شبیه انگشتانه است،واز این رواتاقک فارمر،اتاقک انگشتانه ای نیزنامیده میشود. طرح واره ای ازیک اتاقک یونش انگشتانه ای فارمر در شکل زیر نشان داده شده است.

اتاقک های یونش استوانه ای پزشکی هسته ای مهندسی پزشکی رشته مهندسی پزشکی

اتاقک های یونش استوانه ای پزشکی هسته ای مهندسی پزشکی رشته مهندسی پزشکی

3- اتاقکهای یونش باصفحه موازی

یک اتاقک یونش با صفحه موازی (موازی صفحه ای) ازدو دیواره صفحه ای تشکیل شده است که یکی بصورت پنجره ورودی والکترودقطبی کننده عمل می کند ودیگری بصورت دیواره پشتی والکترودجمع آوری کننده وهمچنین سیستم حلقه محافظ عمل می کند.

دیواره پشتی معمولا قطعه ای ازپلاستیک رسانا یا ماده ای نارسانا(معمولاپرسپکس یاپلی استیرن)با لایه ی رسانای نازکی ازجنس گرافیت برروی سطحش است که الکترود جمع آوری کننده وسیستم حلقه محافظ راشکل می دهد.

طرح واره ای ازیک اتاق یونش با صفحه موازی

اتاقکهای یونش باصفحه موازی پزشکی هسته ای مدرسه مهندسی پزشکی مهندسی پزشکی و پزشکی هسته ای

4- اتاقک های براکی تراپی

چشمه های مورداستفاده دربراکی تراپی،چشمه هایی باآهنگ گرمای هوای پائین هستنـــد که به اتاقک های باحجــم کافـــی حدود(۲۵۰cm3یابیشتر)نیاز دارندتاحساسیت مناسبی داشته باشند.اتاقکهای چاهکی یا باقابلیت ورودمجددبطورایده آلــی برای مدرج سازی واستانداردسازی چشمه های براکی تراپی مناسبند.اتاقک های براکی تراپی باید طوری طراحی شوندکه چشمه های دارای ابعادوشکلهای معمول مورداستفاده بالینی دربراکی تراپی رادرخودجای دهندومعمولابرحسب آهنگ مرجع گرمای هوامدرج می شوند.

طرح پایه ای یک اتاقک براکی تراپی

طرح پایه ای یک اتاقک براکی تراپی شکل یک اتاقک براکی تراپی پزشکی هسته ای مهندسی پزشکی

5- اتاقکهای برون یابی

اتاقکهای برون یابی،اتاقکهای باصفحه موازی ای باحجم حساس قابل تغییرهستند.ازآنها دراندازه گیردزهای سطحی درپرتوهایXو مگاولتاژودردزیمتری پرتوهای بتا وایکس کم انرژی استفاده میشود. علاوه براین،هنگامی که مستقیــمادریک فانــتوم معادل بافت قرار می گیرند،میتوان از آنهادردزیمتری مطلـــق،تابش نیزاستفاده کرد. باانجام اندازه گیــریهای بصورت تابعی ازضخامت حفـــره وسپس برون یابی تاضخامت صفر،می توان اثراغتشــاشی حفره رابرای الکترون حذف کرد.بااستفاده ازاین اتاقک می توان اغتشاش حفره رابرای اتاقکهای باصفحه موازی که دارای ضخامت محدودی اند تخمین زد.

آشکار ساز کنترگایگر مولر

آشکارسازها ابزاری هستند که برای سنجش و آشکارسازی شدت و یا طیف یونیزاسیون و یا غیر یونیزاسیون به کار می‌رود. اساس کار اکثر آشکارسازها مشابه است. متناسب با این که بخواهیم چه نوع ذره‌ای را آشکار کنیم باید از آشکارسازهای خاصی استفاده کنیم.

آشکارسازهای گازی از جمله مهم ترین و پرکاربردترین آشکارسازها محسوب می‌شوند. برای اولین بار در سال ۱۹۰۸ آشکارسازهای گازی برای آشکارسازی اشعه توسط گایگر مولر در آزمایشگاه رادرفور استفاده شد و پس از آن برای آشکارسازی و سنجش اشعه مورد استفاده قرار می‌گیرد. آشکارساز گایگر مولر (G- M) آشکارساز گایگر نیز نامیده می‌شود. این آشکارساز، شمارنده‌ای برای ذرات بنیادی و ذرات باردار هم چنین برای سنجش اشعه ایکس، گاما، ذرات آلفا و ذرات بتا نیز کاربردهای فراوان دارد. آشکارساز گایگر از جمله آشکارسازهایی است که برای سنجش میزان آلودگی رادیواکتیو نیز استفاده می‌شود.

تصویر یک آشکارساز گایگر مولر

The Geiger Muller detector آشکارساز گایگرمولر سنجش میزان آلودگی رادیواکتیو پزشکی هسته ای مهندسی پزشکی

اساس کار آشکارساز گایگر مولر

مبنای کار بدین صورت است که زمانی که یک پرتو یا ذره‌ی شتابدار در حجم گاز وارد می‌شود، یونیزه می‌شود.اگر اختلاف پتانسیلی بین دو الکترود برقرار باشد، میدان الکتریکی در گاز ایجاد شده و نیرویی از طرف میدان به یون‌ها وارد شده و یون‌های مثبت را به الکترود منفی و یون‌های منفی را به سمت الکترود مثبت هدایت می‌کند.

حرکت یون‌ها منجر به تولید جریان الکتریکی لحظه‌ای می‌شود. جریان تولید شده به وسیله‌ی یک الکترومتر با حساسیت متوسط قابل اندازه گیری است. شدت جریان تولید شده به عواملی از جمله اختلاف پتانسیل الکترودها، فاصله‌ی دو الکترود، نوع گاز، حجم گاز، فشار و دمای گاز بستگی دارد که از بین این عوامل اختلاف پتانسیل بین دو الکترود مهم ترین عامل تأثیرگذار در شدت جریان است.

اگر ولتاژی بین دو الکترود برقرار نباشد. یون‌ها در محیط گازی ترکیب شده و اتم یا مولکول خنثی ایجاد شده و جریانی حاصل نمی‌شود. هر نوع گازی را می‌توان در آشکارسازهای گایگر استفاده کرد، البته همان طور که گفته شد نوع گاز نیز در سنجش و آشکارسازی ذرات با ایجاد جریان مۆثر است. هوا و کلر از جمله گازهایی هستند که بهتر است در این آشکارسازها استفاده می‌شوند.

تصویر اجزاء درونی آشکارساز گایگر مولر

شکل اجزاء درونی آشکارساز گایگر مولر پزشکی هسته ای مهندسی پزشکی

آشکارساز گایگر مولر قادر است حتی با وجود یک زوج یون در محیط گازی جریان و پالس ایجاد کند. بنابراین اگر اشعه‌ای وارد حجم گازی آشکارساز وارد شود حتماً شمرده خواهد شد. پالس‌های تشکیل شده توسط این آشکارسازها ارتفاع بیشتری نسبت به بسیاری از انواع دیگری از آشکارسازهای دارند و هم چنین نیازی به استفاده‌ی تقویت کننده در آشکارسازهای گایگر نیست.

دستگاه های نگاره برداری در پزشکی هسته ای

در تشخیص ،آگاهی از چگونگی پخش مواد رادیواکتیو در یک عضو بسیار با ارزش است. نگاره برداری از چگونگی پخش مواد رادیواکتیو دربدن ،امروزه مهمترین کار پزشکی هسته ای است. امروزه نگاره برداری پرشکی هسته ای با بکارگیری آشکارسازهای سوسوزن(سینتیلاسیون)انجام می شود.

آشکارسازهای سنتیلاتور

بعضی از مواد ( مثلا فسفات زنگ ) وقتی در معرض اشعه رادیواکتیو قرار میگیرند از خود نور مرئی ساطع می کنند و چون این نور به صورت جرقه مشاهده میشود لذا آنها را مواد جرقه زن یا سنتیلاتور می نامند .

این پدیده از زمانهای خیلی پیش مشاهده شده بود ولی چون اندازه گیری نور مرئی جزئی که از این مواد ساطع میشود تقریبا غیرممکن بود لذا کسی به این روش اندازه گیری توجه نمی کرد . تا اینکه بعد از پیدایش لوله های فوتو مولتی پلیر توانستند این دو وسیله را با هم استفاده نمایند . اکنون ترکیب این دو وسیله عمده ترین دستگاه اندازه گیری اشعه رادیواکتیو در ازمایشگاه های طب هسته ای می باشند .

مکانیزم کار شمارنده سنتیلاتور

وقتی که تابش یونیزه کننده از داخل سنتیلاتور عبورمی کند، فوتون هائی را بوجود می آورد. فوتو مولتی پلیر دارای لایه ای با خاصیت فوتو الکتریک می باشد. وقتی نور با این لایه برخورد می کند، الکترون از آن خارج می شود. تعداد الکترون های خارج شده تابع شمار فوتون هائی است که با فوتو کاتد برخورد می کنند. الکترون های گسیل شده توسط سطح فوتو کاتد در میدان الکتریکی شتاب می گیرند و به طرف داینود رانده می شوند.

داینود صفحه ای است با رویه ای خاص که الکترون ها به آسانی از آن کنده می شوند . هر الکترونی که به داینود می رسد بسته به انرژی ای که از میدان الکتریکی کسب می کند ، حدود سه یا چهار الکترون از داینود می کند.سپس الکترون هایی که از داینود گسیل می شوند ، به طرف دومین داینود شتاب می گیرند و هر یک از الکترون ها چندین الکترون دیگر را از این داینود جدا می سازند و این فرآیند چندین بار با تعداد الکترون هایی که در هر داینود سه یا چهار برابر شده اند تکرار می شود

تکثیر کننده های فوتونی موجود ۶ تا ۱۴ مرحله ای هستند . الکترون های آخرین داینود بار کل Q توسط یک صفحه ( که آند نام دارد ) جمع می شوند و از آنجا الکترون ها به طرف خازن جریان پیدا می کنند . در نتیجه در خازن C باری برابر به بار خازن القا می شود که در خروجی ایجاد ولتاژ می کند که این به کمک مدار RC به صورت یک پالس می باشد .

مکانیزم کار شمارنده سنتیلاتور سنتیلاتور پزشکی هسته ای مهندسی پزشکی مهندسی پزشکی

مواد سنتیلاتور

بعضی از مواد می توانند انرژی جذب نموده و مقداری از آن را به صورت نور مجدد تابش نمایند ، این عمل لومینسانس نام دارد .موادی که تابش مجدد را در طول زمانی در حدود چند میکرو ثانیه یا کمتر انجام می دهند ، به مواد فلوئورسان موسوم هستند .موادی که فاصله زمانی جذب انرژی و پس دادن آن به صورت نور برایشان طولانی تر است ، فسفر سان نام دارند . در آشکارسازی تابش ها فقط مواد فلوئورسان بکار می روند . وقتی برای چنین منظوری مورد استفاده قرار می گیرند سنتیلاتور نامیده می شوند .

یکی از خواص لازم برای سنتیلاتور این است که باید به مقدار زیاد نسبت به فوتون هایی که تابش می کنند شفاف باشند . قسمتی از فوتون های که به وسیله سنتیلاتور جذب می گردد ، بستگی به نوع ماده دارد . سنتیلاتور های غیر آلی تقریبا ۱۰۰ درصد شفاف هستند . سنتیلاتور های آلی به طور کلی شفافیت کم دارند .انواع مختلف سنتیلاتور مورد استفاده قرار می گیرند . مواد غیر آلی جامد بیشتر ی دور فلزات قلیایی و مواد جامد آلی ، به مقدار زیاد هیدروکربور های معطر جانشین شده ، محلول های آلی در حلال های مایع و یا پلاستیک از مواد سنتیلاتور هستند .

Scintillation Detector پزشکی هسته ای آشکارسازسنتیلاتور مهندسی پزشکی

آشکارسازی اشعه گاما به وسیله ی شمارنده های سنتیلاسیون

اشعه گاما در نتیجه یکی از مراحل زیر در سنتیلاتور متوقف می گردد :

۱فتوالکتریک

۲پدیده کامپتون

۳پدیده تولید جفت

در مرحله اول الکترون ها به وجود می آیند و در مرحله سوم الکترون ها و پوزیترون ها ایجاد می شوند . این ذرات بار دار سنتیلاتور را تحریک کرده و فوتون ها را به وجود می آورند . بنابراین ارتفاع پالس ایجاد شده به وسیله اشعه گاما متناسب با انرژی الکترون و پوزیترون می باشد . می توان نتیجه گرفت که توزیع ارتفاع پالس ( یعنی تعداد پالس ها بر حسب ارتفاع پالس ) تابع سطح مقطع های نسبی در این مرحله است .هر نوع سنتیلاتور را می توان برای آشکار سازی ذرات باردار به کار برد . به عنوان مثال برای ذرات آلفا چون برد آنها خیلی کوچک است ، کریستال های نازک به کار می برند .

در شمارش بتا با سنتیلاتورها باید توجه خاصی به این دو فاکتور شود :

۱پراکندگی به عقب

۲توزیع انرژی اتصالی برای ذرات بتا از منابع رادیواکتیو

پراکندگی به عقب در مورد سنتیلاتورهای پلاستیک آلی خیلی کوچک است ،لذا این نوع کریستال ها برای اسپکتروسکپی الکترون مورد استفاده قرار می گیرد.

بیو فیدبک کنسرسیوم ایرکاس

بیوفیدبک چیست؟

بيوفيدبك يا پس خوران زيستي ،روش درماني است كه از اواخردهه ششم قرن بيستم ابداع شده است كه در ان بيمار در مقابل نماد يكي از تظاهرات بيولوژيك خود قرار ميگيرد و سعي ميكند با تمركز آن را در جهت مطلوب تغيير دهد. واژه ي بيوفيدبك براي اولين بار در اواخر دهه ۱۹۶۰به برخي موضوعات تحقيقاتي با هدف تغيير فعاليت هاي غير ارادي بدن ،از قبيل فعاليت هاي مغزي،فشارخون ،تعدادضربان قلب واطلاق شد.

براي مثال ميدانيم شخصي كه دچار عارضه ميگرن هست در هنگام حمله ميگرن امواج طيف الفا در مغز ندارد.براي او شكل امواج الفا توضيح داده مي شود وسپس الكترودهاي نوار مغزي روي سر او متصل مي شود ودر حالي كه امواج مغزي خود را روي صفحه مانيتور مي بيند ، با تمركز سعي ميكند كه امواج مغزي خود را به الفا تبديل نمايد .پس از چندين جلسه تمركز و كوشش ، بيمار قادر به اين كار خواهد شد و هر بار ايجاد امواج الفا براي راحت تر امكان پذير مي شود ، تا به جاي برسد كه ديگر احتياج به ديدن امواج مغزي خود ندارد و هرگاه كه دچار سر درد شد مي تواند با تمركز امواج الفا را در مغز خود ايجاد كند، كه در اين حالت سر درد رفع خواهد شد. بيوفيدبك در طيف وسيعي از بيماري ها ، مانند انواع دردها،اضطراب،صرع،اسم،افسردگي،اعتياد، فشار خون و تقريبا حدود ۱۵۰بيماري موثر است.

بيوفيدبك استفاده از تواناي ذهن براي بهبود وضعيت سلامت بدن :

اگرچه ذهن و تواناي ذهن قادر به رفع كامل علايم بيماريها نيست ولي استفاده از قدرت ذهن تا حد زيادي ميتواند اين علايم را كاهش دهد هدف بيوفيدبك تاثير بر پاسخ هاي غير ارادي بدن و كنترل انها مي باشد.

عمده فعاليت هاي غير ارادي بدن شامل موارد زير است :

_ فعاليت هاي مغز

_ فشار خون

_ اسپاسم وانقباض عضلاني

_ تعداد ضربان قلب

www.ircas.ir

در يك جلسه ي بيوفيدبك چه اتفاقي مي افتد ؟

روش هاي بيوفيدبك را ميتوان در درمانگاه ها مراكز درماني و بيمارستانها بكارد برد. بدين ترتيب كه درمانگر حسگرهاي الكتريكي را به نقاط مختلف بدن، متصل ميكند، اين حسگر ها ، پاسخ هاي فيزيولوژيك بدن به استرس هاي نظير انقباض عضلاني حين دردهاي تنشي را نشان ميدهد . انقباض ها بوسيله ابزار صوتي ياتصويري به بيمار نشان داده مي شود و فرد كاملا در جريان واكنشهاي بدن مثل انقباض دردناك قرار گرفته و متوجه ارتباط بين انقباض ها با ايجاد درد مي شود .

قدم بعدي فرا گرفتن بر انگيختن واكنش هاي مثبت در بدن مي باشد.خود بيمار در اين مرحله بايد ياد بگيرد هنگامي كه در معرض استرس هاي جسمي يا رواني قرار ميگيرد ، هر عضله از عضلات بدن را چگونه ريلكس نمايد .هدف نهاي اينست كه فرد بتواند در خارج از مركز درماني نيز بدون استفاده از ابزار و وسايل ، اين پاسخهاي مثبت را ايجاد كند.

اين وسايل بصورت يك حس ششم،براي بيماران عمل ميكنند ،زيرا به انها اجازه ميدهد كه فعاليت درون بدن خود را به نحوي ببينند يا بشنوند (فيدبك ديداري يا فيدبك شنيداري)در واقع بيمار مانند يك بازيكن فوتبال سعي دارد مهارتي بياموزد ودستگاه هاي بيوفيدبك،عملكرد وي را نشان ميدهد.مثلا افزايش انقباض در ماهيچه ها سبب پخش صداي با فركانس بالا ميشود وكاهش انقباض سبب پخش صداي با فركانس پايين

امروزه با توسعه دانش الكترونيك ، دستگاه هاي بيوفيدبك پيوسته رو به تكامل هستند . به گونه اي كه هم اكنون با استفاده از كامپيوتر هاي شخصي و مانيتور هاي رنگي ، كيفيت ارايه علايم فيدبك با استفاده از تركيب رنگها ، تصاوير و نمودارهاي مختلف بسيار افزايش يافته است.

www.ircas.ir 4

انواع بيوفيدبك :

درمانگر براي جمع اوري اطلاعات مربوط به پاسخ بدن بيمار بسته به نوع بيماري وشرايط موجود از تكنيك هاي متعددي مي تواند استفاده نمايد ، از ان جمله ابزار ها ميتوان به اين ابزارها و تكنيك ها اشاره نمود :

-الكترومايوگرام (EMG) :

دستگاهي كه براي اندازه گيري انقباض عضلاني بكار ميرود با نمايان كردن اين انقباضات به خود بيمار ، او متوجه منشا دردهاي خود شده وميتواند كنترل كند .EMG در درمان هاي درد هاي پشت ، سر درد ، درد گردن ، دندان قروچه موثر است . همچنين در تخفيف شرايط استرس زا وشرايطي مثل اسم و زخم معده موثر است .

-بيوفيدبك حرارت بدن :

حسگرهاي كه به انگشتان دستها يا پاها متصل ميگردند ، دماي بدن را ميسنجند به طور مثال معمولا دماي بدن به هنگام استرس كاهش ميابد و بنابر اين ثبت دماهاي كاهش يافته مبناي براي شروع تحريكات مثبت و ريلكس كردن عضلات خواهد بود .اين تكنيك در درمان بيماري رينود و حملات ميگرن موثر است .

-ثبت كننده هاي فعاليت گالوانيك پوست :

با ثبت فعاليت غدد عرق و ميزان تحريك پوست كه در شرايط استرس ، افزايش ميابند ميتوان به درمان بيماري هاي هيجاني نظير هراس ها ، اضطراب و لكنت زبان كمك كرد .

-الكترو انسفالوگرام(EEG) :

اين دستگاه فعاليت الكتريكي امواج مغز را در شرايط مختلف مثل بيداري ، ريلكس بودن،ارامش ، خواب سبك و خواب عميق اندازه ميگيرد.

www.ircas.ir بیو فیدبک

بيوفيدبك مغزي :

استفاده از بيوفيدبك مغزي به دهه ي ۱۹۶۰و هنگاميكه بيوفيدبك ريتم الفا مرسوم بود ، بر مي گردد.در ان زمان تصور ميشد كه با استفاده از اين نوع فيدبك ميتوان به وضعيت ذهني يا يوگا رسيد كه ريتم الفا در طول دوره ي مراقبت ديده شود ، ولي اين موضوع به حقيقت نپيوست واين روند مقبوليت خود را از دست داد . روند جديد بيوفيدبك بر اساس EEGديگر متكي به اموزش الفا و اموزش بخشي نيست.

درمان بيماري ADHD :

در بيماران ADHDفقط در زماني كه شخص مشغول كار مورد علاقه اش هست ، مغز امواج بتا را به صورت اكتيو توليد مي كند (مانند زمانيكه مشغول بازي با VIDEO GAMEاست)پس اين بيماران ميتوانند براي ساعتها تمركز كنند،اما اگر كار يا فعاليت انها دلچسب نباشد(شبيه تكاليف مدرسه!)مغز انها شروع به توليد امواج تتا به صور ت اكتيو ميكند ، بدين ترتيب انها حالت خواب الوده و ساكت پيدا ميكنند ADHDها افرادي هستند كه از روي انگيزه ي اني و بدون فكر قبلي عمل ميكنند.

تحقيقات انجام شده در مورد اين بيماران نشان ميدهد كه تمرينات بيوفيدبك ميتواند ، در جهت رفع حواس پرتي و بيش فعالي انها موثر باشد و منجر به افزايش سطح كاراي مغز انان شود . با تخمين ميتوان گفت ۶۵تا۷۵درصد از بيماران ،اظهارداشتند كه مزاياي زيادي از بيوفيدبك الفا بدست اورده اند و ساختار روان شناختي اين افراد بهبود يافته است .در دو مطالعه ي كلينيكي افزايش ميانگين ضريب هوشي از ۱۹به ۲۳نشانه به اثبات رسيد وامكان بهتر شدن بسياري از رفتارها از جمله حالت بي رحمي در كودكان وجود دارد . در موارد ترس و وحشت و بيش فعالي نيز بهبودي تدريجي ديده مي شود .

صرع و درمان غير دارویی

بیو فید بک و نورو فیدبک درمان پزشکی

واژه ي صرع به معناي غافلگير كردن از زمان بقراط حكيم مرسوم بوده و منظور اختلال مزمن وطغيان عمل مغزي است كه به علت تخليه الكتريكي نا متعارف ومتناوب مغز پيدا ميشود و علايم ان حملات ناگهاني و موقت ، بيهوشي و تشنج متناوب با فواصل سلامت ظاهري است . بعضي از متخصصان معتقدند وجود امواج بتا (امواج كوتاهي كه فركانس زيادتري از ساير امواج مغزي دارند )به طريقي مانع از بروز امواج صرعي ميشود و كمبود اين امواج در فرد مصروع ، موجب استعداد وي به بروز امواج صرعي مي شود . به علاوه در بيماران صرعي ، امواج الفا كه امواجي ۸تا۱۳سيكل در ثانيه هستند از فركانس پايين تري بر خوردارند و به همين طريق شيوع امواج تتا (امواجي با فركانس ۴تا۷)در اين افراد بيشتر است . به نظر ميرسد اين تركيب در امواج مغزي زمينه ي تشنج را مي سازند .

تمرينات بيوفيدبك به مبتلايان به صرع كمك مي كند بتوانند فعاليت امواج بتا را در خود افزايش داده و در همان حال از امواج الفا و تتا ي خود را بكاهند و به اين ترتيب از ميزان تشنج كاسته شود .روش هاي بيوفيدبك متفاوتي براي درمان حمله هاي صرعي معرفي شده اند كه بهترين روش شناخته شده روشي است كه توسط (استرمن ) و همكارانش به كار گرفته شد ، بر اثر اين روش افزايش ريتم الكترو انسفالو گرافي در ناحيه حسي ، حركتي ميتواند فرد را نسبت به ابتلا صرع مقاوم تر نمايد .

بيوفيدبك در روانشناسي :

بیو فیدبکایرکاس

رابطه ي تصورات ذهني و ارامش تصورات و تخيلات ، الگوهاي ذهني هستند كه بر كنش و رفتار هر شخص اثر مستقيمي دارد كه حالات روحي ، شخصيت و حساسيت هر فرد را در بر ميگيرد .قوي ترين قواي انسان ، قوه ي (مخيله )است زيرا بدون وقفه و ۲۴ساعته ختي بدون حضور محرك كار ميكند و اثار عميقي در نگرش و تفكر و حالات روحي ما دارد . بيوفيدبك در روانشناسي حالتي است كه شخص اگاهانه به حالت ها و احساسات قبلي خود برگشت مي نمايد تا بتواند احساسات خود را عميقا درك كند و انها را تحت كنترل ارادي خود بگيرد . بيوفيدبك قويترين و موثرترين روشي ميباشد كه براي كنترل ذهن بكار گرفته ميشود تا قرد تمام حالات روحي خود را تحت كنترل بگيرد و غير ارادي عصبي و مضطرب نشود .

در تمرينات پيشرفته بيوفيدبك از تمرين كننده خواسته ميشود كه با احساسات خود به دلخواه عمل كند .با تكرار تمرينات يك پايه عكس العمل جديدي بوجود مي ايد كه تمرين كننده را قادر مي سازد به تدريج از دردهاي عمومي كه از وابستگي ها وتجارب زندگي بر مي خيزد دوري جويد . بر همين اساس تجارب درداور تپش قلب ، عرق كردن ،سرخ شدن ، لرزش دست و پا ، سردردهاي عصبي ،خشونت و كج خلقيها كاهش يافته و با تجربه واقعي از بالا بردن خوشي و لذتها و تمام دوگانگيها عبور كرده و در جهت تعادل سوق مي يابد .

بيوفيدبك كنترل عكس العمل هاي احساسي و غير ارادي را توسعه ميدهد . گاه احساسات به صورت سمبليك در ضمير ناخوداگاه نقش گرفته به طوري كه ديو سمبل پليدي و ازار و تاريكي سمبل بدبختي ها است . مثلا كودكي كه از پدرش متنفر است او را همچون ديو كه باعث ازارش ميشود در ذهن خودش جانشين مي كند كه دايم سعي مي كند از ديو انتقام بگيرد ،در حالت بيوفيدبك ذهن ناخود اگاه به صورت نيت كردن دشمن را از بين برده و خوبيها را جايگزين ميكند.

انواع تصورات :

_تصور فضاهاي سبز و محيط خوش اب و هوا

_تصورات برترين شخصيت

_تصور راحتي كار ها

و

Fnourofeedbak

نوروفيدبك :

نوروفيدبك به عنوان شكلي از بيو فيدبك ، روشي ايمن و بدون درد است، در رايج ترين روش مورد استفاده براي نوروفيدبك ، بيمار در مانيتور خود يك بازي ويديوي انجام ميدهد . البته بر خلاف بازي هاي رايج بيمار نبايد از دست خود استفاده كند بلكه اين كار را از طريق الگوي امواج مغزي خود انجام ميدهد .

درمانگر در طول درمان امواج مغزي و تحليل هاي صورت گرفته از انها را در مانيتور خود مشاهده مي كند و جريان بازي را به گونه اي هدايت مي كند تا الگوي مناسب و بهنجار امواج مغزي فعال گردد .

بیو فیدبک نورو فیدبک ایرکاس

بيماريهاي قابل درمان با نوروفيدبك :

-‏بیش‌فعالی/ كمبود توجه (‏ADHD‏): بیش از هر بیماری دیگری، برای درمان ‏ADHD‏ از نوروفیدبك استفاده شده است. مطالعات و تحقیقات ‏ مختلفی تأثیر این درمان را بر ‏ADHD‏ ثابت كرده‌اند.چندین درمانگر مجرب اظهار داشتند 85-80% بیماران مبتلا به ‏ADHD‏ به وسیله ‏نوروفیدبك بهبودی كامل یافتند.

‏-‏اضطراب (‏Anxiety‏) :بسیاری از متخصصان، به كارگیری نوروفیدبك به منظور درمان اضطراب را یكی از عمده‌ترین موارد و زمینه‌های استفاده‏ از نوروفیدبك می‌دانند. اكثر آن‌ها معتقدند اضطراب یكی از اولین بیماری‌هایی بود كه به نوروفیدبك پاسخ داد. نتایج پژوهشی نشان می‌دهد ‏كه در حدود 90-80 % از بیماران اضطرابی با این روش درمان شده‌اند. برخی از اختلالات اضطرابی كه با این روش درمان می‌شوند،‏ عبارتند از: اختلاس وسواس فكری ـ عملی (‏OCD‏)، حملات هراس (‏Panic‏)، فوبی‌ها (‏Phobias‏) و اختلال استرس پس از سانحه (‏PTSD‏).

-‏ اختلالات یادگیری (‏learningDisorder‏): این اختلالات در سنین دبستان شایع هستند. در این نوع اختلالات علی‌رغم هوش نرمال و عدم ‏وجود نقص حسی، كودك در یادگیری مشكل دارد. این اختلالات موارد زیر را در بر می‌گیرد: نقص توانایی برای شناخت واژه‌ها، خواندن كند و ‏نادرست، مشكل در فهمیدن و نام بردن اصطلاحات ریاضی، عمل‌ها و مفاهیم، و گروه‌بندی ارقام، رعایت مراحل ریاضی، شمارش، جدول ‏ضرب و نیز مشكل در یادگیری نوشتن لغات و جملات. در درمان این اختلالات نوروفیدبك تحول بزرگی ایجاد كرده است. در مورد اختلالات ‏یادگیری، نوروفیدبك به تنهایی پاسخگوست و نیازی به درمان مكمل ندارد. معمولاً با كامل كردن یك دوره درمانی، بهبودی ثابتی حاصل ‏می‌شود. تأثیر این روش در چندین پژوهش علمی و معتبر نیز تأیید شده است‏.

بیو فیدبک نورو فیدبک

-‏اختلالات خواب (‏SleepDisregulation‏): اولین تغییراتی كه مراجعین عموماً بعد از شروع درمان با نوروفیدبك مشاهده می‌كنند، تغییر و ‏تنظیم خوابشان است. بنابراین از نوروفیدبك هم در درمان اختلالات خواب نیز می توان استفاده كرد.

‏-‏ صرع، ضربه سر و سكته مغزی (‏Seizure, Head Injury, Cerebral apoplexy‏):در انواع صرع و در مواردی كه داروها مؤثر نبوده‌اند و بیماری ‏بسیار مزمن و غیرقابل كنترل بوده است، نوروفیدبك در درمان 70 تا 90% از بیماران موفق بوده است. در اكثر موارد نوروفیدبك باید با دارو درمانی همراه باشد، اما حدود 20% از بیماران می‌توانند مصرف دارو را پس از درمان با نوروفیدبك قطع كنند ‏. ‏تأثیراتی از این درمان در موارد ضربه به سر و سكته مغزی نیز گزارش شده است.

‏-‏ دردهای مزمن و سردردهای میگرنی (‏chroniapain, Migraines‏):درمانگران و پزشكانی كه از نوروفیدبك برای درمان دردهای مزمن و ‏سردردهای میگرنی استفاده كرده‌اند، اعلام كردند كه وقوع و شدت حملات میگرن در اكثر موارد با استفاده از این روش كاهش می‌یابد و ‏حتی از بین می‌رود ‏.در دردهای مزمن نیز نوروفیدبك به كاهش درد و كنترل آن (حتی در موارد خیلی شدید) كمك كرده است.

‏ ‏-‏ افسردگی (‏Depression‏): در مورد بیماران مبتلا به افسردگی اساسی (‏Major Depression‏) كه هیچ درمانی برای آن‌ها كارساز نبوده، ‏نوروفیدبك در اغلب موارد نتیجه بخش بوده است‏.

در برخی از كشورها یكی از بهترین و معمول‌ترین درمان‌ها برای افسرده‌خویی (‏Dysthymia‏) [افسردگی خفیفی كه بیش از 2 سال دوام دارد، ‏اما زندگی فرد را مختل نمی‌كند]، نوروفیدبك است.

‏-‏سوءمصرف مواد (‏substance abuse‏):مطالعات نشان داده است كه در مقایسه با درمان‌ها برای دیگر اعتیاد، درمان با نوروفیدبك از بسیاری ‏از روش‌های دیگر موفق‌تر بوده است. علاوه بر این درمان با این روش وسوسه و ولع فرد را كاهش می‌دهد و در درازمدت احتمال عود و ‏بازگشت را پایین می‌آورد ‏.از طریق نوروفیدبك می‌توان تمامی موارد اعتیاد و نیز سوءمصرف الكل را درمان كرد.

هرگاه فرد شناخت كافي نسبت بيماري خود و اثرات آن داشته و بتواندكنترلي بر انها داشته باشد ميتواند از روش بيوفيدبك در درمان بيماري هاي غير ارادي بدن استفاده نمايد ، حتي اگر فرد بيماري خاصي هم نداشته باشد بيوفيدبك به حفظ سلامتي و ارتقا ان كمك خواهد كرد.

 پانسمانی که زخم را تا سه روز تازه نگه میدارد

پانسمانی که زخم را تا سه روز تازه نگه می‌دارد

دفتر تحقیقات نیروی دریایی آمریکا به دنبال ساخت یک پانسمان جراحی جدید برای میادین جنگ است که نه تنها اندام زخمی را پوشش می‌دهد بلکه آسیب را کاهش داده و با تازه نگهداشتن زخم‌ها، بافت را تا ۷۲ساعت حفظ می‌کند.

به گزارش ایسنا به نقل از گیزمگ، زخم‌های ایجاد شده در میدان‌ها جنگ اگر به سرعت درمان نشوند، ممکن است به تهدیدی برای اندام و جان فرد تبدیل شوند. متاسفانه همیشه امکان انتقال سریع مجروحان به درمانگاه وجود ندارد، بنابراین پانسمان “ACCSIL ” می‌تواند پاسخ مناسبی برای نگهداری از مجروحان تا زمان دسترسی به خدمات پزشکی مناسب باشد.

پانسمان کردن زخم‌ها در زمان جنگ به ویژه برای آسیب‌های ناشی از انفجار بسیار سخت است. پزشکان علاوه بر تثبیت وضعیت بیمار با به حداقل رساندن خونریزی و دفع شوک، باید زخم را بطور مناسبی ببندند تا امکان فساد زخم کمتر شده و باکتری و عفونت به آن وارد نشود.

پانسمان جدید توسط شرکت “Battelle” و با همکاری دفتر تحقیقات نیروی دریایی آمریکا، آزمایشگاه تحقیقاتی نیروی دریایی و مرکز تحقیقات پزشکی نیروی دریایی، ابزار “ACCSIL” را به همراه یک شریان بند برای استفاده پزشکان و پزشکیاران طراحی کرده است. این ابزار یک پانسمان سبک‌ وزن است که محکم روی اندام بسته شده،‌ زخم را تازه نگه می‌دارد و از بافت‌ها تا ۷۲ساعت حفاظت می‌کند.

“ACCSIL” از دو بخش ساخته شده است. بخش خارجی شامل پوششی است که مطابق با شکل اندام طراحی شده و می‌تواند جلوی خونریزی را گرفته، بخش مذکور را گرم نگهدارد و آن را در برابر آلودگی حفظ کند.

بخش داخلی شامل یک لایه فعال زیستی است که زخم را مرطوب و آغشته به مواد شیمیایی خاص برای ارائه آنتی‌بیوتیک و مسکن نگهداشته تا از رشد باکتری و قارچ جلوگیری شود.

این پانسمان که دو سال دیگر ارائه خواهد شد،‌ نه تنها برای سربازان، بلکه برای استفاده بر روی کشتی‌ها، زیردریایی‌ها، کارخانجات،‌ مزارع، تصادفات جاده‌ای و حملات تروریستی که دسترسی به امکانات پزشکی برای عمل جراحی محدود است، کاربرد خواهد داشت.

داروسازی

رشته داروسازی بخشی از علوم پزشکی است که در رابطه با تولید و ساخت دارو، بررسی وضعیت دارو در بدن انسان و موجودات زنده و میزان تأثیر دارو در سلامت جامعه و کم کردن بحران‌های بیماری‌زا نقش ایفا می‌کند. به عبارت دیگر رشته داروسازی به شناخت ماده مؤثر، فرموله کردن این ماده (تبدیل ماده مؤثر به فرمی که قابل مصرف برای بیمار باشد مثل قرص، کپسول، شربت یا استفاده از روش‌های تزریقی) و بررسی اثرات دارو بر بدن بیمار می‌پردازد.
بسياري از مردم و از جمله تعداد قابل توجهي از داوطلبان آزمون سراسري شناخت صحيحي از رشته داروسازي ندارند. آنها نمي‌دانند که شغل فارغ‌التحصيل داروسازي، دارو فروشي نيست و حتي هدف اين رشته نيز فقط تربيت داروساز نمي‌باشد. چرا که داروسازي تنها يکي از تخصص‌هاي فارغ‌التحصيل اين رشته است.
داروسازي‌ تلفيقي‌ از علوم‌ پايه‌ و باليني‌ است‌ و به‌ همين‌ دليل‌ توانمندي‌ در دروس‌ فيزيک‌، شيمي‌ و زيست‌شناسي‌ براي‌ اين‌ رشته‌ ضروري‌ است.‌ بايد دانست که در علم‌ پزشکي‌ براي‌ مداواي‌ يک‌ بيمار، روش‌هاي‌ متعددي‌ از جمله‌ دارو درماني‌، جراحي‌ و روان‌ درماني‌ وجود دارد که‌ در اين‌ ميان‌ دارو درماني‌ به‌ عنوان‌ متداول‌ترين‌ شيوه‌ در تمام‌ دنيا شايع‌ است و رشته‌ داروسازي‌، رشته‌اي‌ است‌ که‌ در همين‌ زمينه‌ با بيماران‌ و مردم‌ مرتبط‌ مي‌گردد.

تفاوت های رشته داروسازی با پزشکی:
- دوره تحصیل برای رشته داروسازی حداقل 1 سال كمتر از پزشكی است ضمن اینكه شما میتونین بدون گذروندن دوره سربازی در امتحانات تخصص شركت كنید تخصصها شامل : داروسازی بالینی . داروسای هسته ای . فارماكوگنوزی . داروسازی صنعتی . آرایشی - بهداشتی . شیمی دارویی . فارماكولوژی . سم شناسی هستند.
- اعتبار و وجهه عمومی پزشك از داروساز بالاتر هست و هنوز خیلیها در این كشور نمی دونن كه داروسازی دكتری هست و نه لیسانس.
- در رشته پزشكی بعد از استجری دیگه كم كم باید كار عملی رو یاد بگیرید و بخشها رو تجربه كنید در حالی كه در داروسازی تقریبا همیشه باید سر كلاسهای دانشكده بنشینید.
- عموما دیده میشه که برای بیمار چندان تفاوتی نمی كنه كه دارو رو از كدوم داروخانه تحویل بگیره ولی انتخاب پزشك براش مهمتره . علت این مساله رو میشه در عدم درک جایگاه داروساز توسط بیماران و کم کاری داروسازان برای ایفای بهتر نقششون در نظام سلامت دید.
- درسهای داروسازی خیلی متنوع و بعضیهاش واقعا سخته. اما توی رشته پزشكی بارها و بارها مطالب به طرق مختلف تكرار میشن . شما در داروسازی با چیزهایی آشنا میشین كه شاید در عمرتون حتی یك بار هم نیاز به فكر كردن دروردشون پیدا نكنید.

مشکلات شغلی داروسازی در کشور:

مشکلات رشته داروسازی

در کنار همه جذابیتها و امتیازات، توسعه رشته داروسازی در چند سال اخیر همراه با برخی سیاستهای مسوولین بهداشت و درمان کشور، نگرانی هایی را برای گروهی از داروسازان ایجاد کرده که منجر به برخی اعتراضات و حتی نامه نگاری های تعدادی از آنان با مسوولین شده است.
از آنجا که این نگرانی ها بخشی از واقعیات بازار کار داروسازی (اعم از استخدام داروساز ، وضعیت شغلی داروساز ها و مشکلات اشتغال داروساز ) را به خصوص در آینده نشان می دهد، دانستن آنها به تصمیم گیری بهتر علاقه مندان رشته داروسازی و شغل داروساز کمک خواهد کرد.

متأسفانه وجود سیاستهای نادرست در کنار نگاه سطحی برخی مسوولین، نقش و جایگاه داروساز را با افول مواجه ساخته و این نقش را که در حقیقت ارائه خدمات و مراقبت های دارویی و ارتقاء سطح سلامت جامعه به واسطه بهره مندی از توان علمی آنان است، به یک تهیه کننده و فروشنده دارو تقلیل داده است.
با وجود حدود ۸۰ کارخانه داروسازی و رویه فعلی تولید و تحقیق و توسعه، ظرفیت شغلی قابل توجهی برای داروسازان در این بخش متصور نیست. البته تأسیس شرکتهای داروسازی جدید در وضعیت فعلی رقابت دارویی کشور موضوع متفاوتی است که با توجه به سرمایه مورد نیاز، امکان رقابت و… نیاز به بررسی بیشتر دارد.

اضطراب

 

روانشناسان می‌گویند اگر نگرانی‌های خود را روی كاغذ بیاورید و آنها را بنویسید، می‌توانید بر اضطراب خود غلبه كنید. این روانشناسان در یك مطالعه گسترده تایید كردند كه نوشتن اضطراب‌ها و نگرانی‌ها قبل از قرار گرفتن در یك موقعیت تنش زا و استرس آور مثل شركت در آزمون یا ارائه سخنرانی می‌تواند تا حد زیادی از استرس شما بكاهد و در عین حال امكان موفقیت و بازده شما را افزایش دهد. روانشناسان معتقدند: نوشتن به شما امكان می‌دهد كه ذهن خود را پاكسازی كرده و بتوانید بهتر روی كاری كه در دست انجام دارید، تمركز كنید. این تكنیك به اندازه‌ای قدرتمند است كه اگر دانشجویان پیش از نشستن سر جلسه امتحان آن را به كارگیرند، بازده آنها افزایش یافته و نمرات تحصیلی كه كسب می‌كنند 20 درصد بیشتر می‌شود. پروفسور سیان بیلوك، استاد دانشگاه شیكاگو در این باره تاكید كرد: مردم اغلب در آستانه یك وضعیت استرس زا دچار نگرانی‌ها و پیامدهای آن می‌شوند. این نگرانی‌ها روی منابعی كه باید در حین انجام كار از آنها استفاده كنیم تاثیر می‌گذارند و با مداخله عملكرد ما را كاهش می‌دهند اما اگر از روش حلقه كاغذ استفاده كنیم نگرانی‌هایمان روی كاغذ جاری می‌شود و ذهنمان پاك خواهد شد این ذهن اكنون آماده تمركز كردن است. اضطراب عبارت از یك احساس ناخوشایند و مبهم هراس و دلواپسی با منشا ناشناخته است كه به فرد دست می‌دهد و پیامدهای آن شامل عدم اطمینان، درماندگی و برآشفتگی فیزیولوژیكی است. هم چنین وقوع مجدد اتفاقاتی كه قبلا باعث بروز استرس و آسیب به فرد شده‌اند، می‌تواند عامل ایجاد اضطراب باشد. اغلب افراد در دوران حیات خود دچار اضطراب می‌شوند اما اضطراب مزمن، شدید و دائمی می‌تواند مشكل ساز و بیمار گونه باشد. بنابراین گزارش، بروز اضطراب در زنان، ‌افراد كم درآمد و افراد سالخورده و میانسال بیشتر است.

اضطراب

 

در زیر 10 روش برای کاهش استرس را به شما معرفی می کنیم که در هر زمان و مکانی می توانید از آنها استفاده کنید.

1 - مدیتیشن (meditate)
اگر فکر می کنید مدیتیشن انجام یک سری حرکات سخت و در آوردن صداهای عجیب است، کاملا در اشتباهید. انجام هر حرکت یا کار تکراری که موجب آرامش شما شود، می تواند نوعی مدیتیشن باشد مثل: پیاده روی، شنا، نقاشی، بافندگی و حتی رانندگی.

وقتی ذهن شما درگیر کار، روابط دوستانه یا خانوادگی است، بهتر است برای 5 تا 10 دقیقه به هیچ چیز فکر نکنید و اجازه دهید ذهنتان کمی آرام شود. اگر این کار را هر روز انجام دهید ،متوجه خواهید شد که به مرور زمان استرس شما کم می شود.

2 - به چیز دیگری بیندیشید
اگر ذهنتان آنقدر درگیر مشلات است که نمی توانید مدیتیشن کنید، حواستان را به یک موضوع دیگر پرت کنید. مثلا دوست دارید به کجا سفر کنید، یا خانه رویاهایتان را تصور کنید.

هدف از این کار دور کردن استرس است. هر چه تصور شما به واقعیت نزدیک تر باشد ، احساس آرامش بیشتری خواهید داشت.

3 - نفس عمیق بکشید
استرس و عصبانیت باعت کوتاه تر و تند شدن تنفس می شود، در صورتی که آرامش با نفس های عمیق و آرام همراه است، پس برای تغییر وضیعیت تنش خود، حالت نفس کشیدن خود را تغییر دهید.

یک آه بلند بکشید. حالا تصور کنید که شکم شما مکانی قدرتمند است. در حالی که تمرکز شما روی شکمتان است سعی کنید نفس عمیق بکشید. دم، احساس کنید که شکم و پهلوهایتان باد می شود. بازدم، احساس کنید که شکم و پهلوهای شما جمع می شود. این کار را 10 بار تکرار کنید و هر بار احساس آرامش بیشتری کنید.

4 - به اطراف خود نگاه کنید
کلر مایکلز ( Claire micheals) نویسنده کتاب "10 راه حل ساده برای از بین بردن استرس" می گوید: قدرت تمرکز برای داشتن زندگی راحت و معنا دار ضروری است.

اگر نسبت به چیزهایی که اتفاق می افتد بی توجه باشیم، داریم مانند یک کودک زندگی می کنیم. تمرکز حواس یعنی توجه کامل روی انجام یک کار در یک زمان مشخص، پس از چند بعدی بودن و انجام یک کار در لحظه خودداری کنید. زندگی کردن در زمان حال می تواند کمک زیادی به کم شدن نگرانی های شما بکند و آرامش بیشتری به شما بدهد.

تمرکز روی اشیاء اطرافتان تمرین خوبی برای از بین بردن استرس است. اگر خارج از منزل هستید، از رنگ و بوی گل ها لذت ببرید، به صدای آواز پرندگان گوش کنید و یا به یک درخت با دقت نگاه کنید. در فروشگاه ها به جزئیات یک لباس در پشت ویترین دقت کنید، زیور آلات را خوب نگاه کنید و روی چگونگی ساخت آن تمرکز کنید. با انجام این کارها به راحتی می توانید استرس را از خود دور کنید.

5 - چای داغ بنوشید
اگر اهل خوردن قهوه هستید، بهتر است سعی کنید به جای قهوه چای سبز بنوشید. خوردن قهوه استرس را زیاد می کند در حالی که چای سبز آرام بخش است. نیکولاس پریکان (Nicolas perricone) نویسنده کتاب "7 راز سلامتی و زیبایی" می گوید: چای سبز باعث سلامت و زیبایی می شود.

6 - عشق بورزید
یکی از راه های کم کردن استرس و داشتن آرامش بغل کردن حیوانات خانگی ویا ناگهانی بغل کردن یکی از دوستان و یا افراد خانواده است. وقتی با دوست خود راجع به مسائل خوب صحبت می کنید، در واقع استرس خود را کم می کنید.

متخصصان می گویند روابط اجتماعی به مغز شما کمک می کند بهتر فکر کند و شما را تشویق کند که برای مسائلی که قبلا حل آنها غیر ممکن می نمود، راه حل مناسب پیدا کنید. مطالعات نشان داده روابط فیزیکی مثل نوازش یا بغل کردن ، به کاهش فشار خون و استرس کمک می کند.

7 - خودتان را ماساژ دهید.
وقتی عضلات شما گرفته است و وقت کافی ندارید که به یک متخصص مراجعه کنید، از روش ساده زیر استفاده کنید:

- دو دست خود را روی شانه و گردن خود قرار دهید.

- شانه و گردن خود را با انگشتان به آرامی فشار دهید.

- به آرامی شانه های خود را ماساژ دهید.

- یک دست را روی ساعد دست دیگر قرار دهید.

- عضلات خود را با انگشتان به آرامی ماساژ دهید.

- یک دست را با دست دیگر از آرنج تا انگشتان به آرامی ماساژ دهید.

- این کار را با دست دیگر نیز انجام دهید.

8 - زمانی را در خارج از منزل یا محل کار سپری کنید
افراد بالغ هم به تفریح احتیاج دارند. پس اگر احساس کردید که بیش از حد معمول استرس دارید و یا عصبانی هستید، یک جای آرام و ساکت برای استراحت پیدا کنید که بتوانید استرس و مشکلات خود را فراموش کرده و خود را ریلکس کنید. چند نفس عمیق بکشید و سعی کنید خود را آرام کنید. به خاطر داشته باشید که زمان همیشه در دستان شماست، پس آرام باشید.

9 - خود را با موسیقی سرگرم کنید
موسیقی می تواند ضربان قلب را کاهش و روح را تسلی دهد. متخصصان می گویند هنگامی که استرس شما زیاد می شود، با گوش دادن به یک موسیقی آرام و مطبوع، به کاهش ضربان قلب و استرس خود کمک کنید.تحقیقات نشان داده گوش کردن موسیقی سنتی آرام بخش است. ( مترجم : قابل توجه خوانندگان عزیز ، به یاد خدا بودن و گوش دادن به صوت دل انگیز قرائت قرآن می تواند بهترین تاثیر را داشته باشد.)

10 - به مغزتان استراحت دهید
30 ثانیه کافیست تا استرس شما جای خود را به آرامش بدهد. برای اینکار باید ذهن خود را به سمت موضوعات جالب و مثبت منحرف کنید. با تصور هر چیزی که به شما انرژی مثبت می دهد ، شروع کنید؛ تصویری از فرزند و یا همسرتان، عکس حیوانات ، تصور جواهر مورد علاقه شما که برای خریدش پول پس انداز کرده اید و تمام فکر هایی که برای مدت کوتاهی می تواند لبخند را روی لبان شما بیاورد، می تواند شما از یک فرد عصبی به فردی آرام تبدیل کند.

 

اداره استاندارد

به گزارش واحد امور قراردادها کنسرسیوم ایرکاس قراردادی آموزشی مابین اداره استاندارد و کنسرسیوم ایرکاس در تابستان 96 با حضور رئیس واحد آموزشی اداره استاندارد و مدیرعامل شرکت ایرکاس با هدف تبادل تجربيات، بهره گيري از توان مدرسان برجسته، فراهم آوردن بستري مناسب براي بخش آموزش کشور، آماده سازی جوانان برای ورود به بازار کار، بهره گیری از ظرفیت های موجود در طرفین، استفاده از جوانان فعال به عنوان سرمايه هاي بكر و غني مملكت، توانمندسازی دانشجویان دانشگاه علمی کاربردی و سایر علاقه مندان منعقد گردید.

بنا به گزارش واحد آموزش کنسرسیوم ایرکاس دوره های تعمیر تجهیزات دندانپزشکی در دو سطح و دوره تعمیر تجهیزات پزشکی نیز در دو سطح به صورت مشترک برگزارخواهد شد که در نهایت نیز گواهینامه ای مشترک از طرف اداره استاندارد و کنسرسیوم ایرکاس به شرکت کنندگان تعلق خواهد گرفت

 

نانو تکنولوژی

تعريف نانو تکنولوژی و آشنايی با آن

نانو تکنولوژی، توانمندی توليد مواد، ابزارها و سيستم های جديد با در دست گرفتن کنترل در سطوح ملکولی و اتمی و استفاده از خواص است که در آن سطوح ظاهر ميشود. از همين تعريف ساده برميآيد که نانوتکنولوژی يک رشته جديد نيست، بلکه رويکردی جديد در تمام رشته هاست. برای نانوتکنولوژی کاربردهايی را در حوزه های مختلف از غذا، دارو، تشخيص پزشکی و بيوتکنولوژی تا الکترونيک، کامپيوتر، ارتباطات، حملونقل، انرژی، محيط زيست، مواد، هوافضا و امنيت ملي برشمرده اند.کاربردهای وسيع اين عرصه به همراه پيامدهای اجتماعی، سياسی و حقوقی آن، اين فن آوری را به عنوان يک زمينه فرا رشته ای و فرابخش مطرح نموده است.

هر چند آزمايش ها و تحقيقات پيرامون نانوتکتولوژی از ابتدای دهه ۸۰ قرن بيستم بطور جدی پيگيری شد، اما اثرات تحول آفرين، معجزه آسا و باورنکردنی نانوتکنولوژی در روند تحقيق و توسعه باعث گرديد که نظر تمامی کشورهای بزرگ به اين موضوع جلب گردد و فناوری نانو را به عنوان يکی از مهمترين اولويت های تحقيقاتی خويش طی دهه اول قرن بيست و يکم محسوب نمايند.

استفاده از اين فن آوری در کليه علوم پزشکی، پتروشيمی، علوم مواد، صنايع دفاعی، الکترونيک، کامپوترهای کوانتومی و غيره باعث شده که تحقيقات در زمينه نانو به عنوان يک چالش اصلی علمی و صنعتی پيش روی جهانيان باشد. لذا محققين، اساتيد و صنعتگران ايرانی نيز بايد در يک بسيج همگانی، جايگاه، موقعيت و وضعيت خويش را در خصوص اين موضوع مشخص نمايند و با يک برنامه ريزی علمی دقيق و کارشناسانه به حضوری فعال و حتی رقابتی سالم در اين جايگاه، عرض اندام و ابراز وجود نمايند و برای چنين کاری طراحی يک برنامه منسجم، فراگير و همه جانبه اجتناب ناپذير است.

سه فناوری تسخیر کننده
از طرفی شاید بتوان گفت تسخیر کنندگان علم و فناوری آینده در سه گروه فناوری اطلاعات ، نانو فناوری و زیست فناوری خلاصه می‌شوند. قرارگیری مقادیر و حجم زیادی از اطلاعات در فضائی کوچک از ابعاد همگرایی نانو فناوری و فناوری اطلاعات می‌باشد، از طرفی در زیست فناوری و یا به عبارتی برای زیست شناسان قرار گیری حجم زیادی از اطلاعات در یک فضای بسیار کوچک موضوعی بسیار آشنا می‌باشد.

در کوچکترین سلول انسانی همه اطلاعات مربوط به یک موجود زنده از قبیل رنگ مو ، رشد استخوان و عصبها وجود دارد. حتی در قسمت بسیار کوچکی از سلول به نام DNA که شامل حدودا پنجاه اتم می‌باشد، همه این اطلاعات ذخیره می‌گردد (نه تنها سطح یا به عبارتی تعداد اتم ها بلکه نحوه قرار گرفتن این زنجیره‌ها در ذخیره سازی اطلاعات زیستی اهمیت دارد). شاید یکی از علل همگرائی این فناوری و فناوری اطلاعات وجود همین مسائل مشترک این سه فناوری است.

نانوتکنولوژی از کجا آمده است؟
برای اولین بار ریچارد فاینمن برنده جایزه نوبل فیزیک پتانسیل نانو علم را در یک سخنرانی تکان‌ دهنده با نام "درپایین اتاق های زیادی وجود دارد"، مطرح کرد. فاینمن اصرار داشت، که دانشمندان ساخت وسائلی را ، که برای کار در مقیاس اتمی لازم است، شروع کنند. این موضوع مسکوت ماند، تا اینکه اریک درکسلر (دانشجوی تحصیلات تکمیلیMIT) ندای فاینمن را شنید و یک قالب ‌کاری برای مطالعه "وسایلی که توانایی حرکت دادن اشیاء مولکولی و مکان آنها را با دقت اتمی دارند" ایجاد کرد، که در سپتامبر 1981 در مقاله‌ای با نام "پروتئین راهی برای تولید انبوه مولکولی ایجاد می‌کند" آن را ارائه داد.

درکسلر آن را با کتابی بنام "موتورهای خلقت" دنبال کرد و توسعه مفهوم نانو تکنولوژی را همانند یک کوشش علمی ادامه داد. اولین نشانه‌های ثبت ‌شده از این مفهوم نانو تکنولوژی تغییر مکان دادن اشیا مولکولی ، در سال 1989 بود، موقعی که دانشمندی در مرکز تحقیقات آلمادن IBM اتمهای منفرد گزنون را روی صفحه نیکل حرکت داد، تا نام IBM را روی سطح نیکل نقش کند.

وضعیت جهانی نانوتکنولوژی
از فناوری نانو به عنوان "رنسانس فناوری" و "روان کننده جریان سرمایه گذاری" یاد می‌شود. ورود محصولات متکی بر این فناوری جهشی بس عظیم در رفاه و کیفیت زندگی و توانائی های دفاعی و زیست محیطی به همراه خواهد داشت و موجب بروز جابجائیهای بزرگ اقتصادی خواهد شد. هم اکنون بخشهای دولتی و خصوصی کشورهای مختلف جهان شامل ژاپن ، آمریکا ، اتحادیه اروپا ، چین ، هند ، تایوان ، کره جنوبی ، استرالیا ، اسرائیل و روسیه در رقابتی تنگاتنگ بر سر کسب پیشتازی جهانی در لااقل یک حوزه از این فناوری به سر می‌برند. 

ایران نیز در فناوری نانو مقام هفتم را در دنیا داراست.

کاربردهای فناوری نانو ( ریز ذره)
علوم و فناوری نانو، عنصر ی اساسی در درک بهتر طبيعت در دهه‌های آتی خواهد بود. از جمله موارد مهم در آینده، همکاری های تحقيقاتی ميان‌رشته‌ا‌ی، آموزش خاص و انتقال ايده‌ها و افراد به صنعت خواهد بود. بخشی از تاثيرات و کاربردهای نانوتکنولوژی به شرح زير میباشد:

۱ – توليد ، مواد و محصولات صنعتی :

نانو تکنولوژی

نانوتکنولوژی تغيير بنيانی مسيری است که در آينده، موجب ساخت مواد و ابزارها خواهد شد. امکان سنتز بلوک‌های ساختمانی نانو با اندازه و ترکيب به دقت کنترل‌شده و سپس چيدن آنها در ساختارهای بزرگتر، که دارای خواص و کارکرد منحصربه‌فرد باشند، انقلابی در مواد و فرآيندهای توليد آنها، ايجاد می کند.
محققين قادر به ايجاد ساختارهايی از مواد خواهند شد که در طبيعت نبوده و شيمی مرسوم نيز قادر به ايجادشان نبوده‌است. برخی از مزايای نانوساختارها عبارتست از: مواد سبک‌تر، قویتر و قابل برنامه‌ريزی ؛ کاهش هزينه عمر کاری از طريق کاهش دفعات نقص فنی ؛ ابزارهايی نوين بر پايه اصول و معماری جديد ؛ بکارگيری کارخانجات مولکولی يا خوشه‌ا‌ی که مزيت مونتاژ مواد در سطح نانو را دارند.

۲- نانوتکنولوژی در پزشکی و بدن انسان:

نانو تکنولوژی

 

رفتار مولکولی در مقياس نانومتر، سيستم های زنده را اداره میکند. يعنی مقياسی که شيمی، فيزيک، زيست‌شناسی و شبيه‌سازی کامپيوتری، همگی به آن سمت درحال گرايش هستند.

• فراتر از سهل‌شدن استفاده بهينه از دارو، نانوتکنولوژی میتواند فرمولاسيون و مسيرهايی برای رهايش دارو ( Drug Delivery ) تهيه کند، که به‌ نحو حيرت‌انگيزی توان درمانی داروها را افزايش میدهد.
• مواد زیست سازگار با کارآيی بالا، از توانايی بشر در کنترل نانوساختارها حاصل خواهدشد. نانومواد سنتزی معدنی و آلی را مثل اجزای فعال، میتوان برای اعمال نقش تشخيصی (مثل ذرات کوانتومی که برای مرئی سازی بکار میرود) درون سلولها وارد نمود.

• افزايش توان محاسباتی بوسيله نانوتکنولوژی، ترسيم وضعيت شبکه های ماکروملکولی را در محيط‌های واقعی ممکن میسازد. اينگونه شبيه‌سازیها برای بهبود قطعات کاشته‌ شده زيست‌سازگار در بدن و جهت فرآيند کشف دارو، الزامی خواهدبود.

3- دوام‌ پذيری منابع: کشاورزی ، آب، انرژی، مواد و محيط زيست پاک:
نانوتکنولوژی چنان چه ذکر شد، منجر به تغييراتی شگرف در استفاده از منابع طبيعی، انرژی و آب خواهد شد و پس اب و آلودگی را کاهش خواهد داد.همچنين فناوری های جديد، امکان بازيافت و استفاده مجدد از مواد، انرژی و آب را فراهم خواهند کرد. در زمينه محيط زيست ، علوم و مهندسی نانو، میتواند تاثير قابل ملاحظه‌ا‌ی ، در درک مولکولی فرآيندهای مقياس نانو که در طبيعت رخ میدهد ؛ در ايجاد و درمان مسائل زيست‌محيطی از طريق کنترل انتشار آلاينده‌ها ؛ در توسعه فناوری سبز جديد که محصولات جانبی ناخواسته کمتری دارند و یا در جريانات و مناطق حاوی فاضلاب، داشته‌ باشد. لازم به ذکراست، نانوتکنولوژی توان حذف آلودگی های کوچک از منابع آبی (کمتر از ۲۰۰ نانومتر) و هوا (زير ۲۰ نانومتر) و اندازه‌گيری و تخفيف مداوم آلودگی در مناطق بزرگتر را دارد.

نانو تکنولوژی

در زمينه انرژی ، نانوتکنولوژی میتواند به‌طور قابل ملاحظه‌ا‌ی کارآيی، ذخيره‌سازی و توليد انرژی را تحت تاثير قرار داده مصرف انرژی را پايين بياورد . به عنوان مثال، شرکت های مواد شيميايی، مواد پليمری تقويت‌ شده با نانوذرات را ساخته‌اند که میتواند جايگزين اجزای فلزی بدنه اتومبيل ها شود. استفاده گسترده ازاين نانوکامپوزيت‌ها میتواند ساليانه ۵/۱ ميليارد ليتر صرفه‌جويی مصرف بنزين به ‌همراه داشته‌ باشد .
يا انتظار میرود تغييرات عمده‌ا‌ی در فناوری روشنايی در ۱۰ سال آينده رخ دهد. میتوان نيمه‌هادی های مورد استفاده در ديودهای نورانی ( LED ها) را به مقدار زياد در ابعاد نانو توليد کرد. در ا مريکا ، تقريبا” ۲۰% کل برق توليدی، صرف روشنايی (چه لامپهای التهابی معمولی و چه فلوئورسنت) میشود. مطابق پيش‌بينی ها در ۱۰ تا ۱۵ سال آينده ، پيشرفتهايی از اين دست میتواند مصرف جهانی را بيش از ۱۰% کاهش دهد که ۱۰۰ ميليارد دلار در سال صرفه‌جويی و ۲۰۰ ميليون تن کاهش انتشار کربن را به‌همراه خواهد داشت .
۴ – تکنولوژی نانو در هوا و فضا :
محدوديت‌های شديد سوخت برای حمل بار به مدار زمين و ماورای آن، و علاقه به فرستادن فضاپيما برای ماموريت های طولانی به مناطق دور از خورشيد ، کاهش مداوم اندازه، وزن و توان مصرفی را اجتناب‌ناپذير میسازد. مواد و ابزارآلات نانوساختاری، اميد حل اين مشکل را بوجود آورده‌است.
“نانوساختن” ( Nanofabrication ) همچنين در طراحي و ساخت مواد سبک‌ وزن، پرقدرت و مقاوم در برابر حرارت، موردنياز برای هواپيماها، راکت‌ها، ايستگاه های فضايی و سکوهای اکتشافی سياره‌ا‌ی يا خورشيدی، تعيين‌کننده است. همچنين استفاده روزافزون از سيستم های کوچک‌شده تمام خودکار، منجر به پيشرفت های شگرفی در فناوری ساخت و توليد خواهدشد. اين مساله با توجه به اينکه محيط فضا، نيروی جاذبه کم و خلا بالا دارد، موجب توسعه نانوساختار ها و سيستم های نانو  که ساخت آنها در زمين ممکن نيست در فضا خواهد شد.
۵- کاربرد ریزذره ها در صنایع نظامی و امنيت ملی:
برخی کاربردهای دفاعی ریز ذره ها عبارتند از: تسلط اطلاعاتی از طريق نانوالکترونيک پيشرفته بعنوان يک قابليت مهم نظامی ، امکان آموزش موثرتر نيرو، به کمک سيستم های واقعيت مجازی پيچيده‌تر حاصله از الکترونيک نانوساختاری ، استفاده بيشتر از اتوماسيون و نانوربات های پيشرفته برای جبران کاهش نيروی انسانی نظامی، کاهش خطر برای سربازان و بهبود کارآيی خودروهای نظامی ، دستيابی به کارآيی بالاتر (وزن کمتر و قدرت بيشتر) موردنياز در صحنه‌های نظامی و در عين‌حال تعداد دفعات نقص فنی کمتر و هزينه کمتر در عمر کاری تجهيزات نظامی ، پيشرفت در امر شناسایی و در نتيجه مراقبت عوامل شيميايی، زيستی و هسته‌ا‌ی ، بهبود طراحی در سيستم های مورد استفاده در کنترل و مديريت عدم تکثير سلاح های هسته‌ا‌ی ، تلفيق ابزارهای نانو و ميکرومکانيکی جهت کنترل سيستم های دفاع هسته‌ا‌ی. در بسياری موارد، فرصت های اقتصادی و نظامی مکمل هم هستند. کاربردهای درازمدت نانوتکنولوژی در زمينه‌های ديگر، پشتيبانی کننده امنيت ملی است و بالعکس.
۶- کاربرد نانوتکنولوژی در صنعت الکترونیک:

نانو تکنولوژی

ذخيره‌ سازی اطلاعات در مقياس فوق‌ العاده کوچک، با استفاده از اين فناوری میتوان ظرفيت ذخيره سازی اطلاعات را در حد ۱۰۰۰ برابر يا بيشتر افزايش دهد و نهايتاً به ساخت ابزارهای ابرمحاسباتی به کوچکی يک ساعت مچي منتهی شود.

ظرفيت نهايی ذخيره اطلاعات به حدود يک ترابيت در هر اينچ ربع برسد، و اين امر موجب مي‌شود که ذخيره‌ سازی ۵۰ عدد DVD يا بيشتر در يک هارد ديسک با ابعاد يک کارت اعتباری شود.

ساخت تراشه‌ها در اندازه ­های فوق­ العاده کوچک به عنوان مثال در اندازه­ های ۳۲ تا ۹۰ نانو متر، توليد ديسک‌های نوری ۱۰۰ گيگا بايتی در اندازه­ های کوچک نيز مي­باشد.

نانو تکنولوژی

خلاصه:
فناوري‌هاي نانو در زمينه‌هاي گوناگوني همچون توسعه داروها، آلودگي‌زدايي آب‌ها، فناوري‌هاي ارتباطي و اطلاعاتي توليد مواد مستحكم‌تر و سبك‌تر داراي مزاياي بالقوه مي‌باشند. در حال حاضر شركت‌هاي زيادي نانوذرات را به شكل پودر، اسپري و پوشش توليد مي‌‌كنند كه كاربردهاي زيادي در قسمت‌هاي مختلف اتومبيل، راكت‌هاي تنيس، عينك‌هاي آفتابي ضدخش، پارچه‌هاي ضدلك، پنجره‌هاي خود تميزكن و صفحات خورشيدي دارند.
اما اثرات افزايش بيش از حد توليد و استفاده از نانومواد در سلامت كاركنان و مصرف كننده‌ها، سلامت عمومي و محيط زيست بايد به دقت مورد توجه قرار گيرد. از آنجايي كه فرآيند رشد و واكنش‌هاي شيميايي كاتاليستي در سطح اتفاق مي‌افتند، يك مقدار مشخصي از ماده در مقياس نانومتري بسيار فعال‌تر از همان مقدار ماده با ابعاد بزرگ‌تر مي‌باشد. اين ويژگي‌ها ممكن است بر روي سلامتي و محيط زيست اثرات منفي داشته و منجر به سميت زياد نانوذرات شوند.

مقدمه :
فناوري‌هاي نانو در زمينه‌هاي گوناگوني همچون توسعه داروها، آلودگي‌زدايي آب‌ها، فناوري‌هاي ارتباطي و اطلاعاتي توليد مواد مستحکم‌تر و سبک‌تر داراي مزاياي بالقوه مي‌باشند. در حال حاضر شرکت‌هاي زيادي نانوذرات را به شکل پودر، اسپري و پوشش توليد مي‌‌كنند که کاربردهاي زيادي در قسمت‌هاي مختلف اتومبيل، راکت‌هاي تنيس، عينک‌هاي آفتابي ضدخش، پارچه‌هاي ضدلک، پنجره‌هاي خود تميزکن و صفحات خورشيدي دارند. اما اثرات افزايش بيش از حد توليد و استفاده از نانومواد در سلامت کاركنان و مصرف کننده‌ها، سلامت عمومي و محيط زيست بايد به دقت مورد توجه قرار گيرد. از آنجايي که فرآيند رشد و واکنش‌هاي شيميايي کاتاليستي در سطح اتفاق مي‌افتند، يک مقدار مشخصي از ماده در مقياس نانومتري بسيار فعال‌تر از همان مقدار ماده با ابعاد بهمزمان با توسعه دانش ما در مورد مواد در مقياس‌نانو و افزايش توانايي کار کردن با ساختارها در اين مقياس، فناوري‌نانو رفته رفته گسترش يافته و سرمايه‌گذاري جهاني در اين زمينه نيز افزايش مي‌يابد. فناوري‌هاي نانو در زمينه‌هاي گوناگوني همچون توسعه داروها، آلودگي‌زدايي آب‌ها، فناوري‌هاي ارتباطي و اطلاعاتي توليد مواد مستحکم‌تر و سبک‌تر داراي مزاياي بالقوه مي‌باشند. در حال حاضر شرکت‌هاي زيادي نانوذرات را به شکل پودر، اسپري و پوشش توليد مي‌‌كنند که کاربردهاي زيادي در قسمت‌هاي مختلف اتومبيل، راکت‌هاي تنيس، عينک‌هاي آفتابي ضدخش، پارچه‌هاي ضدلک، پنجره‌هاي خود تميزکن و صفحات خورشيدي دارند. تعداد اين شرکت‌ها روز به روز در حال افزايش است.
محدوده اندازه ذراتي که چنين علاقه‌مندي را به خود جلب کرده است، عموما کمتر از 100 نانومتر است. براي داشتن تصوري از اين مقياس لازم به ذکر است که موي انسان داراي قطر 10000 تا 50000 نانومتر، يک سلول قرمز خوني داراي قطر حدود 5000 نانومتر و ابعاد يک ويروس بين 10 تا 100 نانومتر است. با کاهش اندازه ذرات، نسبت تعداد اتم‌هاي سطحي به اتم‌هاي داخلي افزايش مي‌يابد. به عنوان مثال درصد اتم‌هاي سطحي يک ذره با اندازه 30 نانومتر، 5 درصد است، در حالي که اين نسبت براي يک ذره با اندازه 3 نانومتر، 50 درصد مي‌باشد.
بنابراين نانوذرات در مقايسه با ذرات بزرگ‌تر نسبت سطح به وزن بسيار بزرگ‌تري دارند. با کاهش اندازه ذرات به يک دهم نانومتر يا کمتر، اثرات کوانتومي پديدار مي‌شوند و اين اثرات، مي‌تـوانـند به مقـدار زيــادي ويـژگي‌هـاي نــوري، مغـناطيسي و الكتـريكي مواد را تغيير دهند. از طريق پي‌گيري ساختار مواد در مقياس نانو، امکان طراحي و ساخت مواد جديد با ويژگي‌هاي کاملا نو به وجود مي‌آيد. تنها با کاهش اندازه و ثابت نگهداشتن نوع ماده، ويژگي‌هاي اساسي از قبيل هدايت الکتريکي، رنگ، استحکام و نقطه ذوب ماده (که معمولا براي هر ماده مقدار ثابتي از آنها را در نظر مي‌گيريم) مي‌تواند تغيير کند.
در حال حاضر نانوذراتي که به طور ناخواسته، از طريق فرآيندهاي احتراق انجام شده جهت توليد انرژي يا در اتومبيل‌ها، فرآيندهاي خوردگي مکانيکي و يا فرآيندهاي صنعتي معمول به وجود مي‌آيند، بيش از توليد صنعتي نانوذرات بر محيط زيست و زندگي انسان تاثير مي‌گذارند. اما اثرات افزايش بيش از حد توليد و استفاده از نانومواد در سلامت کاركنان و مصرف کننده‌ها، سلامت عمومي و محيط زيست بايد به دقت مورد توجه قرار گيرد. از آنجايي که فرآيند رشد و واکنش‌هاي شيميايي کاتاليستي در سطح اتفاق مي‌افتند، يک مقدار مشخصي از ماده در مقياس نانومتري بسيار فعال‌تر از همان مقدار ماده با ابعاد بزرگ‌تر مي‌باشد. اين ويژگي‌ها ممکن است بر روي سلامتي و محيط زيست اثرات منفي داشته و منجر به سميت زياد نانوذرات شوند.

تنفس نانوذرات:
خطرات احتمالي نانوذراتي كه در هوا پخش شده‌اند، يعني آئروسل‌ها از اهميت بيشتري برخوردارند. اين قضيه به دليل تحرك بالاي آنها و امكان جذب آنها از طريق ريه، كه راحت‌ترين مسير ورود به بدن مي‌باشد، اهميت پيدا مي‌كند. اندازه ذرات تا حدزيادي تعيين‌كننده محل نشست اين ذرات در دستگاه تنفسي مي‌باشد. به خاطر راحت‌تر شدن كار، دستگاه تنفسي را به سه قسمت ناحيه‌اي و كاركردي تقسيم مي‌‌كنيم:
1- مسير‌هاي هوايي بالايي،
2- ناحيه نايژه‌ها، كه هر دوي آنها به وسيله لايه موكوس حفاظت مي‌شوند. در اينجا ذرات بزرگ‌تر، از طريق نشستن بر روي ديواره مسير هوايي، از هواي ورودي به ريه جدا مي‌شوند. حركات مژه‌هاي اين قسمت، خلط را به سوي گلو بالا برده و از آنجا يا در اثر سرفه خارج و يا بلعيده مي‌شوند. ذرات كوچكتر (كوچكتر از 2.5 ميكرومتر) و نانوذرات ممكن است وارد كيسه‌هاي هوايي شوند، كه ناحيه مبادله گاز در ريه مي‌باشند. جهت تسهيل جذب اكسيژن و دفع دي‌اكسيد كربن، تمام غشاها و سلول‌ها در اين قسمت از ريه، نازك و آسيب‌پذير بوده و هيچ‌گونه لايه حفاظتي ندارند. تنها مكانيسم حفاظتي در اين قسمت از طريق ماكروفاژها مي‌باشد.
3- ماكروفاژها سلول‌هاي بزرگي هستند كه اشياي خارجي را بلعيده و از طريق جابه‌جا كردن آنها، به عنوان مثال به سوي گره‌هاي لنفاوي، آنها را از كيسه‌هاي هوايي خارج مي‌كنند. نانوذرات تا حد زيادي از اين سيستم حفاظتي رها شده و مي‌توانند وارد بافت‌هاي تنفسي گردند. ذرات و الياف باقي‌مانـده مي‌تواننـد با بافت‌هاي مخاطي ريوي بر هم كنش داده و منجر به ايجاد التهاب شديد، زخم و از بين رفتن بافت‌هاي ريوي گردند. اين وضعيت ريه‌ها شبيه حالت به وجود آمده در بيماري‌هايي همچون بيماري باكتريايي ذات‌الريه، يا بيماري‌هاي ريوي صنعتي مهلك همانند سيليكوسيس يا آزبستوسيس مي‌باشد.

سيليكوسيس و آزبستوسيس:
با وجودي كه بيماري‌هاي سيليكوسيس و آزبستوسيس از طريق نانوموادي كه به روش تكنيكي توليد شده‌اند به وجود نمي‌‌آيند، اما منشا ايجاد اين بيماري‌ها، تنفس موادي شبيه نانوذرات است كه اطلاعات قديمي در مورد اثرات زيان‌بخش آنها بر روي سلامتي وجود دارد. سيليكوسيس زماني ايجاد مي‌شود كه گرد و غبار حاوي سيليس به مدت طولاتي به درون ريه تنفس شود. سيليس بلوري براي سطح بيروني ريه سمي مي‌باشد. زماني كه سيليس بلوري در تماس با ريه قرار مي‌گيرد اثرات التهابي شديدي به وجود مي‌آيد. در مدت زمان طولاني اين التهاب باعث مي‌شود تا بافت ريه به طور برگشت‌ناپذيري آسيب‌ديده و ضخيم شود كه اين پديده به نام فيبروسيس ناميده مي‌شود.
سيليس بلوري عموما در ماسه‌سنگ، گرانيت، سنگ لوح، زغال سنگ و ماسه سيليسي خالص وجود دارد. بنابراين افرادي همچون كارگران كارخانه‌هاي ذوب فلزات، سفال‌گران و كارگراني كه با ماسه كار مي‌كنند، در معرض خطر قرار دارند. سيليس بلوري از سوي سازمان بهداشت جهاني به عنوان يك ماده سرطانزا معرفي شده است.
الياف پنبه نسوز داراي طول چند ميكرومتر مي‌باشند و در نتيجه جزء نانومواد قرار نمي‌گيرند. با اين‌ حال جزء ذرات و الياف مجموعه امراض شغلي قرار مي‌گيرند. پنبه نسوز يك فيبر معدني طبيعي است كه در بيش از 3000 ماده ساختماني و محصول توليد شده به كار گرفته شده است. تمام انواع پنبه نسوز تمايل به خرد شدن به الياف بسيار ريز دارند.
به دليل كوچك بودن، اين الياف پس از پخش شدن در هوا ممكن است به مدت چند ساعت يا حتي چند روز معلق بمانند. الياف پنبه نسوز تخريب‌پذير نبوده و در طبيعت پايدار مي‌باشند. اين الياف در مقابل مواد شيميايي پايدار هستند، تبخير نمي‌شوند، در آب حل نمي‌شوند و در طول زمان تجزيه نمي‌گردند. پنبه نسوز موجب ايجاد سرطان ريه و مزوتليوما مي‌شود كه نوعي تومور خطرناك غشايي است كه ريه را مي‌پوشاند .
آلودگي ذره‌اي هوا در مشاغل ديگري همچون توليد و فرآوري كربن سياه و الياف مصنوعي نيز موجب ايجاد نگراني مي‌شود.

آلودگي ذره‌اي هوا:
آلودگي هوا مخلوط كمپلكسي از تركيبات مختلف در فاز گاز، مايع و جامد است. خود مواد ذره‌اي مخلوطي ناهمگن از ذرات معلق هستند كه تركيب شيميايي و اندازه آنها متفاوت است. در مطالعات اپيدمي‌شناسي، انواع مختلفي از آلودگي‌هاي ذره‌اي هواي معـرفي شـده‌اند كـه از آن جمـله ميـتـوان بـه TPS (مجموع مواد معلق) و PM 10 (مواد ذره‌اي با قطر موثر آئروديناميك كمتر از 10 ميكرومتر) اشاره كرد. در سال‌هاي اخير مطالعات زيادي در زمينه مواد ذره‌اي ريز PM 2.5 (ذراتي با قطر آئروديناميك كمتر از 2.5 ميكرومتر) و فوق ريز (ذرات با قطر كمتر از 100 نانومتر) انجام گرفته است.
با وجودي كه ميزان خالص آلودگي‌ ذره‌اي هواي شهري (يعني مقدار PM 2.5)، با كم شدن نشر ذرات از صنايع و مراكز توليد انرژي كاهش يافته است، غلظت ذرات فوق‌ريز ناشي از ترافيك افزايش يافته است. هر چند غلظت اين ذرات كوچك معمولاً مهمتر است اما سهم آنها معمولاً پايينتر از غلظت كل است. بنابراين اندازه‌‌گيري توزيع اندازه ذرات تا چند نانومتر ، براي توصيف ذرات پخش‌شده از ترافيك ضروري است.
با توسعه روش‌هاي اندازه‌گيري آثار روشن‌تري از ذرات با اندازه كوچك‌تر مشاهده گرديد. با اين‌حال، بسياري از مطالعات هنوز ادامه دارند و تعداد بسيار كمي از آنها تاكنون به نتيجه رسيده‌اند. پيشنهاد شده است كه اثرات زيان‌آور آلودگي ذره‌اي هوا به طور عمده به غلظت ذرات كوچك‌تر از 100 نانومتر ارتباط دارد و به غلظت جرمي ذرات بزر‌گ‌تر بستگي چنداني ندارد. بنابراين معقول به نظر مي‌رسد كه اطلاعات به دست آمده از اپيدمي‌شناسي محيطي را با داده‌هاي حاصل از مطالعات سم‌شناسي انجام گرفته بر روي حيوانات و يا ساير داده‌هاي تجربي تركيب نماييم.
مطالعات اپيدمي‌شناسي زيادي ثابت كرده‌اند كه ارتباط مستقيمي بين افزايش مقطعي مواد ذره‌اي و افزايش بيماري و مرگ و مير ناشي از نارسايي‌هاي قلبي و عروقي وجود دارد. بيماران مسن‌تري كه سابقه بيماري‌هاي قلبي و يا تنفسي دارند و همچنين بيماران ديابتي، در معرض خطر بيشتري قرار دارند.
مدارك تجربي، مكانيسم‌هاي بيولوژيكي محتملي همچون تحريك دستگاه تنفسي و فشار اكسيدي جهازي را نشان مي‌دهند. در نتيجه اين تحريك‌ها، مجموعه‌اي از پاسخ‌هاي زيستي همانند موارد زير ممكن است ايجاد شوند:
تغيير جريان خون به نحوي كه موجب ايجاد انعقاد در قسمتي از رگ‌هاي خوني گردد، به هم خوردن آهنگ ضربان قلب، عملكرد نادرست و بحراني رگ‌ها، ناپايداري پلاكت‌هاي خوني، و در طولاني مدت توسعه تصلب شرايين، التهاب مزاجي و ريوي ناشي از ذرات، تصلب شرايين تسريع شده و عملكرد تغيير يافته ارادي قلب.
اين موارد ممكن است بخشي از عوامل زيستي باشند كه آلودگي ذره‌اي هوا را به مرگ و مير ناشي از بيماري‌هاي قلبي ارتباط مي‌دهند. همچنين نشان داده شده است كه نشست ذرات در كيسه‌هاي هوايي شش‌ها منجر به فعال شدن توليد سيتوكين به وسيله ماكروفاژها و سلول‌هاي اپيتليال كيسه‌هاي هوايي گشته و موجب التهاب سلول‌ها مي‌شود. در نمونه‌هايي كه به طور تصادفي از ميان بزرگسالان سالم در معرض آلودگي ذره‌اي هوا انتخاب شده بودند، افزايش ويسكوزيته پلاسما، فيبرينوژن و پروتئين فعال C مشاهده گرديد.

خلاصه و چشم‌انداز بحث:
در مجموع مدارك بسيار زيادي حاصل از مطالعات اپيدمي‌شناسي وجود دارد كه اثرات زيان‌آور ذرات فوق‌ريز را بر روي سلامتي نشان مي‌دهند. همچنين از مدت‌ها پيش مدارك زيادي مبني بر زيان‌آور بودن تنفس ذرات قابل تنفس در محيط‌هاي كاري وجود دارد. به طور كامل مشخص نيست كه اين مسائل به نانومواد ساخت بشر مربوط است يا نه. با اين حال منطقي آن است تا زماني كه بر اساس مطالعات بيشتر اپيدمي‌شناسي، همچنين مطالعات انجام شده بر روي حيوانات، اثرات زيان‌آور اين نانومواد كاملا مشخص نشده است، از اين داده‌ها چشم‌پوشي نكنيم.
در حال حاضر هيچ قانوني در مورد توليد و كاربرد نانومواد براي سلامتي كاركنان و مصرف‌كنندگان و همچنين براي مسائل زيست‌محيطي وجود ندارد. همچنين در زمينه قانون‌گذاري براي مواد شيميايي، هيچ گزينه‌اي براي اندازه ذرات در هنگام ثبت يك ماده مدنظر قرار نمي‌گيرد.
پيش از انجام هرگونه قانون‌گذاري در زمينه نانومواد، بايد اطلاعات بسيار زيادي راجع به اثرات فرآيندها و محصولات نانو، بر روي سلامتي انسان و همچنين محيط زيست به دست آيد. اما حتي با در نظر گرفتن عدم قطعيت علمي موجود، شواهد كافي براي انجام اقدامات پيشگيرانه در محيط‌هاي كاري و بسته وجود دارد.

 آپادانا
به نقل از واحد روابط عمومی کنسرسیوم ایرکاس آموزشگاه آپادانا با هدف تبادل تجربیات، بهره گیری از توان مدرسان برجسته، فراهم آوری بستری مناسب برای بخش آموزش کشور،آماده سازی جوانان برای ورود به بازارکار تاسیس گردید.
بدین منظور در تلاش هستیم با توکل به ذات اقدس باریتعالی و با هم اندیشی و بهره گیری از دانش و هنر بزرگان، فرهیختگان و اساتید دانشگاهی و صاحب نظران و با یاری هنرآموزان، دانشجویان، فارغ التحصیلان و نخبگان در قالب مجموعه ای هدفمند و منسجم، با امکانات و تجهیزات مناسب در کشور گام های مهم و موثری در این زمینه برداریم.
این آموزشگاه به عنوان عضو جدید کنسرسیوم ایرکاس کلاس های آموزشی در زمینه صنایع خودرو، جوشکاری و بازرسی جوش، کنترل و ابزار دقیق، مکانیک، فن آوری اطلاعات، بهداشت و ایمنی، فناوری انرژی های نو و تجدید پذیر،تعمیر تجهیزات پزشکی،تعمیر تجهیزات دندانپزشکی و ... برگزار میکند که زیر نظرسازمان فنی و حرفه ای کشور میباشد وامکان صدور گواهینامه از سازمان فنی و حرفه ای کشور را دارا میباشد.

خواب

خواب عبارت است ازعدم توانایی ارادی درکنترل محیط فیزیکی و کاهش یا فقدان سطح هوشیاری، تعلیق نسبی ادراکات حسی و غیرفعال شدن تقریباً تمام عضلات ارادی در زمان استراحت به طوری که فعالیت بدن و ذهن تغییر کرده و توهم‌های بینایی جایگزین تصاویر واضح واقعی بشوند. در بین پستانداران، پرندگان، ماهیان و دیگر جانوران مراحل خواب و بیداری وجود دارد. خواب برای سلامت و بازسازی سیستم اعصاب، سیستم ایمنی و سیستم عضلانی-اسکلتی انسان‌ها و جانوران اهمیت دارد.

دکتر حبیب الله خزایی اظهار کرد: بین حدود ساعت 11 شب تا چهار صبح برخی هورمون‌هایی که برای سلامت بدن بسیار ضروری هستند در خواب شبانه ترشح می‌شوند و چنانچه فردی در این ساعات بیدار باشد، قطعا این هورمون‌ها نمی‌توانند به طور مناسب در بدنش ترشح شوند.
این روانپزشک اظهار کرد: همچنین خواب افراد در این ساعات شب موجب بهبود عملکرد مغز برای انجام فعالیت‌های روزانه می‌شود.
خزایی در همین راستا توصیه کرد: افراد از بیدار ماندن تا پاسی از شب و از طرف دیگر بیدارشدن زودتر از ساعات مذکور خودداری کنند.
رئیس مرکز اختلالات خواب استان کرمانشاه خواب روزانه در حد نیم تا یک ساعت را نیز برای بدن مفید دانست و خاطرنشان کرد: خوابیدن بیش از این مقدار در طول روز موجب اختلال در کیفیت خواب شبانه می‌شود.
خزایی اظهار کرد: خواب نیم‌ساعته روز در هر زمانی از روز پیش از ظهر یا بعد از ظهر باشد بلامانع است، به شرط آنکه طولانی نشود و نهایتا یک ساعت باشد.

ساعت 9 تا 11 شب:

زمانی است برای از بین بردن مواد سمی و غیر ضروری که این عملیات توسط آنتی اکسیدان ها انجام می شود.
در این ساعت بهتر است بدن در حال آرامش باشد. در غیر این صورت اثر منفی بر روی سلامتی خود گذاشته اید.

ساعت 11 تا 1 شب: عملیات از بین بردن مواد سمی در کبد ادامه دارد و شما باید در خواب عمیق باشید.

ساعت 1 تا 3 نیمه شب:

عملیات سم زدایی در کیسه صفرا ، در طی یک خواب عمیق به طور مناسب انجام می شود. ساعت 3 تا 5 صبح:

عملیات از بین بردن مواد سمی در ریه اتفاق می افتد. بعضی مواقع دیده شده که افراد در این زمان، سرفه شدید یا عطسه می کنند. ساعت 5 تا 7 صبح:

این عملیات در روده بزرگ صورت می گیرد، لذا می توانید آن را دفع کنید.

ساعت 7 تا 9 صبح: جذب مواد مغذی صورت می گیرد، پس بهتر است صبحانه بخورید. افرادی که بیمار می باشند، بهتر است صبحانه را در ساعت 6 و 30 دقیقه میل کنند. کسانی که می خواهند تناسب اندام داشته باشند، بهترین ساعت صرف صبحانه برای آنها، ساعت 7 و 30 دقیقه می باشد و کسانی که اصلا صبحانه نمی خورند، بهتر است عادت خود را تغییر دهند و در ساعت 9 تا 10 صبح صبحانه بخورند.
دیر خوابیدن و دیر بلند شدن از خواب، باعث می شود مواد سمی از بدن دفع نشوند.

از نصفه های شب تا ساعت 4 صبح، مغز استخوان عملیات خون سازی را انجام می دهد.

در ایام تعطیل، بسیاری افراد تا دیر وقت بیدار می مانند و بعد از اتمام تعطیلات، با خستگی به سر کار می روند، چون اعمال بدنشان دچار سردرگمی شده است و نمی داند چه باید انجام دهد.

پس همیشه، زود بخوابید و خواب آرامی داشته باشید .

راه‌حلی برای پیدا کردن بهترین زمان خواب:


مشخص کنید که ساعت بیدار شدن شما به طور معمول کی است.
اکنون هفت و نیم ساعت از این زمان کم کنید. هر چرخۀ خواب ما معمولاً ۹۰ دقیقه به طول می‌انجامد و یک فرد معمولی هر شب پنج تا از این چرخه‌ها را تجربه می‌کند.
ساعت یا گوشی خود را کوک کنید تا زمان رفتن به تختخواب را به شما اطلاع دهد (اما فراموش نکنید که آن را برای زنگ صبح دوباره کوک کنید.)
اگر که بعد از سه روز که در موقع مشخص شده به رختخواب رفتید، صبح توانستید طی آن ده دقیقۀ قبل از شروع زنگ ساعت خود از خواب بیدار شوید، پس بهترین زمان خواب خود را پیدا کردید.
اگر که اینطور نشد و هنوز نیاز به زنگ ساعت داشتید، پس باید زمان خواب خود را هر سه روز ۱۵ دقیقه عقب‌تر ببرید تا زمانی که دقیقاً قبل از زنگ ساعت خود از خواب بیدار شوید. وقتی که قبل از زنگ ساعت خود بیدار شدید، بهترین زمان خواب خود را پیدا کرده‌اید.
برای مثال: اگر که قرار است هر صبح سر ساعت شش و نیم صبح بیدار شوید، زمان ساعت خود را روی ۱۱ شب کوک کنید تا به شما یادآور شود که ظرف ۱۵ دقیقه به رختخواب بروید. (بعضی از افراد زنگ ساعت خود را برای ۸ ساعت قبل از بیداری کوک کنید – یعنی ۱۰:۳۰ – تا وقت کافی داشته باشید تا برای خوابیدن آماده شوید.)

وقتی که در زمان درستی به رختخواب بروید، می‌توانید از کمبود خواب خود جلوگیری کنید، هورمون‌های شما تعادل خواهند داشت و سوخت و ساز بدن شما به درستی انجام خواهد شد. و البته به این هم فکر کنید که چقدر خوب است بدون یک زنگ ساعت از خواب خود بیدار شوید. به این ترتیب وقت خواهید داشت به تمام رویاهای خود برسید. پس فرصت را از دست ندهید و از همین امشب شروع کنید.

quell

دستگاه پوشیدنی Quell

دستگاهی موسوم به Quell که به بخش بالای ساق پا وصل می‌شود می‌تواند به کاهش درد مزمن در برخی افراد کمک کند. کاربران می‌توانند این دستگاه را در کل شبانه‌روز استفاده کنند و جلسات درمانی یک ساعته داشته باشند.

دستگاه Quell عصب‌های درون پا را توسط یک جریان برق تحریک می‌کند که در مقابل، باعث واکنشی از سیستم عصبی مرکزی می‌شود و سیگنال درد را در هر نقطه از بدن متوقف می‌کند. این نوع درمان موسوم به تحریک الکتریکی عصب جلدی (TENS) از چندین دهه پیش وجود داشته و در برخی تحقیقات در کاهش انواع خاص درد سودمند نشان داده است.

quell 1

دستگاه Quell به گفته سازندگان،بطور خودکار نیروی جریان را طی جلسه درمانی تنظیم کرده و همچنین دارای حالت خواب است که بطور خودکار هر دو ساعت در طول شب یک جلسه درمانی را آغاز می‌کند. پژوهشی در مورد دستگاه Quell نشان داد که دو سوم کاربران توانستند مصرف داروهای مسکن را کاهش دهند.دستگاه Quell در حال حاضر تائیدیه سازمان غذا و داروی آمریکا بدست آورده است. quell 2 با این حال، درمان TENS بر روی همه کاربرد ندارد و از این رو سازندگان یک ضمانت ۶۰ روزه برای بازگرداندن پول داده‌اند.دستگاه دیگر شامل یک هدبند موسوم به Muse است که می‌تواند به کاربران در مراقبه کمک کند و در نتیجه باعث کاهش تنش و اضطراب شود. quell 3 این دستگاه، سیگنال‌های مغزی را برای بررسی آرام بودن مغز یا فعال و سرگردان بودن آن اندازه‌گیری می‌کند. این هدبند همچنین فعالیت مغزی را به صوت ترجمه می‌کند تا کاربران بتوانند زمانی را که ذهنشان منحرف می‌شود، بشنوند. دستگاه در آن زمان اصواتی را برای هدایت کاربر به حالت آرام پخش می‌کند.

 

دستگاه پوشیدنی ReliefBand

مچ بند

برای درمان تهوع مربوط به بیماری حرکت یا حال بد صبحگاهی به بازار عرضه شده است. این دستگاه مچی به ارسال پالس‌های الکتریکی برای تحریک عصبی در کنار مچ دست پرداخته و سپس سیگنال‌ها با حرکت به سیستم عصبی مرکزی، احساس تهوع تولید شده توسط معده را متوقف می‌کند. این دستگاه نیز توسط سازمان غذا و داروی آمریکا تائید شده است.
دستگاه دیگر شامل یک هدبند موسوم به Muse است که می‌تواند به کاربران در مراقبه کمک کند و در نتیجه باعث کاهش تنش و اضطراب شود. این دستگاه، سیگنال‌های مغزی را برای بررسی آرام بودن مغز یا فعال و سرگردان بودن آن اندازه‌گیری می‌کند.
این هدبند همچنین فعالیت مغزی را به صوت ترجمه می‌کند تا کاربران بتوانند زمانی را که ذهنشان منحرف می‌شود، بشنوند. دستگاه در آن زمان اصواتی را برای هدایت کاربر به حالت آرام پخش می‌کند.

 

هدبند Muse باعث کاهش تنش و اضطراب می شود

فناوری پوشیدنی هدبند هوشمند

 

دستگاه دیگر شامل یک هدبند موسوم به Muse است که می‌تواند به کاربران در مراقبه کمک کند و در نتیجه باعث کاهش تنش و اضطراب شود. این دستگاه، سیگنال‌های مغزی را برای بررسی آرام بودن مغز یا فعال و سرگردان بودن آن اندازه‌گیری می‌کند. این هدبند همچنین فعالیت مغزی را به صوت ترجمه می‌کند تا کاربران بتوانند زمانی را که ذهنشان منحرف می‌شود، بشنوند. دستگاه در آن زمان اصواتی را برای هدایت کاربر به حالت آرام پخش می‌کند.

 

 تجهیزات آزمایشگاهی

آزمایشگاه کجاست؟

آزمایشگاه یا لابراتوار (فرانسوی: laboratoire) مکانی است که برای انجام آزمایش علمی از جمله آزمایش‌هایی بر روی مواد شیمیایی ساخته می‌شود. در آزمایشگاه وسایل و مواد آزمایشگاهی ویژه‌ای قرار داده می‌شود که با آن‌ها می‌توان برخی آزمایش‌ها را انجام داد. برای مثال در آزمایشگاه برق، از تجهیزات، قطعات و ابزارهای برقی برای انجام آزمایش‌هایی بر روی سیستم‌های برقی استفاده می‌شود. آزمایشگاه‌ها را می‌توان در مدرسه‌ها و دانشگاه‌ها، صنایع، تأسیسات دولتی و ارتشی و حتی بر روی کشتی‌ها و هواگردها نیز یافت.

در دانشگاه‌ها زمانی که آموزش فراگیر در یک آزمایشگاه و با آموزش انجام یک فعالیت عملی باشد آن را «آموزش آزمایشگاهی» می‌نامند.

معمولاً آزمایشگاه‌ها به دسته‌های زیر تقسیم می‌شوند: آزمایشگاه‌های فیزیک، آزمایشگاه شیمی، آزمایشگاه‌های کامپیوتر، آزمایشگاه‌های بهداشت، آزمایشگاه‌های پزشکی و تشخیص طبی

سطح‌بندی ایمنی

آزمایشگاه‌ها به ۴ سطح تقسیم‌بندی می‌شوند که سطح ۲ مشابه آزمایشگاه‌های دانشگاه‌ها و بیمارستان با هود و یک سری امکانات امنیتی ابتدایی است که در آنها بر روی عوامل با بیماری زایی پایین کار می‌شود، در سطح ۳ عوامل خطرناک و با بیماری زایی بالا نگهداری می‌شوند که این آزمایشگاه‌ها به فیلتراسیون هوا با دقت بالا مجهز هستند، سطح ۴ هم با ایمنی فوق‌العاده برای نگهداری ویروس‌های مهلک مثل ابولا استفاده می‌شود در هر صورت ایمنی این آزمایشگاه‌ها توسط دانشگاه تأیید شده است.

اصول ایمنی آزمایشگاه

توجه و مطالعه تابلوهای نصب شده در آزمایشگاه
پوشیدن روپوش آزمایشگاهی در حین انجام آزمایش
استفاده از ماسک و عینک محافظ در صورت لزوم
توجه به برچسب‌های موجود روی مواد شیمیایی
جابجا نکردن شیشه‌های حاوی مواد شیمیایی
بستن درب شیشه‌های حاوی مواد شیمیایی بعد از هر بار مصرف

تجهیزات آزمایشگاهی

کلونی کانتر

کلونی کانتر

کلونی کانتر به عنوان یکی از مهمترین تجهیزات آزمایشگاهی میکروبیولوژی مورد استفاده قرار می گیرد. این دستگاه در مدل های ساده و Scanningطراحی و با قابلیت های فراوان رقیبی برای دستگاه های خارجی بوده است.
در این دستگاه پس از کشت میکروبی، پلیت محیط کشت را در دستگاه قرار داده و به صورت کاملا خودکار و در کمتر از یک ثانیه تعداد کلنی ها بر اساس ( CFU (colony-forming unit یا محاسبه درصد دقت نمونه اعلام می شود.
از قابلیت های دیگر این دستگاه تهیه گزارش های آماری، شمارش بخش خاص از یک پلیت و تعیین آنتی بیوگرام است.

شیکر الایزا

 شیکر الایزا

این دستگاه جهت مخلوط کردن محلول انواع میکروپلیت تولید شده است. شیکر الایزا با حرکت سریع با قطر چرخش کم باعث اختلاط مناسب معرف ها و در نتیجه پیشرفت واکنش در طی زمان و عدم تغییر و بروز خطا می شود. این دستگاه مجهز به سیستم کنترل زمان و دور به صورت دیجیتال است.

دارک کانتر

دارک کانتر

ایـن دستگـاه جهـت شمـارش ذرات تیـره در محلـول هـای PVCدر صنـایـع نفت و پتـروشیمـی مورد استفاده قرار می گیرد. این دستگاه به روش Scanningپس از تهیه Scanاز نمونه نسبت به آنالیز آن اقدام می کند.

اتوکلاو

اتوکلاو

اتـوکـلاو دسـتـگـاهـی اسـت کـه برای استریل کـردن مـواد و تـجـهـیـزات در آزمـایشگاه توسط فشار شدید بخار در دمای ۱۲۱ درجه سانتی گراد به مدت ۱۵ یا ۲۰ دقیقه است. این زمان بستگی به نوع ماده و محتوای اتوکلاو دارد . این دستگاه در ســـــال ۱۸۷۹ تـــــوســـــط چـــــارلـــــز چـــــامـــبــــرلــنــــد (Charles Chamberland ) اختراع شد .

انواع اتوکلاو

دو نوع اصلی اتوکلاو وجود دارد:
صفحه اتوکلاو در بالا :

این اتوکلاو شبیه زودپز هایی است که در خانه های ایرانی یافت می شود . در این اتوکلاو ها ، در اتوکلاو توسط پیچ هایی در پایین بسته می شود و فشار سنجی در بیرون برای کنترل فشار قرار دارد . این دستگاه ها نـیــاز بــه منبـع حـرارت خـارجـی دارنـد و بسیـار خطرناک هستند. بنابراین آن ها باید توسط افراد بـسـیـار با تجربه مورد استفاده قرار گیرند و هر لحظه دما و فشار اتوکلاو ها کنترل شود.

صفحه اتوکلاو در روبه رو :

این اتوکلاو ها به خاطر راحتی، به طور وسیع در آزمایشگاه ها مورد استفاده قرار می گیرند اما برای استفاده از این اتوکلاو ها باید دقت زیادی صورت گیرد. ایـن اتـوکـلاو هـا جـعـبـه ای شـکـل هـستند و در درونشان مجهز به واحد تبدیل آب به بخار دارند که برای استریل کردن استفاده می شود . کنترل اتوکلاو به اپراتور این امکان را می دهد تا دمای مورد نظر را تنطیم کند و مدت زمان اتوکلاو را تـعـیـین کند همچنین این اتوکلاو ها وسیله ای برای اندازه گیری و نمایش فشار/دما را دارند .
اتوکلاو هایی که از جلو باز می شوند ممکن است بسیار بزرگتر باشند که برای استریل کردن مواد و وسایل زیاد در بیمارستان ها مورد استفاده قرار می گیرند .

موارد کاربرد اتوکلاو

اتوکلاوو علوم آزمایشگاهی دو جز جدا نشدنی از هم هستند. اتوکلاو در بسیاری از زمینه ها مانند: میکروب شناسی ، پزشکی ، دامپزشکی ، قارچ شناسی ، دندان پزشکی و … مورد استفاده قرار می گیرد.
ظروف شیشه ای ، زباله های پزشکی ، ظروف آزمایشگاهی ، ملحفه های حیوانات آزمایشگاهی ، محیط های کشت و… موادی است که توسط اتوکلاو استریل می شوند. ‌امروزه استفاده از اتوکلاو برای استریل کردن زباله های بیمارستانی به سرعت در حال رشد است . وسایل و دستگاه هایی که برای استریل کردن این مواد و زباله ها استفاده می‌شود از همان روش بخار و فوق حرارت هستند و باعث استریل شدن توده ای وسیع از زباله های بیمارستانی از عوامل پاتوژن می شوند.

حذف هوا

بعد از بستن در اتوکلاو ، مقداری هوا در ظرف باقی می ماند و باید حذف شود. علت آن این است که هوای گرم در مقایسه با بخار به مدت زمان زیادی برای استریل کردن نیاز دارد . برای مثال : بخار در دمای ۱۳۴ درجه سانتی گراد به ۳ دقیقه وقت برای استریل کردن مواد نیاز دارد در حالی که هوای گرم ۱۶۰ درجه سانتی گراد در همان شرایط به دو ساعت وقت نیاز دارد . روش های حذف هوا در اتوکلاو به شرح زیر است :

حذف هوا از پایین (Downward displacement):

زمانی که بخار وارد محفظه می‌شود به علت پایین بودن چگالی آن نسبت به هوای گرم در بالای محفظه قرار می گیرد و با افزایش میزان بخار رفته رفته هوای گرم در زیر اتوکلاو فشرده می شود و از قسمت پایینی تخلیه می شود . معمولا در قسمت خروجی دماسنجی برای کنترل دمای هوای خروجی می گذارند . تنها زمانی که هوا از محفظه خارج شد باید تخلیه کردن را متوقف کرد . جریان معمولا توسط تله های بخاری یا سوپاپ های مارپیچی کنترل می شود.

پالس های بخار (Steam pulsing) :

در این روش هوای موجود در محفظه اتوکلاو توسط پالس های بخار فشرده می شود و سپس دپرس شده تا به فشار اتمسفر نزدیک شود .

پمپ های وکیوم (Vacuum pumps):

این پمپ ها هوا یا هوا/بخار را از محفظه مکش می کنند .

سـوپر اتمسفر (Superatmospheric ):

در این چرخه از پمپ های وکیوم استفاده می شود . به دنبال پالس بخار مکش انجام می شود و به دنبال سایر پالس ها مکش ادامه می یابد. میزان مکش ها بستگی به چرخه و نوع دستگاه دارد .

‌زیــر اتمسفـر (Subatmospheric ) :

مشـابـه چرخه superatmosphericاست اما فشار محفظه هرگز بیش از اتسمفر نیست تا زمانی که فشار به دمای استریل کردن افزایش یابد .

اتوکلاو در پزشکی و علوم آزمایشگاهی

اتوکلاو های پزشکی دستگاه هایی هستند که بـرای اسـتـریـل کـردن (کـشـتـن تـمـام شکل های رویـش مـیکروارگانیسم ها و اسپورها ) مواد و ظروف پزشکی استفاده می شود . در این مرحله یـعـنـی اسـتـریـل کـردن تـمـام شـکـل بـاکتری ها ، ویروس ها ، انگل ها ، قارچ ها و اسپور ها از بین می روند.
اتوکلاو ها در بسیاری از زمینه های پزشکی و مراکزی که نیاز به استریل کردن مواد دارند یافت می شوند. نکته ای که باید به آن توجه کرد این است که امروزه بیشتر از وسایل یک بار مصرف استفاده می شود در نتیجه وسائل نیاز به استریل دوباره ندارند . این اتفاق (استفاده از مواد یک بار مصرف بدون نیاز به بازیابی دوباره) برای اولین بـار در مـورد نیدل های استفاده شده است اما امروزه بسیاری از مواد جراحی به صورت یک بار مصرف استفاده می شوند .
‌همه مواد توسط اتوکلاو استریل نمی شوند برای مثال ممکن است بعضی مواد پلاستیکی ذوب شوند یا بعضی مواد کاغذی نتوانند میزان بالای فشار بخار را تحمل کنند در این موارد باید از اتو یا سایر روش های استریل کردن (اشعه ، مواد شیمیایی و… ) استفاده کرد .

کنترل کیفی اتوکلاو

اندیکاتور های شیمیایی ، فیزیکی و بیولوژی بـرای بـررسـی دمـا و زمـان اتـوکـلاو بـه صورت تــجــاری وجــود دارد. شــاخــص شـیـمـیــایــی بــه صورت نوار های اتوکلاو (چسب اتوکلاو) یا بسته های پزشکی هستند که وقتی به دمای معنی رسیدند تغییر رنگ می دهند. برای مثال : دارای نوار های سیاه در زمینه سفید هستند که بر روی مــوادی کــه مــی خــواهـنــد اتــوکــلاو شـونـد زده می‌شود و اگر اتوکلاو درست کار کرده باشد در دمای ۱۲۱ درجه نوار های سیاه از بین می‌روند . اندیکاتور های بیولوژی شامل اسپر باکتری هایی هستند که به حرارت مقاوم هستند.

واشر الایزا

یکی از مهمترین مراحل انجام آزمایش الایزا مرحله شستشو است، از آنجا که مراحل شستشو به روش دستی با فشار ثابت و مناسب صورت نـمــی گـیــرد لــذا مـحـتــویـات چـاهـک بـه خـوبـی شستشو نیافته و ترکیبات اضافی باقیمانده ایجاد اشکال در نتیجه آزمایش می نماید. به همین دلیل استفاده از دستگاه واشر الایزا را به عنوان یکی از ابزار مهم در ایجاد چرخش مناسب در چاهک های پلیت باید نام برد.
واشر الایزا نیمه اتوماتیک مجهز به مانیفلد ۸ کاناله دو ردیفی، دارای سوزن های استیل دارای شاسی کنترل جهت تقسیم محصول شستشو و دارای سیستم کنترل مکش است.

کاتتر انتقال (Transfer Sets)

دارای رابط )Luer(انتهای کانولا جهت تزریق عمیق بدون مشکل، دارای قابلیت نفوذ عمقی و کنترل جهت آن به وسیله حلقه‌های دو طرفه است. عدم ایجاد جراحت به علت سر کروی کانولا و امکان Handlingبسیار راحت آن و در دو سایز مختلف برای استفاده از آن در افراد با آناتومی متفاوت از قابلیت های دیگر آن است.

گروه‌بندی خون (Blood Groping)

‌دستگاه تمام خودکار بانک خون با قابلیت انجام ۳۰۰ نمونه بیمار در ساعت، انجام تست گروه بندی خونی، آنتی ژن RHو گروه خونی Kellو تشخیص بیماری های عفونی چون سیفلیس، استفاده از تکنولوژی بسیار پیشرفته PK جهت تشخیص و آنالیز مطمئن، دارای نرم افزار اختصاصی، مانیتور، هارد دیسک حداقل ۴۰GB، پرینتر لیزری و صفحه نمایشگر تماسی (Touch Screen).

سانتریفیوژ آزمایشگاهی

سانترفیوژ

سـانتریفیوژ آزمایشگاهی، یکی از ابزارهای آزمایشگاه تشخیص طبی است که با استفـاده از نیـروی مـوتور خود، نمونه مایع را با سرعت بسیار زیادی به چرخش در می‌آورد. بسته به اندازه و ظرفیت نمونه سانتریفیوژهای مختلفی وجود دارد . مانند تمام سانتریفیوژ ها ، سانتریفیوژهای پزشکی هم توسط اصل رسوبی مواد در سرعت بالا کار می کنند که در آن شتاب جاذبه ای مرکزی ، باعث جدا شدن مواد به دو نوع ناحیه کم و پر تراکم می شود .

انواع سانتریفیوژ
انواع مختلفی از سانتریفیوژ ها طراحی و ساخته شده است.

۱-سانتریفیوژ افتراقی :

اغلب برای جدا کردن ارگان خاصی از مجموعه سلول ها برای بررسی قسمت خاصی از سلول های بدن مورد استفاده قرار می گیرد .

۲-سـانتـریفیـوژ ایـزوپیکنیـک :

اغلـب بـرای جـدا کـردن نـوکلـوئیک اسید ها مانند DNAمورد استفاده قرار می گیرد .

۳-سانتریفیوژ گرادیان ساکاروز :

اغلب برای تخلیص ویروس های انولوپ دار یا ریبوزوم ها مورد استفاده قرار می گیرد . همچنین برای جداسازی ارگان خاصی از عصاره سلولی خام از این نوع سانتریفیوژ استفاده می شود .
‌انواع مختلفی از سانتریفیوژ آزمایشگاهی وجود دارد:

۱-میکرو سانتریفیوژ :

دستگاهی است برای کار در حجم بین ۲/۰ تا ۲ میلی لیتر (میکروتیوب ها) ساخته شده، حداکثر ۹۶ لوله را می توانند پشتیبانی کنند ، طراحی کوچک و کاملی داشته و حداکثر ۳۰۰۰۰ گرم وزن دارند .

۲-سانتریفیوژ بالینی یا کلینیکی :

دستگاهی است برای کاربردهای بالینی مانند لوله های انتقال خون و دارای سرعت کمتری هستند .

۳-سانتریفیوژ چند منظوره رومیزی :

دستگاهی برای کار با تیوب های بزرگ و دارای تنوع بسیار زیادی هستند .

۴-سانتریفیوژ :

STAND ALONEدستگاه های سنگین مانند اولترا سانتریفیوژ
بسیاری از سانتریفیوژ ها دارای سیستم خنک کننده یا بدون سیستم خنک کننده هستند .

طراحی

سانتریفیوژ آزمایشگاهی در شیمی ، زیست شناسی و بیوشیمی برای جداسازی مواد جامد ازمایع در یک سوسپانسیون مورد استفاده قرار می گیرد . مواد جامد می تواند تـرکیبـات غیـر محلـول ، بیـومـولکـول هـا ، ارگـان هـای سلـولـی یـا سلـول کامل باشد . سانتریفیوژ‌ها از نظر سرعت و ظرفیت بسیار متنوع هستند. سانتریفیوژ ها معمولا دارای روتوری هستند که در آن ۲، ۴، ۶ یا چاه های بسیار زیاد هستند که در آن ها لوله های آزمایش قرار می گیرد . زمانی که یک سوسپانسیون در یک دستگاه سانتریفیوژ قرار می‌گیرد ، مواد جامد در ته لوله آزمایش ته نشین می شوند و باعث ایجاد یک دیواره مخلوطی می شود . این دیواره باعث می شود تا مایع رویی به آسانی از سوسپانسیون جدا شود.
به طور کلی دو نوع روتور وجود دارد :

‌روتور با زاویه ثابت :

این روتور ها محکم و کوچک هستند و معمولا از آلومینیوم ساخته می شوند. در آن‌ها چاهک هایی با زاویه ثابت (برای نمونه با زاویه ۴۵ درجه) تعبیه شده است که محل قرار گیری تیوب های نمونه است .

‌روتور چرخشی یا روتور افقی :

روتور شبیه صلیب است و به آن سطل هم گفته می‌شود . در این سطل تیوب های مختلفی می تواند سانتریفیوژ شود .
‌روتور توسط درب روتور بسته می شود . روتور در داخل چمبری قرار دارد که توسط درب فلـزی سـانتـریفیوژ پشتیبانی می شود . درب باز مانع از چرخش موتور روتور می‌شود . در زمان سانتریفیوژ درب قفل می شود درب بسته باعث حفاظت فرد در برابر برخورد با روتور می شود که با سرعت بسیار بالا در حال حرکت است . محفظه روتور و درب روتور طوری طراحی شده اند که در صورت شکستن لوله ها حتی در حداکثر سرعت ، هیچ خطری فرد آزمایش کننده را تهدید نمی کند . قبل از سانتریفیوژ ، باید لوله‌های موجود در روتور با استفاده از بلانک یا سایر نمونه ها بالانس شود . با توجه به اهمیت این موضوع امروزه سانترفیوژ ها به حس گر تشخیص عدم تعادل خودکار مجهز شده اند .
بسیاری از سانتریفیوژ ها دارای سیستم خنک کننده یا بدون سیستم خنک کننده هستند . شرکت های مختلفی با برند های مختلف انواع سانتریفیوژها را روانه بازار می‌کنند که از مهمترین آن ها می توان به Eppendorf, Thermo-Heraeus , Thermo-Sorvall, Hettich, Beckmann-Coulterیا Sigma اشاره کرد.
آنالایزرهای سنجش ایمنی رادیو اکتیو خودکار، نیمه خودکار و شمارشگرهای گاما
آنالایزرهای ایمنی رادیو اکتیو و شمارشگرهای گاما ، ضمن آشکار سازی مقدار وکمیت هورمون ها ، ویتامین ها ، داروها ، آنتی ژن های سرطان ، آنزیم ها و گیرنده ها ، ویروس ها ، آنتی بادی ها ، پلی پپتید ها و سایر پروتئین ها را تعیین می کند.
آنــالایــزرهـا سنجـش ایمنـی رادیـواکتیـو ، تکنیـک تحلیـل ویـژه وحسـاسـی را بـرای اندازه‌گیری آنالیت ها در نمونه های بیمار (سرم ، ادرار وسایر مایعات بدن ) فراهم می‌آورد . حد آشکار سازی این آنالیت ازحدنانوگرم تا پیکوگرم متغیر است . سنجش هورمون ها با RIA )Radioimmunoassay(با بررسی عملکرد قلبی ، عروقی، تناسلی ، هماتوپوئتیک و سایر عملکردهای متابولیکی ، شواهدی بر ناهنجاری های متابولیک را ارائه می دهد. سنجش دارو ها ( به خصوص داروهای درمانی نظیر متوتروکسات ) به بهبود کیفیت درمان کمک می کند. از تکنیک های RIAهمچنین برای آشکار سازی علائم توموری و گیرنده های هورمون استفاده می شود . آشکارسازی آنتی ژن های هپاتیت به یکی از کاربردهای بسیار مهم آزمایش بـــالـیـنـــی RIAتـبـــدیـــل شـــده اســـت و آزمـــایــش RIAگــاسـتــریــن از نـظــر کـلـنـیکـی بـه یـک روش مناسب و مفید برای تشخیص گاسترینوما تبدیل شده است.
در این نوع آزمایش برای ترکیب یک لیگاند( به ماده ای که قرار است تجزیه شود و معمولا به آن Agگفته می شود ) با همبند ( معمولا به عنوان آنتی بادی از آن نام برده می شود) ویژه آن لیگاند ، روش مناسبی ارائه می شود .
خصوصیات این مواد و ترکیبات، به طور قابل ملاحظه ای ، احتمال تداخل سایر مولکول های بـیـولـوژیـک در اسـتـفـاده از موادی که به وسیله رادیواکتیو نشان دار شده اند ، کاهش می دهد ، این ماده ممکن است با ماده خاصی که قرار است تست شود مشابه باشد.
‌انجام آزمایش RIAبه صورت دستی مستلزم انجام پروسه های متعدد آزمایشگاهی و محاسبه بــســیـــار زیـــادی از اطــلاعــات اســت. آنــالایــزر خـودکـار زمـان دسـتـرسـی بـه بـازده مـطـلـوب را کاهش می دهد ، میزان دقت را بهبود می بخشد و انجام آزمایش RIAرا آسان تر می کند و از این رو تکنولوژیست ها را قادر می سازد تا تست های متنوعی را انجام دهند . با توجه به اینکه اصول Competive binding را می توان در سیسستم‌های غیر ایمونولوژیک تعمیم داد، بنابراین آزمایش RIAترجیح داده می شود.

اصول کار دستگاه

تکنیـک هـای RIAبرای اندازه گیری غلظت لیگاند موجود در نمونه ای که قرار است آنالیز شود از واکنش ligond- binder استفاده می کنند . در اغلب آزمایش های RIAاز اصول پیوند رقابتی استفـاده مـی شـود که در آن مقدار نامعلومی از لیگـانـد نشـان دار شـده بـا مقـدار نـامشخصـی از لیگاند نشان دار نشده برسر سایت های پیوندی موجود رقابت می کنند. با توجه به تفاوت های ساختاری بین لیگاند و روشBindr آزمایش به یـکــی از دو روش آزمــایــش تـعــادل حـقـیقـی یـا آزمایش اشباع ترتیبی تعیین می شود. در روش آزمایش تعادل حقیقی، Binderبه محلول حاوی لـیـگـاند نشان دار شده و نشان دار نشده اضافه می‌شود و مخلوط در یک محیط انکوبه می شود در روش آزمایش اشباع ترتیبی لیگاند نشان دار به یک محلول حاوی لیگاند نشان دار نشده و Binderاضافه می شود. بعد از آنکه مدت زمان انکوباسیون سپری شد لیگاند باند شده از لیگاند آزاد جدا می شود و سپس مقدار لیگاند باند شده نــشـــان دار بـــه وســیــلــه یــک شـمــارشـگــر گــامــا اندازه‌گیری می شود، شمارشگر اطلاعات قابل باز خوانی را تولید می کند این اطلاعات از نظر ریاضی به مقادیر رادیو اکتیویته تبدیل می شوند. هـریـک از اسـتـانداردها دارای یک مقدار پاسخ مناسب هستند. بعد از آنکه پاسخ ها به دست آمد غلظت آنالیت با استفاده از منحنی کالیبراسیون سنجیده می شود.

آزمایش RIAاز پنج مرحله تشکیل شده است:
۱-اضافه کردن واکنش‌گر
۲-انکوباسیون آنالیت و معرف
۳-جـداسـازی و تـفـکـیـک اجزا باند به رادیو اکتیو از اجزای آزاد
۴-اندازه گیری رادیو اکتیویته در بخش های مجزا با استفاده از یک شمارشگر بتا یا گاما
۵-تبدیل اطلاعات
در مـرحـلـه یـک ، مقادیر از پیش تعیین شده معرف به وسیله پیپت به داخل نمونه بیمار که در یک لوله آزمایش قرار دارد منتقل می شود. این انتقال در فواصل زمانی منظم انجام می شود و در آنالیزرهای خودکار اپراتور نمونه مورد نظر را روی یک سینی یاپایه قرار داده و نوع آزمایش را انتخاب می کند .
مدت انکوباسیون ودما بر اساس نوع آزمایش متفاوت و متغیر است. برای جداسازی لیگاند آزاد از کــمــپــلــکـــس آنــتــی ژن – آنـتــی بــادی از روش‌های مختلفی نظیر رسوب سازی ، تصفیه ، تبادل یونی ، استفاده از غربال های مولکولی و تـکـنـیــک هــای آنـتــی بــادی فـاز جـامـد اسـتـفـاده می‌شوند. یک روش رسوب سازی رایج روش آنتی بادی- دوبل است که در آن یک آنتی بادی با یک پروتئین به عنوان یک رسوب ساز‌ها مورد استفاده قرار می گیرد . از دیگر رسوب ساز ها می توان به سولفات آمونیم ، اتر ، سولفیت سدیم ، کلرید سدیم و پلی اتیلن گلیکول اشاره کرد. در آزمایشات رسوب سازی به جای استفاده از سانتریفوژ می توان از فیلترهایی استفاده کرد که می توانند ذرات به اندازه کوچکتر از میکرون را گیر بیندازند که در این راستا یک تکنیک ساندویچی نیز ارائه شده است که بر اساس آن فیلتر ها ( استات سلولز … ) بر روی لایه مورد نظر نصب می شوند و به صورت ساندویچی بین جفت آشکار ساز قرار می گیرند و به این ترتیب میزان رادیو اکتیویته را اندازه گیری می کنند .
در جداسازی به وسیله شارژ یا وزن مولکولی از gel filtration chromatographyو غربال مولکولی استفاده می شود . جز رادیواکتیو مفید پس از جداسازی به وسیله یک شمارشگر گاما شمارش می شود .
شمارشگر گاما به وسیله یک کریستال سدیم که قطر آن ۵/۱ تا ۳ اینچ است و به وسیله تالیم فعال می شود تشعشعات رادیو اکتیو را آشکار سازی می کند .

 

محدودیت دستگاه گاماکانتر

گاماکانتر

بـیـشـتــریــن مـحــدودیــت ایــن دستگـاه در شمـارش نمـونـه هـایـی اسـت کـه فعـالیـت رادیواکتیویته آن ها زیاد باشد زیرا در این صورت شمارش به دست آمده صحیح نخواهد بـود مـحـدودیـت دیـگـر خـصـوصـا در دسـتـگـاه هـای جـدیـد عـدم انـعطاف در انتخاب پنجره‌های انرژی است برای مثال تست تغییر یافته شیلینگ از کبالت۵۷ coاستفاده می‌کندکه در دستگاه های جدید شمارش آن امکان پذیر نیست.

کاربردهای گاما کانتر

بیشترین کاربردهای شمارنده ها در پزشکی هسته ای یا روش های رادیو بیواسی ، شامل به کارگیری تعداد محدودی رادیو نوکلئوتید هستند . ید ۱۲۵ بیشترین کاربرد را دارد که در ارزیابی تست های تیروئیدی و تعیین میزان فیلتراسیون گلومرولی و نیز روش‌هـای RIAبه کار می رود. حجم نمونه ها و استاندارد ها باید مساوی باشند . درصورتی که حجم نمونه بیشتر باشند شمارش کاهش می یابد .

کالیبراسیون میکروپیپت

‌یـک حجم از محلول ۴:۱۰۰ گرم در میلی لیتر محلول فری سیانید پتاسیم توسط میکروپیپت به ۲۰۰ حجم آب اضافه می شود تا رقت ۱:۲۰۱ حاصل شود. آنگاه با یک پیپت دقیق یک میلی لیتر فری سیانید پتاسیم به ۲۰۰ میلی لیتر آب که در یک فلاسک دقیق آماده شده است اضافه می شود. جذب نوری هر محلول در مقابل آب مقطر در ۴۲۰ نانومتر قرائت می شود. این عمل از ابتدا سه بار انجام می گیرد.
‌شرکت فردوس رای با اتکا به امر تحقیق و پژوهش و بهره مندی از کادر علمی و اساتید دانشگاهی با اخذ مجوز تحقیقات نسبت به تاسیس واحد تحقیقات صنعتی و آزمایشگاه تحقیقاتی و همچنین با اخذ مجوز تولید از وزارت صنایع و بهره گیری از تجـربیـات گذشته و با انتقال دانش فنی و تکنولوژی روز دنیا و همسان سازی آن با امکـانـات داخلـی نسبـت به تولید تجهیزات تحقیقاتی و آزمایشگاهی ( به طور مثال: کلونی‌کانتر، شیکر الایزا، دارک کانتر و … ) اقدام کرده است که در زیر نمونه هایی از این تجهیزات را مشاهده می کنید.

سیستم کامل الکتروفورز

الکتروفورز از توسعه یافته ترین و متنوع ترین روش های جداسازی مولکول های کـوچـک یـا بـزرگ مـاننـد پـروتئیـن هـا و اسیـدهـای نوکلئیک است. در حالت متداول مولکول‌های مورد آزمایش بر روی یک محیط جامد پایه و بین دو قطب مثبت و منفی با جریان الکتریکی ثابت قرار گرفته و بر اساس میزان بار الکتریکی و جرم مولکولی خود روی محیط مذکور حرکت می کنند که همین اختلاف و به وجود آمدن فراکنش های مختلف به وسیله اسکنر و نرم افزار پیشرفته الکتروفورز (سازگار با تمامی محیط های ویندوز از قبیل ۹۸، ۲۰۰۰ و xpدر کامپیوتر (یا حافظه جانبی مانند CD یا فلاپی) ثبت و با کارایی بسیار بالا مورد پردازش قرار می گیرد. الکتروفورز سرم پروتئین، هموگلوبین، لیپوپروتئین، ایزوآنزیم ها و ایمنوفیکشین ادرار به همراه امکان تعریف تست های جدید علاوه بر تست های موجود از امکانات ویژه این سیستم است.

سایر مزایا

‌اسکن سریع، واضح و واقعی نمونه با سرعت بالای ۹۶ نمونه در ثانیه که در مدل خارجی نمونه مشابه ۲۴ نمونه در ۱۰ دقیقه است.
‌امکان انطباق منحنی های یک بیمار جهت بررسی روند درمان
‌امکان انطباق منحنی یک بیمار با منحنی مرجع
‌امکان ارسال و یا دریافت کلیه اطلاعات هر یک از بیماران از طریق مودم
‌حذف لکه های اضافی موجود بر روی ژل
‌آنالیز ژل، تشخیص اتوماتیک فراکنش ها و تشخیص فراکنش های غیر نرمال
‌انتخاب نمونه به صورت خودکار جهت الصاق آن به patient ID
‌امکان پرینت پارامترهای هماتولوژی در نمونه های هموگلوبین الکتروفورز
الکترو فورز پروتئین های ادرار

مقـدار بسیـار کمـی پـروتئین در ادرار روزانه دفع‌می شود که این میزان بسیار ناچیز بوده و با روش‌هـای معمول بررسی پروتئین ادرار قابل ارزیـابـی نیسـت یا ولی این میزان تحت شرایط اسید‌های کلیوی افزایش می یابد و قابل ردیابی و الـبـتـه اهمیـت اسـت. شـرایطـی مـاننـد بیمـاری کلیوی اولیه، بیماری های خود ایمنی که نهایتا مـنـجر به درگیری کلیه شوند و التهابات مزمن همه از جمله شرایطی هستند که باعث افزایش دفع پروتئین از ادرار می شود. همچنین بیماری دیـگـری کـه از اهـمیت بسیار زیادی برخوردار است بیماری مولتیپل میلوما است. این بیماری یـک نـوع بـدخـیـمی در سلول های تولید کننده آنــتـــی‌بـــادی اســـت کـــه در ۷۵ % از مـــوارد ایـــن پـروتئیـن‌هـا شامل زنجیره سبک آنتی بادی نیز است و در نتیجه این زنجیره ها از کلیه عبور کرده و وارد ادرار می شوند. الکتروفورز پروتئین های ســــرم در مــــوارد بــیــمــــاری هـــای اتـــوایـمـیـــون، بـیـمـاری‌هـای کبدی و کلیوی، التهابات حاد و مزمن در خواست می شود.

روش انجام تست

برای انجام این تست ابتدا نمونه مورد نظر که ادرار یا سرم بنا به در خواست پزشک است را به دمای اتاق رسانده و سپس مراحل انجام کار به دقت دنبال می شود. مراحل به ترتیب زیر هستند
۱ -کاغذ استات سلولز که به صورت ژل هایی هستند که برای ۸ نمونه اغلب کاربرد دارند در بــافــر مـخـصـوص بـه مـدت ۱۰ دقیقـه خیسـانـده می‌شود.
۲ -بعد از ۱۰ دقیقه این کاغذ را از محلول در آورده و بـین ۲ کاغذ خشک کن آرام قرار داده می‌شود تا نم گیری مختصری انجام شود ولی کاغذ نباید خشک شود.
۳-در ایـن مـرحـلـه نمونه را توسط اپلیکاتور خـاصـی کـه بـه مـنـظـور نـمـونـه گـذاری اسـتـفاده می‌شود برروی کاغذ منتقل می شود. لازم است که نمونه ها ۵/۱ سانتیمتر از لبه کاغذ و حداقل ۱ سانتیمتر از کناره ها فاصله داشته باشند.
۴-سـپـس ژل را برگردانده و از پشت داخل تـانـک الـکـتـروفـورز کـه حـاوی بافر مخصوص است قرار داده می شود به طوری که نمونه در سمت کاتد باشد.
۵ -به وسیله ۲ لام تمیز و کاغذ صافی پلی را برای ارتباط بهتر بافر با ژل تهیه می شود.
۶-تانک را به منبع تغذیه متصل کرده و با تنظیم دستگاه روی ولتاژ مناسب ( ۱۶۰ ولت) که شدت جـریـانـی حـدود ۶-۴ آمـپر را فراهم کند جریان الکتریکی برقرار می شود. بعد از چند بار مصرف بافر جریان افزایش می یابد که در این زمان بافر تـانـک بـاید تعویض شود و از بافر تازه استفاده کرد.
۷ -بعد از طی زمان حدود ۲۰ دقیقه دستگاه را خاموش کرده و مراحل رنگ آمیزی، رنگ بری، آب گیری وشفاف سازی انجام داده می شود.
۸ -در نهایت باندها به وسیله اسکنر و برنامه مخصوص قرائت می شوند.
در الـکـتــروفــورز پــروتـئـیــن ۵ بــانــد تـشـکـیـل مـی‌شـود کـه شـامـل آلبومین ، آلفا-۱ گلوبولین، آلفا-۲ گلبولین، بتا گلبولبن و گاما گلبولین است. آلـبــومـیــن عـمـده پـروتئنـی هـا را تشکیـل داده و نزدیک ترین باند به سمت آند را تشکیل می دهد.

آنالیز شیمیایی

(۴۰۰ )Clinical Chemistry – AU
‌دستگـاه تمـام خـودکار و با قابلیت Random access، توانایی انجام ۴۰۰ تست فتومتریک و تا ۸۰۰ تست با ISE
‌قابلیت انجام ۱۲۲ تست شامل بیوشیمی خون و ادرار، پروتئین های اختصاصی، آنزیم ها، یونه، هورمونه، سرولوژی و ایمونولوژی‌
مصرف دارویی (DAT) و سنجش داروهای درمانی با روش نورسنجی نقطه ای با دقت بسیار بالا
‌دارای محفظه اورژانس سوییچ )STAT(با قابلیت پذیرش ۲۲ نمونه و جوابدهی ظرف مدت ۵ دقیقه
‌مجهز به یخچال برای محفظه‌های استقرار معرف‌ها و اورژانس
‌سیستم سازگار با معرف‌های داخل کشور )Open reagent(
‌میزان مصرف آب مقطر در حداکثر فعالیت دستگاه lit/h25 ‌با درجه خلوص کمتر از ۲‌
‌واجـد سیستـم تشخیـص لختـه )Clot detection(و جلـوگیـری از تخـریب نمونه )Crash Prevention(
‌شامل نرم افزار اختصاصی، مانیتور، کیبورد، هارددیسک، پرینتر لیزری و صفحه نمایشگر تماسی )Touch Screen(
‌دارای سـیـسـتـم Analyser Diagnosticجهـت تنظیـم کـردن بخـش هـای مختلـف دستگاه هنگام خارج شدن از حالت استاندارد بدون نیاز به کارشناس فنی

میکروسکوپ

میکروسکوپ یکی از وسایل آزمایشگاهی اصلی است که در ادامه انواع آن را مورد بحث و بررسی قرار داده و طرز کار و ویژگی های هر یک بیان می شود.
میکروسکوپ های مختلف، دارای بزرگنمائی های متفاوتی هستند که عموما با وجود عدسی های گوناگون، تصویر نمونه مورد نظر چند برابر می شود . اصول کلی در تمامی انواع میکروسکوپ ها براساس عبور نور با طول موج های متفاوت از چندین عــدسی محدب است که هرچقدر طول موج نور به کار رفته در میکروسکوپ کوتاه تر باشد قدرت تفکیک یا جــداکنندگی آن میکروسکوپ بیشتر است . برای مثال قدرت تفکیک چشم انسان ۱/۰ میلیمتر و میکروسکوپ نوری معمولی ۲۴/۰ میکرون است. در زیر با تعدادی از میکروسکوپ ها که ساخت شرکت پزشک Olympusکشور آلمان است آشنا می شوید.
مدل ۴۱BX Series – BX

با کاربرد آزمایشگاهی و تحقیقاتی، در دو نوع دو چشمی و سه چشمی، قابلیت نصب انواع دیدها از جمله برایت فیلد، دارک فیلد، پلاریزان ، فاز کنتراست، نما رسکی و فلورسانس شامل انواع لنزهای Plan Achromatو Apochromatبا بزرگنمایی های مختلف، امکان نصب صفحه گرمکن، سیستم ۵،۳،۲ و ۱۰ نفره استاد دانشجو، لوله ترسیم ، Arrow Pointer، امکان نصب انواع دوربین دیجیتال با رزولوشن های مختلف و امکان اتصال آن به ویدئو پروژکتور و کامپیوتر به همراه نرم افزار آنالیز تصاویر.

 

پرینتر سه بعدی

معرفی پرینتر سه بعدی
پرینتر سه بعدی (3D Printers) وسیله‌هایی هستند که با استفاده از آنها می‌توانید از فایل‌های سه بعدی که در کامپیوتر خود دارید، نمونه سه بعدی واقعی بسازید.
در پرینتر سه بعدی خانگی، برای تولید محصولات از ذوب پلاستیک بهره می‌برند. پرینتر سه بعدی صنعتی با قابلیت پرینت با استفاده از فلزات، رزین‌های مایع، خمیر سرامیک و حتی مواد خوراکی ساخته شده‌اند. تفاوت اصلی چاپگرهای خانگی و صنعتی در صافی سطح، دقت ابعادی و همچنین تنوع متریال‌های قابل استفاده در قطعه خروجی می‌باشد. البته این تفاوت رفته رفته با گسترش صنعت چاپگرهای خانگی کمرنگ تر شده‌است و امروزه پرینترهای نیمه صنعتی با دقت‌های ابعادی بسیار مناسب ظاهر شده‌اند که قیمت‌های بسیار پایینی نیز دارند، علاوه بر قیمت بسیار پایین، قرقره‌هایی را که مورد استفاده قرار می‌دهید، با قیمت بسیار اندک در حدود سی هزار تومان، بیش از صد قطعهٔ ۲۰ * ۲۰ سانتی‌متر را مورد ساخت قرار می‌دهد. امروزه انتخاب پرینتر سه بعدی به عنوان شغل مورد کسب درآمد بسیار بالایی بین شغل‌های آزاد شده.

تاریخچه
امکان‌سنجی و ایده پردازی پرینت‌های سه بعدی برای بار اول در سال ۱۹۵۰ به ذهن دانشمندان راه یافت. طرح اولیهٔ پرینترهای سه بعدی در دهه هشتاد با نام “Rapid Prototyping” ارائه و اولین نمونه از آن توسط چارز هال ساخته و به نام این دانشمند ثبت شد. اما پرینترهای سه بعدی حال حاضر برای اولین بار با روش SLA درسال ۱۹۸۶ ساخته و دوسال بعد وارد بازار شدند.

کاربردها
امروزه مدلسازی سه بعدی در رشته‌های گوناگونی همچون قطعه سازی، معماری، طراحی صنعتی، روباتیک، صنایع هوافضا و… رایج است. این مدلسازیها تا پیش از این به شکل تصاویر دو بعدی روی صفحه‌های نمایشگر یا روی کاغذ ارائه می‌شدند تا افراد با دیدن آنها درکی از آنچه طراحان در ذهنشان دارند بدست آورند.
پرینترهای سه بعدی توانایی تولید هر نوع قطعه ای با هر شکل و زاویه ای که باشد، تو پر باشد، یا تو خالی، صاف باشد یا منحنی، … هر قطعه ای با هر طراحی را دارد. این نیاز در همه جا قابل لمس است. صنعت، پزشکی، آموزشی، خودرو سازی، نظامی و هر کاری که نیاز به شبیه‌سازی، تولید ماکت و ساخت طرح اولیه دارد، با استفاده از پرینتر سه بعدی، هم می‌تواند، پروسهٔ زمانبر شبیه‌سازی و ساخت ماکت قطعات را تسریع بخشد و تنها با پرینت گرفتن طرح سه بعدی در زمانی بسیار کم، به بررسی قطعه بپردازد.

 

انواع تکنولوژی‌های به کار گرفته شده در پرینتر سه بعدی
SLA در این تکنولوژی باریکه ای از نور لیزر UV به رزین به وسیله آینه تابیده می‌شود تا حجم شکل بگیرد: FDM در این تکنولوژی مواد پلاستیکی به نام‌های (ABS ,PLA) مذاب شده (۲۰۵ درجه سانتی گراد) و به وسیله ماشینهای شبه CNC روی یک سطح لایه لایه گذاشته می‌شود. DLP در این تکنولوژی حجم تبدیل به لایه‌های از تصاویر گردیده و به رزین تابیده می‌شود تا حجم شکل بگیرد. CLP باریکه ای از نور لیزر به وسیله CNC به رزین تابیده می‌گردد تا حجم شکل بگیرد.
البته فناوری‌های پرینت سه بعدی به این موارد ختم نمی‌شود. بطور کلی انواع روش‌های چاپ سه بعدی را می‌توان به ۱۷ مورد تقسیم‌بندی کرد که علاوه بر فناوری‌های ذکر شده در بالا مهمترین و کاربردی‌ترین آنها SLS , SLM, DMP , CLIP, MJ, BJ, EBMو … را می‌توان نام برد.

پرینتر سه بعدی

چالش‌های پیش رو چیست؟
براساس نظریات آنتونی‌بیلد، که اولین تلاش‌ها برای تولید بافت‌های مصنوعی مثانه را در Wake Forest به انجام رسانده، تولید اعضای بدن انسان متشکل از چندین مساله‌ی اصلی است که پیچیدگی پرینت سه‌بعدی اعضای بدن را بالا برده است. اصلی‌ترین مساله در این میان، یافتن موادی است که بتوان با استفاده از آن اعضای بدن را پرینت کرده و خارج از محیط بدن رشد داد. همچنین نمی‌توان عضوی از بدن را با استفاده از مواد مناسب تولید کرده و براحتی در دورن بدن بگذاریم. همانطور که گفتیم، اعضای بدن پیچیدگی بالایی دارند و نمی‌توان با کنار هم قرار دادن چندین سلول در شکل یک عضو، آن را درون بدن جا گذاشته و آماده برای استفاده انگاریم.
هود لیپسون، یکی از مهندسان بیولوژیک Cornell در این مورد چنین اظهار نظر می‌کند:
می‌توان سلول‌های انسان را در شکل یکی از اعضای بدن در کنار هم قرار داد، اما کلید استارت کجا است تا با فشار دادن آن، عضو پرینت شده آغاز به کار کند؟ معجزه‌ی مورد نظر پس از پرینت کردن عضو باید به‌وقوع بپیوندد.
لیپسون همچنین به این نکته نیز اشاره می‌کند که هنوز نرم‌افزاری دقیق و قدرتمند برای دریافت کوچکترین حزئیات روی اعضای بدن انسان وجود ندارد. علاوه بر وجود مشکلات در مورد ایجاد اعضای بدن از طریق پرینت سه‌بعدی، مشکل دیگری نیز وجود دارد که آن ایجاد رگ‌های خونی است. تمامی اعضای بدن نیازمند وجود سیاهرگ‌ها، مویرگ‌ها و سرخرگ‌ها هستند که با استفاده از آن‌ها خون به داخل عضو مورد نظر پمپاژ شده و املاح و مواد مورد نیاز خود را از این طریق دریافت می‌کند. اما پرینت چنین مجراهایی در داخل اعضا بسیار سخت است.
وجود این مشکلات به‌معنای پایان کار و عدم وجود راهی برای حل مشکل نیست، بلکه شماری از متخصصان موفق به ساخت نمونه‌هایی از رگ‌های خونی با استفاده از پلیمرهای مولکولی براساس مواد قندی شده‌اند. تلاش‌های دیگری نیز توسط محققان فرانهوفر و همچنین محققان دانشگاه هاروارد انجام شده است که در مورد آخر، دانشمندان موفق به پرینت اعضای بدن با مجراهایی به‌منظور عبور خون وهمچنین مواد مغذی شده‌اند.

چاپ سه بعدی اعضای بدن فناوری دور از ذهن؟؟؟
پرینت سه‌بعدی یکی از فناوری‌های نوین و در عین حال جذابی است که اخیراً در بسیاری از صنایع مورد استفاده قرار گرفته است که در درجه‌ی اول بسیار جالب است. اما برخی از دانشمندان در پی ساخت پرینترهای سه‌بعدی هستند تا با استفاده از آن‌ها جان میلیون‌ها انسان را نجات دهند. در صورتی که بتوان چنین پرینترهایی را به تولید انبوه رساند، می‌توان جان شمار بسیاری از انسان‌ها را نجات داد. اگر بشر بتواند رنگ واقعیت به چنین ایده‌ای ببخشد و آن را در گستره‌ی وسیعی به اجرا گذارد، دیگری نیازی به ایجاد صف‌های الویت به منظور دریافت اعضای بدن نیست.برای مثال فقط در کشور ایالات متحده‌ی آمریکا 78,837 بیمار در انتظار دریافت اعضای پیوندی بدن هستند، در حالی که تنها 3,407 نفر از ماه ژانویه قادر به دریافت اعضای بدن مدنظر خود بوده‌اند. بهره‌گیری از پرینترهای سه‌بعدی وجود صف‌های انتظار برای دریافت اعضای پیوندی را با تاریخ پیوند خواهند داد. همچنین این امر منجر به از بین رفتن جُرم‌هایی مانند قاچاق انسان یا قاچاق اعضای بدن خواهد شد. اما تولید اعضای بدن انسان‌ها با چالش‌های فراوانی روبرو است و پیچیدگی بالایی دارد.
براساس آمار ارائه شده، حدود 90 درصد از افرادی که در انتظار دریافت اعظای پیوندی هستند، به کلیه نیاز دارند. تیمی از محققان چینی موفق به ساخت کلیه‌ای با استفاده از پرینت سه‌بعدی شده‌اند که قادر است تنها چند ماه به حیات ادامه دهد. ، Atala که یکی از متخصصین در زمینه‌ی پرینت سه‌بعدی است، نمونه‌ای از کلیه‌ی تولید شده با استفاده از پرینت‌ سه‌بعدی را به حضار نشان می‌دهد. در طول این نشست، ان جراح به تشریح نقش فناوری در آینده‌ی پزشکی پرداخته است. وی از اسکنرهایی سخن به میان آورده که می‌توانند جراحات وارده به بدن انسان را اسکن کرده و پروسه‌ی پرینت عضو معیوب را مستقیماً در داخل بدن بیمار آغاز می‌کنند.

ساز و کار پرینت سه‌بعدی اعضای بدن انسان چگونه است؟
هر چند پرینت سه‌بعدی یک قطعه یا ابزار پلاستیکی از نظر پیچیدگی بسیار ساده‌تر از پیچیدگی تولید اعضای بدن انسان است، اما در صورت کلی، پرینت سه‌بعدی دارای ساز و کار مشخصی است که برای تمام ابزار‌ها صادق است. پرینتر‌های سه‌بعدی دارای کارتریج‌ها یا مخازنی برای ذخیر‌ه‌ی جوهر از انواع مختلف و در مورد تولید اعضای بدن، جوهر‌های بیولوژیک هستند، که با استفاده از سوزن‌های موجود روی پلتفرم یا محل پرینت، براساس الگوی مشخص شده، شروع به پرینت اعضای بدن مورد نظر می‌نمایند. اما پرینت اعضای بدن دارای تفاوت‌هایی است که در ادامه به آن‌ها اشاره می‌کنیم.
• هرچند بسیاری از اعضای بدن از نظر ساختار به‌هم شبیه هستند، اما برای اینکه پزشکان یک عضو را از طریق پرینت سه‌بعدی برای بیماری خاص تولید نمایند، باید عضو معیوب را از طریق گرفتن تصاویر سی‌تی اسکن و همچنین MRI به‌طور دقیق به‌زیر ذره‌بین ببرند. تصاویر حاصل باید با استفاده از نرم‌افزار‌های توسعه داده شده مورد تحلیل و بررسی قرار گیرد تا نقشه‌ی سلولی عضو مورد نظر و تقسیم‌بندی سلول‌ها در هر لایه بطور مشخص، معلوم شده و در نقشه‌ی پرینت بطور دقیق قید شود.
• به جای استفاده از پلاستیک یا فلز به‌عنوان ماده‌ی اصلی پرینت، پرینتر سه‌بعدی اعضای بدن انسان از سلول‌های انسانی بسته به نوع عضوی که پرینت خواهد شد، مورد استفاده قرار می‌گیرد که این سلول‌ها با موادی برای نگاه‌داشتن سلول‌های در کنار یکدیگر همراه می‌شود. در کنار استفاده از سلول‌های مختص به عضو مورد نظر، می‌توان از سلول‌های بنیادی نیز استفاده کرد که قابلیت تبدیل شدن به سایر سلول‌های مورد نظر را داشته و بدن انسان نیز می‌تواند چنین سلول‌های را پذیرایی نماید. همچنین سایر موادی که بدن انسان تعامل خوبی با آن برقرار کرده و مشکلی را از نظر سلامتی برای انسان پدیدار نمی کند نیز می‌توانند در پرینت سه‌بعدی مورد استفاده قرار گیرند. برای مثال می‌توان به استفاده از یک فک تیتانیومی در یک زن 83 ساله و استفاده از یک استخوان ران پلاستیکی در یک مرد که با استفاده از پرینت سه‌بعدی تولید شده اشاره کرد.
• پس از پایان یافتن پروسه‌ی پرینت سه‌بعدی، نوبت به قرار گرفتن عضو پرینت شده در انکوباتور (ابزاری آزمایشگاهی است که برای کشت و رشد دادن نمونه‌های زنده مانند سلول‌ها و میکروب‌ها به‌کار می‌رود) می‌رسد که برای فعال‌سازی سلول‌ها مورد استفاده قرار گرفته و منجر به آغاز کار عضو مورد نظر می‌شود.
مرحله‌ی آخر، اصلی‌ترین و در واقع پیچیده‌ترین مرحله است که شاید بتوان آن را عامل اصلی تجاری نشدن تولید اعضای بدن از طریق پرینت سه‌بعدی دانست.

پرینتر سه بعدی و مهندسی پزشکی
تکنولوژی جدید پرینترهای سه‌بعدی برای تحقق یک رویای دیرینه انسان مدرن طراحی شده است. امروز سیطره این پرینترهای سه بعدی تا آنجا گسترده شده است که می‌توان از یک لنز پرینت و با آن عکس گرفت یا نقاشی‌های تخیلی بچه‌ها را به نمونه‌های واقعی سه بعدی تبدیل کرد و یا به ازای پرداخت ناچیز به یک شرکت ژاپنی جسم سه بعدی جنین به دنیا نیامده‌تان را برای خود داشته باشید.با ورود پرینتر های سه بعدی اعضای بدن به عرصه علوم پزشکی، پزشکان راه آسان‌تری برای آموزش آناتومی انسان دارند و علاوه بر آن برای اینکه تمرینات جراحی را در دنیای حقیقی انجام دهند دیگر نیازی به شکافتن جسد انسانها نیست. از زمانی که پرینترهای سه‌بعدی توانستند اعضای بدن انسان را پرینت گرفته و برای نمایش در ابعاد سه گانه در کلاس‌ها آماده کنند جراحان نیز می‌توانند پیش از اینکه بیمار را زیر تیغ جراحی بگذارند، چاقویشان را روی نمونه‌های سه بعدی قرار دهند و جراحی را روی مدل‌ انجام داده و از نتیجه آن مطمئن شوند.آنچه با نام پرینت کردن سه‌بعدی شناخته می‌شود، به فرایندی اطلاق می‌شود که طی آن با استفاده از مواد خام، از یک مدل دیجیتالی یک شی سه بعدی قابل لمس ساخته می‌شود. اولین پرینتر سه بعدی را چاک هال در سال ۱۹۸۴ معرفی کرد که دارای ویژگی‌هایی است که در پرینترهای سه بعدی امروزی نیز دیده‌ می‌شود. اگرچه پرینترهای سه بعدی اولیه چنان گران قیمت بود که برای ورود به فروشگاه‌ها و بازار تکنولوژی مناسب نبودند.
اما با ورود به قرن بیست و یکم چنان قیمت این پرینترها کاهش پیدا کرد که تکنولوژی تازه توانست راه خود را به عمومی ترین بازارها باز کند.قیمت پرینترهای سه بعدی از سال ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۳ تنها طی سه سال از ۲۰ هزار دلار به ۱۰۰۰ دلار افت داشت و این روزها نیز می‌توان پرینترهایی را پیدا کرد که حتی قیمتی پایین‌تر از ۵۰۰ دلار دارند و همین امر موجب شد.

 پرینتر سه بعدی

که هر ساله پرینترهای سه بعدی جای بیشتری را در سبد تکنولوژی مصرف‌کننده‌های عادی برای خود باز کنند.معماری، طراحی صنعتی، طراحی خودرو، صنایع هوایی، صنایع دفاع و مهندسی از جمله حوزه‌هایی است که از تغییرات ناشی از ورود تکنولوژی پرینترهای سه بعدی بی‌نصیب نمانده است. از سوی دیگر با افزایش محبوبیت این دستاورد در بین مشتریان عامی‌تر تکنولوژی، پرینترهای سه بعدی توانستند راه خود را تا بازار تکنولوژی‌های پزشکی و دندان پزشکی، مد، کفش، جواهرات و عینک نیز باز کنند تا آنجا که امروز شاید تصور پرینت گرفتن غذا از سایت یک رستوران برای یک شب مهمانی دیگر رویایی غیر قابل تصور نباشد.هرچه تکنولوژی پیشرفت‌های بیشتری را تجربه می‌کند انتظار می‌رود که کاربردهای عملی‌تری را برای مشتریانش به ارمغان بیاورد، همانطور که پس از پیشرفت تکنولوژی پرینترهای سه بعدی امروزه محصولات مرتبط دیگری سنسورها و اسکنرهای سه بعدی قابلیت‌های این محصول را بی حد و مرز کرده است.به تازگی ناسا در جهت ساخت بخش‌هایی از موشک با استفاده از پرینتر سه بعدی تلاش‌هایی کرده است و به این فکر افتاده که با استفاده از این تکنولوژی برخی موجودات زنده را به فضا و سایر سیاره‌ها طراحی کرده و بفرستد.

پرینتر سه بعدی

اما در میان تمام امکانات مفیدی که پرینترهای سه بعدی هر روزه در اختیار ما قرار می‌دهند، کاربرد این فناوری برای حفظ جان انسان‌ها جایگاه ویژه‌ای دارد. پرینترهایی که وظیفه حفظ جان انسان‌ها با پرینت گرفتن از اعضای بدن را برعهده دارند با نام بیوپرینتر شناخته می‌شوند.بیوپرینترهای اولیه نه تنها قیمت زیادی نداشتند بلکه شباهت زیادی نیز به پرینترهای صفحه‌ای ارزان داشتند.

این پرینترها از قابلیت چاپ سه بعدی بی بهره بودند. در سال ۲۰۰۰ در حالیکه پیش از آن دانشمندان توانسته بودند به منظور مطالعه برخی آزمایشات ژنی، با استفاده از پرینترهای جوهری بخش‌هایی از DNA انسان را بازآفرینی کنند؛ توماس بولاند، یک مهندس پزشکی به این فکر افتاد که اگر یک پرینتر جوهری می‌توانند از DNA پرینت بگیرد پس یک وسیله مشابه نیز باید بتواند سایر اعضای بدن را پرینت کند.

حاصل تلاش مستمر بولاند طی سه سال باعث شد این دانشمند در سال ۲۰۰۳ بتواند امتیاز اولین دستگاه چاپ سلولی را به خود اختصاص بدهد و نام پدر بیوپرینتیگ را دریافت کند. درحالیکه لابراتوار بولاند با مشکلات بیوپرینت دست و پنجه نرم می‌کرد، مهندسان دیگر از تکنولوژی پیرینترهای سه بعدی در سایر بخش‌های پزشکی بهره می‌بردند. این افراد توانستند پیوندهای استخوانی را با بهره بردن از سرامیک، تاج دندان را با استفاده از چینی، دستگاه‌های شنوایی را با استفاده از آکریلیک و برخی از اعضای خارجی بدن را با استفاده از پلیمر از طریق دستگاه پرینتر سه بعدی درست کنند.نکته‌ای که در کار این محققان نظر بولاند را به خود جلب کرد این بود که برخلاف پرینت‌های ژنی و اندام‌هایی که دانشمندان دیگر درست می‌کردند، سه بعدی بود. بنابراین بولاند و سایر پیشگامان بیوپرینتینگ با بهره‌گیری از تکنولوژی پرینترهای سه بعدی توانستند از مرحله کشیدن طرح زندگی روی پارچه یا کاغذ به ساخت پیکرهای زنده ارتقا دهند. قابلیت پرینت گرفتن سلول‌های زنده در ابعاد سه گانه در دنیای فناوری پزشکی به منزله معجزه‌ای بود که دنیای پزشکی را می‌تواند متحول کند.اگرچه هنوز قابلیت پرینت سه بعدی از اعضای بدن یا همان بیوپرینت نتوانسته جایگزین مطمئنی برای پیوند اعضا از روش سنتی به بیماران باشد با این حال دانشمندان در تلاشند با مطابقت بیشتر مواد مورد استفاده در این پرینترها با ارگانیزم طبیعی بدن قابلیت آنها را فزایش دهند.

گوش، کلیه، رگ‌های خونی، بافت‌های پوستی و استخوان از اجزایی است که دانشمندان برای شبیه سازی آن با استفاده از پرینترهای سه بعدی در تلاش هستند و رویای پرینت یک قلب زنده نیز تازه‌ترین رویای این مهندسان پزشکی است.مهندسان زیستی دانشگاه کورنل با اسکن سه بعدی گوش یک کودک یک قالب هفت تکه ای در برنامه سالیدورکس کد (SolidWorks CAD) تولید کرده و قطعات آن را چاپ کردند. این قالب با ژلی غلیظ که از ۲۵۰ میلیون سلول غضروف گاوی و کلاژن دم موش ساخته شده بود پر کردند.

پرینتر سه بعدی

پس از ۱۵ دقیقه این گوش از قالب خارج و به مدت چند روز در ظرف کشت سلول قرار گرفت. در عرض ۳ ماه این غضروف به قدری گسترش می یابد که جایگزین کلاژن می شود.بر اساس آمار ارائه شده تنها در آمریکا دست کم یک کودک از هر ۱۲ هزار و ۵۰۰ کودک دارای اختلال مادرزادی Microtia هستند ، شرایطی که طی آن گوش خارجی کودک رشد ناقص و از شکل افتاده دارد و کودک دچار نقص شنوایی می شود.

برخلاف سایر اعضای مصنوعی گوش های تولید شده از سلول های انسانی با احتمال زیاد به طور موفقیت آمیز در اینده به بدن انسان پیوند زده می شوند.محققان موسسه پزشکی احیا کننده موسسه ویک فارست با یک چاپگر سه بعدی زیسته چندین نوع سلول کلیه تولید کردند و به طور همزمان یک قالب از مواد زیست تجزیه پذیر ساختند. محصول نهایی برای کشت سلولی آماده شد؛ وقتی که این کلیه به یک بیمار پیوند زده شود ، همزمان با رشد بافت اصلی به آرامی قابلیت تجزیه خود به مواد زیستی را نشان می دهد.۸۰ درصد بیمارانی که در فهرست پیوند عضو قرار دارند در انتظار دریافت کلیه هستند. کلیه های چاپ شده زیستی هنوز کارایی ندارند اما وقتی که آنها عملکردشان واقعیت یابد ، استفاده از سلول های خود بیمار برای بافت کلیه به این معنا است که پزشکان روزی قادر خواهند بود که برای هر بیمار کلیه مورد نیازی را که کاملا با بدنش همخوانی دارد بسازند.باز یک شبکه از رشته های شکر داخل یک قالب را چاپ کرده و رشته ها را با پلیمتر گرفته شده از ذرت پوشاندند. پس از آن آنها یک ژل حاوی سلول های بافتی را وارد قالب کردند.

پرینتر سه بعدی

آینده‌ی پرینت سه‌بعدی اعضای بدن چگونه است؟
تا‌کنون شماری از فعالیت‌های نیمه‌موفق در زمینه‌ی تولید و ایجاد اعضای بدن از طریق پرینت سه‌بعدی انجام شده است که علت نیمه موفق بودن آن‌ها عدم بکارگیری نمونه‌های تولید شده در محیط واقعی است. همچنین برخی از این نمونه‌ها نیز حیاتی چند روزه داشته‌اند. برای مثال می‌توان به شش تولید شده توسط کمپانی Organovo اشاره کرد که تنها حیاتی ۴۰ روزه داشته، در حالی که تیمی از محققان دانشگاه Louisville موفق به تولید نمونه‌‌ای کاربردی از دریچه‌های قلب و رگ‌های کوچک شده‌اند که امیدوارند تا از آن‌ها در نمونه‌های پرینت شده‌ی قلب خود استفاده کنند. همچنین نباید گوش ساخته شده توسط مهندسان بیولوژی Cornell را از یاد برد که قادر است به‌خوبی به انجام وظیفه بپردازد.

پریینتر سه بعدی

 

دپارتمان های علمی

درباره کنسرسیوم

پنل آموزشی

آمار سایت

تعداد اعضای آنلاین : 0

تعداد کل اعضای کنسرسیوم : 1742

برای مشاهده اعضای آنلاین کلیک کنید

مراکز خدماتی و رفاهی طرف قرارداد

marakez

استخدام دستیار دندانپزشک در بیمارستان مشهد درمان با ذهن سلول یماری های تیروئید پانسمانی که زخم را تا سه روز تازه نگه می‌دارد هایدگر WPS آموزشگاه icdl در تبریز اثرات دارو ایمنی چال حوض/چهار حوض آموزش تعمیر فشار سنج های آنالوگ در بیرجند سامان بخشيدن ماهیّت حقوقی قرارداد آموزش بسته بندی و فروش گیاهان دارویی در کلیبر بيوفيدبك در روانشناسي نقاط دسترسی و کنترل کننده (Access Point) حقوق تکنسین داروخانه بازرسی به روش نشت شار شناسايي گیاهان دارويي با توجه به مزاج در تبریز آموزش تعمیرات تجهیزات پزشکی جهاد دانشگاهی تبریز مهندسی فناوری اطلاعات شخصیت آموزش طب سنتی pdf مدیریت منابع صحرا خط تولید دستگاه ماشین بیهوشی تعمیر الکترو کاردیوگراف فشار هیدرولیک فشار سنج درمان بیماری رشته های مهندسی پزشکی دانش و فناوری تعمیر رطوبت سنج استانداردایران آموزش کالیبراسیون الهی پیامبر خدا اتوماسیون صنعتی صنايع نفت نجوم رصدی گرایش بیو مواد در مهندسی پزشکی شرکت تجهیزات پزشکی تبریز مدرک بین المللی ایزو دانشجویان مهندسی پزشکی تجهیزات پزشکی پیشرفته بازرسی کابل در تبریز صدور گواهی ایزو در تبریز ویسکوزیته سلول های سالم تغذیه مناسب بیماری مزمن انسداد ریه دوره آموزشی پایپینگ درکرج میلاد امام سجاد طرح موادمفیدمغز C++ / CjAVA SCRIPT نانو فناوری بيمارستان‏ها چیزی که به دنبالش بودید دوره آموزشی تعمیرات تجهیزات پزشکی

logo کنسرسیوم دانشگاهیان و متخصصان ایران - پزشکی

حامیان کنسرسیوم ایرکاس

  • IRSME
  • RKA
  • ACS
  • IUE
  • RFTC
  • BQC
  • DNW
  • ICS
  • TUV-EMB
  • QAL
  • Ino
  • Allaiance
  • Tckit

تبلیغات در ایرکاس

دسترسی به ژورنال مقالات

az3

تصاویر اینستاگرام ایرکاس